Ειδική εκδήλωση για την “Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού” πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου στη Βουλή από τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στη συνεδρίαση παρέστη η Αν. Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, ο Γ.Γ. Πρόνοιας του Υπουργείου, Δ. Καρέλλας και ο Αν. Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας, Στ. Βαρδαρός.
Η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας τη συζήτηση ανέφερε πως τα δικαιώματα των παιδιών έχουν αποτυπωθεί ευρωπαϊκά και παγκοσμίως με Συμβάσεις, Χάρτες και Πρωτόκολλα, τα οποία συνοψίζονται σε 3 βασικούς άξονες: την προστασία, τις παροχές και την συμμετοχή των παιδιών στη δημόσια ζωή. Ωστόσο η ευρωπαϊκή κρίση και οι πολιτικές λιτότητας έχουν επιφέρει αυξημένο κίνδυνο φτώχειας, κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και αύξηση της ανεργίας και επομένως συμπίεση των κοινωνικών δικαιωμάτων, φαινόμενο το οποίο καταγράφεται πιο έντονα στην παιδική ηλικία.
Η βουλευτής αναφέρθηκε στο φαινόμενο της παιδικής φτώχειας, το οποίο αποτελεί πρόβλημα για πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τις συνέπειες της κρίσης στο πλαίσιο της παιδικής υγείας με αύξηση της βρεφικής και μητρικής θνησιμότητας, της υπογεννητικότητας, της παιδικής παχυσαρκίας αλλά και του υποσιτισμού. Επίσης τόνισε πως τα παιδιά με αναπηρίες και οι οικογένειες τους πλήττονται διπλά από την κρίση και πως η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει την πλήρη και αξιοπρεπή διαβίωσή τους, την αυτονομία και την πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην περίθαλψη και την αποκατάσταση.
Στη συνέχεια έκανε λόγο για τα ασυνόδευτα παιδιά και προσφυγόπουλα που κινούνται με τις προσφυγικές ροές, τα οποία υπολογίζονται στα 300.000, αντιμετωπίζοντας σοβαρούς κινδύνους κακοποίησης, εμπορίας και trafficking και εξέφρασε την ανάγκη προστασίας, επανένωσης με τις οικογένειές και εξασφάλισης ίσων δικαιωμάτων σε εκπαίδευση, υγεία και περίθαλψη, ώστε να αρθούν οι προκαταλήψεις και οι ανισότητες.
Καταληκτικά, η βουλευτής Ιωαννίνων ανέφερε πως: «τα δικαιώματα του παιδιού βρίσκονται σε αμφισβήτηση και παρατηρείται θεσμική αντίφαση και δυσαρμονία, με ανυπολόγιστο κοινωνικό κόστος. Η εφαρμογή πολιτικών λιτότητας ευθύνεται για τη μη κάλυψη βασικών αναγκών, όπως τη σίτιση και τη στέγαση και την παροχή υπηρεσιών υγείας, ενώ οι χώρες που είναι ενταγμένες σε προγράμματα λιτότητας παρουσιάζουν συστηματική περιστολή των βασικών δικαιωμάτων των παιδιών. Επομένως η έξοδος από τα μνημονιακά πλαίσια αποτελεί αδίρρητη ανάγκη και μέχρι τότε επιβάλλεται η με νύχια και με δόντια υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων και πιο ειδικά της παιδικής ηλικίας».