Η Δημοτική Παράταξη «ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ-ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» μπαίνει μπροστά στην προσπάθεια για τη μείωση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος με πρώτο στόχο την κατάργηση της πλαστικής σακούλας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Όπως αναδείχθηκε μέσα από το επιστημονικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος Life DeBag (LIFE14 GIE/GR/001127), που υλοποιήθηκε από τους φορείς: Πανεπιστήμιο Πατρών-τμήμα Γεωλογίας, TERRA NOVA ΕΠΕ Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και Πάντειο πανεπιστήμιο-ΙΑΠΑΔ, ο κάθε Έλληνας πολίτης χρησιμοποιεί κατ΄ έτος περί τις 240 πλαστικές σακούλες, ενώ βέβαια μπορεί να φθάσει και πάνω από 500, όταν για κάθε αντικείμενο που ψωνίζουμε θέλουμε κι από μια πλαστική σακούλα, πολλές εκ΄ των οποίων καταλήγουν στο θαλάσσιο και το χερσαίο περιβάλλον υποβαθμίζοντας την χλωρίδα και την πανίδα, τη δημόσια υγεία, αλλά και το τουριστικό προϊόν της χώρας.
Οι συνέπειες από τη χρήση της πλαστικής σακούλας καθίστανται πλέον δραματικές.
Τα πλαστικά απειλούν το θαλάσσιο περιβάλλον. Περισσότερα από 600 θαλάσσια είδη έχουν επηρεαστεί από τη χρήση τους, ενώ περισσότερα από 50 είδη καταπίνουν συστηματικά πλαστικά. 270.000 τόνοι πλαστικών επιπλέουν στον παγκόσμιο ωκεανό, ενώ μόνο στο Σαρωνικό σε 3.500 τόνους υπολογίζονται τα απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, με κυρίαρχη την πλαστική σακούλα.
250 είδη ζώων απειλούνται από παγίδευση εξαιτίας της πλαστικής σακούλας.
Τον Απρίλιο του 2015 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Οδηγία 2015/720 (Οδηγία (EE) 2015/720 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 94/62/ΕΚ με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς) για τη μείωση της χρήσης της «ελαφριάς» πλαστικής σακούλας (τύπου σούπερ μάρκετ), με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα. Τα κράτη-μέλη καλούνται να μειώσουν την κατανάλωση στις 90 σακούλες ανά άτομο ετησίως μέχρι το τέλος του 2019 και στις 40 μέχρι το 2025 ή να διασφαλίσουν ότι μέχρι το τέλος του 2018 οι πλαστικές σακούλες θα χρεώνονται.
Το Νοέμβρη του 2009 ο πρώην Δήμος Θεστιέων έκανε πράξη μια προσπάθεια για τη μείωση της πλαστικής σακούλας με τη δημιουργία και προσφορά προς τους πολίτες του Δήμου πάνινων τσαντών για τα ψώνια.
Από το 2014 είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα Life DeBag (κατάργηση της πλαστικής σακούλας) με βασικό πιλότο εφαρμογής των σχετικών δράσεων το νησί της Σύρου. Πρόσφατα ο Δήμος Αλοννήσου, από την 1η Δεκεμβρίου 2016, καταργεί τις πλαστικές σακούλες με πρωτοβουλία του Δημάρχου, κ. Βαφίνη.
ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ;
Δυστυχώς όλοι οι στόχοι του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Αγρινίου για τη μείωση των απορριμμάτων και την προώθηση της εναλλακτικής διαχείρισης και της ανακύκλωσης όχι απλώς έχουν υποτιμηθεί αλλά έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί, καμία πρωτοβουλία του Δήμου δεν αναπτύχθηκε προς την κατεύθυνση αυτή (σχετικά με τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας).
Για το λόγο αυτό αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία και προτείνουμε:
Ενημέρωση των κατοίκων του Δήμου Αγρινίου και ιδιαίτερα των μαθητών σχετικά με τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας.
Εκπαιδευτικές ομιλίες και εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά με θέμα την πλαστική σακούλα στα σχολεία του Δήμου.
Επιμορφωτικά σεμινάρια προς τους εκπαιδευτικούς.
Στρογγυλά τραπέζια: ενημέρωση/συζήτηση με εμπλεκόμενους φορείς (αρμόδιους δημόσιους φορείς, τοπικές επιχειρήσεις, καταστήματα, κ.λπ.).
Καμπάνια αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας σε συνεργασία με τους φορείς του Δήμου μας και τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις πλαστικές σακούλες με άλλες πολλαπλών χρήσεων από πανί ή άλλο κατάλληλο υλικό τις οποίες θα προωθήσουν στο αγοραστικό κοινό με συνέπεια τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας.
Η Παράταξή μας θα μπει μπροστά σ’ αυτή την προσπάθεια για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας αναλαμβάνοντας σχετικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού γιατί πιστεύουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων της περιοχής μας που είναι το ισχυρότερο όπλο μας, θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα για το Δήμο μας καθότι ένα καθαρό περιβάλλον είναι αφενός δείκτης πολιτισμού και αφετέρου καθιστά το Δήμο Αγρινίου ελκυστικό, επισκέψιμο και ανταγωνιστικό σε σχέση με τη δυνατότητα συμμετοχής του σε Ευρωπαϊκά και Εθνικά Προγράμματα για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών ευκαιριών.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους φορείς και τις επιχειρήσεις προς τους οποίους απευθύνεται η παρούσα σε κοινή σύσκεψη σε τόπο και χρόνο που θα ορισθεί με ειδική πρόσκληση, την οποία θα αποστείλουμε για την από κοινού ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών που θα έχουν ως στόχο την κατάργηση της πλαστικής σακούλας ώστε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να καταστήσουμε το Δήμο Αγρινίου ελκυστικό και επισκέψιμο.