Την ευκαιρία να αναδειχθεί η δυναμική του πολιτιστικού πλούτου της Ηπείρου και οι προοπτικές ανάδειξης μέσω από τα μεγάλα έργα που δρομολογούνται στη νέα προγραμματική περίοδο, έδωσε η ημερίδα που οργάνωσε ο Δήμος Δωδώνης, για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου MileSTONES.
Η δυναμική και οι προοπτικές, αποτυπώνονται στο πρόγραμμα των «Πολιτιστικών Διαδρομών», το πρώτο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και έρχεται να συνδέσει τους πέντε σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου με τις καθημερινές δραστηριότητες, με την τοπική οικονομία, με το περιβάλλον.
«Ναυαρχίδα» του προγράμματος αυτού αποτελεί ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος, ο οποίος ήταν ένας από τους βασικούς εισηγητές στην ημερίδα.
«Στην Ήπειρο γεννιέται κάτι καινούριο.. Ένα οραματικό σχέδιο το οποίο ενώνει όλους. Είναι ένα φωτεινό παράδειγμα το οποίο γίνεται πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Μπένος, τονίζοντας ότι οι Πολιτιστικές Διαδρομές αποτελούν ένα από τα φιλόδοξα προγράμματα της χώρας και της Ευρώπης.
Στο πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών, επικέντρωσε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, σημειώνοντας ότι μπορεί να επεκταθεί και να αγκαλιάσει σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους στην Αλβανία.
Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, υπογράμμισε ότι ο Δήμος αξιοποιηθεί κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα και επενδύει στην προβολή του πολιτιστικού πλούτου και στην εξωστρέφεια.
Με αφορμή την διοργάνωση της ημερίδας, υπογράμμισε την ανάγκη συστράτευσης όλων των φορέων στο κοινό όραμα ένταξης της αρχαίας Δωδώνης στον παγκόσμιο κατάλογο μνημείων της Unesco.
Επανέλαβε ακόμη ότι στόχος του Δήμου παραμένει η ίδρυση και λειτουργία μουσείου στον «φυσικό του χώρο, δηλαδή στο χώρο της Δωδώνης». Ο Δήμος από την πλευρά του, στο πλαίσιο της νέας πρότασης που έχει υποβάλλει στο Interreg Ελλάδα- Αλβανία, περιλαμβάνει την ίδρυση μουσείου εικονικής πραγματικότητας στη Δωδωνούπολη, αξιοποιώντας ένα εκπληκτικό κτίριο, το οποίο έμενε ανενεργό.
«Στον πολιτιστικό τομέα η Περιφέρεια Ηπείρου έχει κάνει μία σημαντική δουλειά. Με την συμβολή από το Διάζωμα και με την συνεργασία όλων κάνουμε βήματα μπροστά», σημείωσε.
Ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Σουέρεφ, αναφέρθηκε στη μοναδικότητα του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, η οποία αποτελεί ένα οικουμενικό μνημείο.
Εξήρε τη συνεργασία με τον Δήμο Δωδώνης, τόσο στο πρόγραμμα MileSTONES όσο και σε καθημερινή βάση, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την προστασία και την ανάδειξη του μνημείου.
«Τα προγράμματα πρέπει να συνεχιστούν, οι προσπάθειες όλων πρέπει να συνεχιστούν, το ένα θέατρο πρέπει να παραπέμπει στο άλλο και τα ζευγάρια των θεάτρων μπορούν να προσθέσουν δυναμική στο πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών και να μας βοηθήσουν να πάμε ακόμη παραπέρα», ανέφερε ο κ. Σουέρεφ.
Στην συντήρηση, την αναστήλωση και την αποκατάσταση του θεάτρου της Δωδώνης, από το 1960 μέχρι το 2014, αναφέρθηκε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου, αρχιτέκτονας Γιώργος Σμύρης, ο οποίος διατέλεσε και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Δωδώνης η οποία εκτέλεσε το έργο της αναστήλωσης τα τελευταία χρόνια.
Αποτέλεσμα των εργασιών αυτών είναι ένα μεγάλο τμήμα στο πρώτο διάζωμα του θεάτρου να έχει καταστεί ήδη λειτουργικό. Πρόκειται για το τμήμα που χρησιμοποιήθηκε για σημαντικά θεατρικά δρώμενα στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.
Σύμφωνα με την πρόταση που έχει υποβληθεί ήδη για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ και την παρουσίασε διεξοδικά η κ. Παρασκευή Γιούνη, Προισταμένη του Τμήματος Προιστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, οι εργασίες αποκατάστασης θα συνεχιστούν μέχρι το 2020.
Η νέα πρόταση έχει προυπολογισμό πέντε εκατομμυρίων ευρώ και προβλέπει την ολοκλήρωση της αποκατάστασης στο πρώτο διάζωμα του θεάτρου, όπως και την αποκατάσταση στις τρεις κεντρικές κερκίδες του δεύτερου διαζώματος.
Παράλληλα θα συνεχιστούν οι εργασίες στη δυτική στοά, ενώ θα κατασκευαστεί υπόγειος βιολογικός καθαρισμός, θα εκσυγχρονιστεί το δίκτυο ύδρευσης και θα επεκταθεί ο χώρος στάθμευσης.
«Έχουμε μπροστά μας ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο αλλά κι ένα έργο πολύ σημαντικό», τόνισε η κ. Γιούνη.
Τις δράσεις για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Δωδώνη και την Φοινίκη, παρουσίασε ο κ. Βασίλης Τσεκερίδης, τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Δωδώνης. Το σημαντικότερο έργο που αναπτύχθηκε από το mileSTONES είναι το δίκτυο πυροπροστασίας στους δύο αρχαιολογικούς χώρους.
Συνάμα αναπτύχθηκαν δράσεις προβολής των μνημείων στις οποίες αναφέρθηκε η αρχαιολόγος Βασιλική Γιαννάκη.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Διευθυντή του Αρσάκειου Λυκείου Ιωαννίνων Φώτη Μαυρόγιαννη ο οποίος μίλησε για τους θησαυρούς της ιστορίας και τα αρχαία θέατρα, με αφορμή βραβευμένη εργασία των μαθητών του γυμνασίου για τα μνημεία της περιοχής.
Αρχική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δήμος Δωδώνης – Ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου...