Ανασχηματισμός: Προστασίας του Πολίτη και Υγείας κρατούν τα «κλειδιά» – Σενάριο να μπουν και επιστήμονες στην κυβέρνηση

Αδειάζει ο χρόνος στην κλεψύδρα για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος γύρισε από τις ΗΠΑ, αρχής γενομένης από σήμερα (30.08.2021)  και με ορίζοντα την επόμενη εβδομάδα και πριν από την μετάβασή του στη ΔΕΘ, ανακατεύει την τράπουλα με στόχο να διορθώσει αρρυθμίες που αναδείχθηκαν στην κυβέρνηση.

Υπουργεία κλειδιά, θα κρίνουν το εύρος αλλά και τη μορφή που θα έχει ανασχηματισμός, θεωρούνται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (διαχείριση πυρκαγιών) και το υπουργείο Υγείας (διαχείριση πανδημίας).

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνέντευξη Τύπου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές είχε δώσει το στίγμα των προθέσεών του. «Οι ευθύνες στο βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά και μένει να φανεί αν οι ευθύνες θα αποδοθούν σε πολιτικό ή και επιχειρησιακό επίπεδο (ηγεσία πυροσβεστικής κτλ.)

Το υπουργείο Υγείας θεωρείται, επίσης, κομβικής σημασίας. Τα τελευταία 24ωρα συζητείται και αξιοποίηση στην πυραμίδα του υπουργείου επιστημόνων η συμβολή των οποίων στη διαχείριση της πανδημίας κρίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου εξαιρετικά σημαντική.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν αναμένεται να αλλάξουν χέρια πολλά υπουργεία στην κορυφή τους, καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε την εντύπωση ότι συνολικά υπάρχουν αρρυθμίες στη λειτουργία της κυβέρνησης. Μεγαλύτερες αλλαγές ωστόσο, αναμένονται σε επίπεδο υφυπουργών, με την αξιοποίηση και γενικών γραμματέων της κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν παράξει σημαντικό έργο ο καθένας στον τομέα του αλλά και γαλάζιων βουλευτών και κυρίως από τις περιοχές οι οποίες δοκιμάστηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές ή έχουν ειδικό βάρος, όπως είναι για παράδειγμα ο Έβρος.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι πολύ επιβαρυμένο αυτή την εβδομάδα, ο ανασχηματισμός θα μπορούσε να ανακοινωθεί είτε σήμερα και αύριο να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με νέο σχήμα, είτε την Τετάρτη πριν από την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη όπου θα έχει συνάντηση με παραγωγικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ, είτε στο τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης και πριν από την παρουσία του στην Έκθεση.

Σημειώνεται ότι αύριο (31.08.2021) ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Σλοβενία, όπου την Τετάρτη θα συμμετάσχει στη 16η Διεθνή Σύνοδο του Blend Strategic Forum. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για συνάντηση με τους κοινωνικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ και το απόγευμα της Πέμπτης θα αναχωρήσει για τη Μασσαλία, όπου την Παρασκευή θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου. Στην Αθήνα να επιστρέψει ξανά το βράδυ της Παρασκευής.

Πηγή: newsit.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ