Έναρξη των Εορτών Εξόδου 2021 από τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρο στην «Διέξοδο»

Την έναρξη των Εορτών Εξόδου 2021 κήρυξε από τον ιστορικό χώρο όπου σήμερα στεγάζει την πολιτιστική δραστηριότητα της «Διεξόδου», ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Κώστας Λύρος.

Σε μια λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε απόψε, ο Νίκος Κορδόσης καλωσόρισε τον Δήμαρχο κι ελάχιστους παρευρισκομενους που βρέθηκαν συμβολικά στον προαύλιο χώρο της Οικίας του Αρχηγού της Φρουράς του Μεσολογγίου Αθανασίου Ραζη-Κότσικα, ενώ παρουσίασε την πρώτη εκδήλωση των φετινών Εορτών με θέμα «Η Τέχνη υμνεί τον Αγώνα – Η Διέξοδος συντηρεί τη μνήμη του».

«…195 χρόνια μετά, μπροστά από το σπίτι του Αρχηγού της Φρουράς Θανάση Ραζη-Κότσικα, ξεκινούμε με αυτόν τον ισχυρό συμβολισμό, την Μνήμη της Εξόδου. Όχι όπως θα θέλαμε όλοι μας. Αυτό είναι βέβαιο. Για μια ακόμη χρονιά η υγειονομική κρίση, μας υποχρεώνει να σεβαστούμε κάθε συνάνθρωπο που θα μπορούσε να βρεθεί σε κίνδυνο. Αυτό όμως δεν μειώνει ούτε την αξία, ούτε το πνευματικό μήνυμα των Εορτών Εξόδου, που διαδίδεται πλέον με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου.

Μιλώντας δε για την σημερινή εμβληματική ημέρα, ανέφερε πως «Τούτη την ώρα που στεκόμαστε ενώπιών σας με τη δυνατότητα μας παρέχει η ανθρώπινη πρόοδος, πριν από 195 χρόνια, οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, ετοιμάζονταν σιωπηλά να βαδίσουν τον ακάνθινο δρόμο της Ελευθερίας. Έχοντας πλήρη συνείδηση της μεγάλης Απόφασή τους που είχαν λάβει ομοφώνως λίγες ώρες νωρίτερα. Γνωρίζοντας καλά, πως στο τέρμα αυτού του δρόμου, τα μόνα που τους περιμένουν είναι η Αιώνια Μνήμη και η Δόξα της Ιστορίας. Το Αλωνάκι της Θυσίας, που δίδαξε στον κόσμο όλο πως η Αυταπάρνηση, η Φιλοπατρία, η Καρτερία και τόσες άλλες Αρετές, δεν είναι θεωρίες σοφών αλλά μπορούν να γίνουν πράξη. Και μάλιστα πράξη συλλογική, ομόθυμη και γενική. Που δεν ξεχωρίζει άνδρες, γυναίκες, παιδιά ή ανήμπορους. Η Ελευθερία είναι δυνατότερη ακόμη κι από τον πιο φρικτό ανθρώπινο πόνο. Δεν κατοικεί σε καθημαγμένα σαρκία αλλά στην Ψυχή των ανθρώπων που πάλεψαν με όσες δυνάμεις τους είχαν απομείνει να την κρατήσουν ζωντανή. Και τα κατάφεραν. Η Ελλάδα, που φέτος γιορτάζει τα 200 χρόνια της Ανεξαρτησίας της, βάδισε πάνω στο αιμάτινο αποτύπωμα που άφησαν οι Εξοδίτες και οι Εξοδίτισσες».

Λίγο πριν την κήρυξη της έναρξης των Εορτών Εξόδου, ο Κώστας Λύρος συνεχάρη κι ευχαρίστησε θερμά τον Νίκο Κορδόση τόσο για την διοργάνωση κι επιμέλεια της εκδήλωσης, όσο και για την πολυετή προσφορά της «Διεξόδου» στον πολιτισμό, την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ