Γιώργος Γεραπετρίτης: Θέμα ημερών ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, μετά και τη… θεαματική άρνηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην τηλεόραση της ΕΡΤ1 ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε πως ο Ευάγγελος Αποστολάκης είχε δεχθεί τη θέση του υπουργού και είχε προχωρήσει, σε συζήτηση με τον πρωθυπουργό, σε λεπτομέρειες για το χαρτοφυλάκιο. Ο υπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για καιροσκοπισμό και βαθύτατη πολιτική υποκρισία, τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση είναι «μια κυβέρνηση ανοιχτή, εμπροσθοβαρής, χωρίς στεγανά, χωρίς διχαστικά μηνύματα, μια κυβέρνηση που μπορεί να φέρει την Ελλάδα πιο μπροστά».

Τόνισε, δε, πως «η πρόταση που έγινε στον κ. Αποστολάκη, ήταν πάρα πολύ συγκεκριμένη: να αναλάβει το διακριτό Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο επρόκειτο να συσταθεί. Η σκέψη εκ μέρους του πρωθυπουργού ήταν να αποσχισθεί το μέρος και η ύλη της Πολιτικής Προστασίας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τούτο έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει διακριτή πολιτική στάση, χωριστός προϋπολογισμός και να γίνουν τα αναγκαία έργα σε υποδομές και εξοπλισμό για την πολιτική προστασία».

Παράλληλα, είπε «στον κ. Αποστολάκη προτάθηκε η θέση του υπουργού (…) ένας άνθρωπος ο οποίος έχει υπηρετήσει ως υπουργός, στη συνέχεια δεν υπηρετεί ως υφυπουργός».

Αποκάλυψε ότι «ο κ. Αποστολάκης συζήτησε με τον πρωθυπουργό λειτουργικά ζητήματα της πολιτικής προστασίας, δηλαδή ποια είναι η φιλοσοφία της, ποια πολιτική προστασία θέλουμε για τα επόμενα χρόνια, ποιες θα είναι οι πρώτες ενέργειες, πώς θα επενδυθούν οι πόροι που θα προκύψουν».

«Δεν είχε τεθεί θέμα διακομματικής συναίνεσης»
Στο ερώτημα αν ο κ. Αποστολάκης είχε θέσει ως προϋπόθεση την ύπαρξη ευρείας διακομματικής συναίνεσης, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Δεν ισχύει καθόλου (…) είχε τεθεί το ζήτημα της ενημέρωσης του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ και πράγματι ενημερώθηκαν. Ο κ. Αποστολάκης ως το χρόνο ανακοίνωσης της νέας κυβέρνησης, ουδέποτε αρνήθηκε. Μολονότι εικάζω ότι και ο ίδιος είχε έλθει σε επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αρνήθηκε, το αντίθετο: ο ίδιος διαβεβαίωνε ότι θα προσέλθει κανονικά στην ορκωμοσία. Μεσολάβησε βεβαίως η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία (ανακοίνωση) είχε το χαρακτήρα ολομέτωπης επίθεσης, ολοκληρωτικού τύπου και προφανώς ο κ. Αποστολάκης μην μπορώντας να αποδεχθεί την πίεση που του ασκείτο από τον ΣΥΡΙΖΑ, για το λόγο αυτό υπαναχώρησε», επιχειρηματολόγησε ο υπουργός Επικρατείας.

Καιροσκοπισμός εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ
«Εδώ έχουμε ένα στοιχείο βαθύτατης πολιτικής υποκρισίας και καιροσκοπισμού εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πριν από επτά ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή δήλωσε ότι θα πρέπει για τη θέση να υπάρχει ένα πρόσωπο με υπερκομματικά χαρακτηριστικά έτσι ώστε να μην αλλάζει σε κάθε πολιτική αλλαγή. Απεδείχθη με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι επρόκειτο περί μιας αναξιόπιστης δήλωσης, η οποία ήταν απολύτως προσχηματική», συνέχισε.

«Ο χαρακτηρισμός “αποστάτης” δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να το περνούμε έτσι απλά. Αν σε κάθε περίπτωση που έχουμε ένα πρόσωπο το οποίο επιλέγει να αναλάβει μια θέση δημόσιας ευθύνης, ακόμη και αν προέρχεται από ένα διαφορετικό πολιτικό χώρο ή έχει διαφορετικές πολιτικές καταβολές, ο στιγματισμός του κατ’ αυτόν τον τρόπο συνιστά ένα στοιχείο που δεν τιμά καθόλου τα πολιτικά μας ήθη» σημείωσε. Θύμισε δε, το γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών υπερψηφίσθηκε στη Βουλή από 153 βουλευτές, 145 του ΣΥΡΙΖΑ και οκτώ βουλευτές προερχόμενους από πέντε διαφορετικούς πολιτικούς σχηματισμούς, για να καταλήξει, «αναρωτιέμαι αν και αυτοί ήταν αποστάτες ή αν θα πρέπει να αναζητήσουμε τη νομιμότητα της απόφασης».

Άμεσα ανακοινώσεις για τον υπουργό Πολ. Προστασίας
Αμέσως μετά, ο υπουργός Επικρατείας έκανε γνωστό ότι «σε απολύτως άμεσο χρόνο, εντός των αμέσως προσεχών ημερών, θα υπάρξει ανακοίνωση για την Πολιτική Προστασία, για την επιλογή της πολιτικής ηγεσίας της. Θα πρόκειται για πρόσωπο με πολύ ισχυρά χαρακτηριστικά, το οποίο θα αναλάβει να φέρει την πολιτική προστασία ένα βήμα πιο μπροστά», αποκάλυψε προσθέτοντας όμως, «δεν παραμένει καθόλου ακέφαλη αυτή τη στιγμή η ύλη της Πολιτικής Προστασίας και τούτο γιατί ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη ούτως ή άλλως εκ του Συντάγματος φέρει το σύνολο της ύλης, άρα ασκείται πλήρως η Πολιτική Προστασία. Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Παπαγεωργίου, που είναι ο επιχειρησιακός βραχίονας, βρίσκεται στη θέση του και άρα υπάρχει πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας». Και, εν κατακλείδι, «ο πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του πολύ συγκεκριμένες επιλογές, τις οποίες θα ανακοινώσει σε πολύ σύντομο διάστημα».

«Ανάληψη πολιτικής ευθύνης με αντικατάσταση Χρυσοχοΐδη – Χαρδαλιά»
Στο ερώτημα δε, αν με τον ανασχηματισμό προσωποποιήθηκαν ευθύνες, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ως εξής: «Στην πολιτική υπάρχει κάτι που για πολλούς είναι γράμμα κενό, για μας έχει μια αξία -και αυτό είναι η αντικειμενική πολιτική ευθύνη. Ακόμη κι αν ένας πολιτικός ο οποίος υπηρετεί ένα δημόσιο λειτούργημα, έχει επιτελέσει στο μέτρο που οι δυνάμεις και οι ικανότητές του το επιτρέπουν, σωστά το έργο του αλλά έχει επέλθει εξ αντικειμένου μια σοβαρή καταστροφή, εκεί υπάρχει ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης στην προκειμένη περίπτωση έγινε, με την αντικατάσταση του υπουργού και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη. Υπάρχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη, η συγγνώμη του πρωθυπουργού έγινε άμεσα πράξη».

Στο ερώτημα αν υπάρχει κάποιο πολιτικό μήνυμα μετά και τις αποπομπές των κ. Χρυσοχοΐδη και Θεοχάρη, ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι είναι η μόνη κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση που δεν έχει κανένα απολύτως πολιτικό στεγανό. Ήδη αυτή τη στιγμή στο κυβερνητικό σχήμα υπηρετούν πρόσωπα προερχόμενα από όλους τους πολιτικούς χώρους, στη νέα κυβέρνηση μπήκαν και πάλι πρόσωπα, τα οποία προέρχονται από άλλους χώρους, όχι μόνον της παραδοσιακής Νέας Δημοκρατίας. Άρα, υπό αυτήν την εκδοχή ισχύει το ακριβώς αντίθετο: είναι μια κυβέρνηση ανοιχτή, εμπροσθοβαρής, χωρίς στεγανά, χωρίς διχαστικά μηνύματα, μια κυβέρνηση που μπορεί να φέρει την Ελλάδα πιο μπροστά».

 

Πηγή: newsit.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ