Δήμος Ιωαννιτών: Προχωρούν οι εργασίες για τα νηπιαγωγεία στο παλιό Χατζηκώστα

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσονται οι εργασίες στο παλιό Χατζηκώστα και σύντομα θα είναι έτοιμες νέες υποδομές που έχει ανάγκη η σχολική κοινότητα της περιοχής.

Στο χώρο έχουν μεταφερθεί τα προκατασκευασμένα κτίρια στο πλαίσιο εργολαβίας που εκτελεί η Περιφέρεια Ηπείρου.

Στη συνέχεια ο Δήμος θα αναλάβει την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου ώστε όλα να είναι έτοιμα για την στέγαση των νηπιαγωγείων.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ σε δηλώσεις του τόνισε ότι η συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου υπήρξε υποδειγματική και εποικοδομητική. «Οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη και βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο», τόνισε.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ο Δήμαρχος ρωτήθηκε για την δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου στα Γιάννινα και τόνισε πως αποτελεί ένα αυτονόητο αίτημα της περιοχής καθώς θα αποσυμφορήσει την πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα και ειδικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Καυτηρίασε το γεγονός ότι το κτίριο του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας παραμένει κλειστό εδώ και πολλά χρόνια παρά τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν.

«Θα ήταν χρυσή ευκαιρία να μπορέσει να γίνει εκεί το εμβολιαστικό κέντρο, ωστόσο φαίνεται ότι πρυτανεύουν διαφορετικά κριτήρια. Πιστεύω ότι πραγματικά θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα υποδειγματικό εμβολιαστικό κέντρο και ξέρω ότι ο κ. Περιφερειάρχης είχε αναλάβει και την πρωτοβουλία να αποκαταστήσει το χώρο.

Πεποίθησή μου είναι ότι αποτελεί έναν ιδεώδη χώρο που να λειτουργεί σε μόνιμη βάση γιατί δεν θα τελειώσει η ιστορία του εμβολιασμού σε ένα – δύο μήνες αφού θα χρειαστούν επαναληπτικές δόσεις.

ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:

Υπογράφεται η σύμβαση για την επέκταση του βιολογικού- Τα έργα της ΔΕΥΑΙ

Την ερχόμενη βδομάδα θα υπογραφεί η σύμβαση για την επέκταση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού της πόλης των Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα με τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα το οποίο μετά από καθυστερήσεις ετών περνά στη φάση της υλοποίησης.

Την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο εντός της ερχόμενης βδομάδας έκανε γνωστή ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου παρουσίασε αναλυτικά όλα τα έργα της επιχείρησης.

Αναλυτικά τα έργα που υλοποιεί η επιχείρηση είναι τα ακόλουθα:

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ

1) Επέκταση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων με ποσό σύμβασης 14,7 εκατομμύρια συν ΦΠΑ.

2) Κατασκευή Δικτύων Αποχέτευσης Ακαθάρτων Δ.Ε. Ιωαννίνων με ποσό σύμβασης 9 εκατ. συν ΦΠΑ και με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούλιο του 2022.

– ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ & ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ. Το έργο βρίσκεται στη φάση υπογραφής σύμβασης με ποσό 2,8 εκατομμυρίων συν ΦΠΑ.

– ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ & ΤΩΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ Δ.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Έχει υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή του με ποσό 1,1 εκατ. συν ΦΠΑ και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον Αύγουστο του 2022.

– ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΩ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΜΦΙΘΕΑΣ. Το έργο θα καλύψει τις ανάγκες οικισμών που είναι χαρακτηρισμένοι ως Δ’ προτεραιότητας και θα συμβάλλει στην προστασία της λίμνης. Η σύμβαση έχει υπογραφεί με ποσό 1,6 εκατ. συν ΦΠΑ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως τον Δεκέμβριο του 2023.

– SAVEWATER (Interreg διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδα – Αλβανία)

Περιλαμβάνει την προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση ηλεκτρονικών υδρομέτρων. Θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην περιοχή του Κάστρου. Προϋπολογισμός: 400.000 ευρώ.

– ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΔΙΑΡΡΟΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ.

Ο προϋπολογισμός μελέτης ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο, η υποβολή των προσφορών ολοκληρώνεται στις 5 Ιουλίου και αφορά στην τηλεπαρακολούθηση και τον έλεγχο των υποδομών ύδρευσης στον πυκνοδομημένο ιστό της πόλης.

Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχουν υποβληθεί τρεις προτάσεις:

1) Προμήθεια και εγκατάσταση αυτόματου συστήματος παρακολούθησης παροχών υδροληψιών εξωτερικού υδραγωγείου (2,2 εκ.).

2) Αποκατάσταση και αναβάθμιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων της επεξεργασίας λυμάτων (3,8 εκ.).

3) Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής αναβάθμισης αντλιοστασίων λυμάτων (3,2 εκ.).

Στη ΔΕΥΑΙ, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της επιχείρησης έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο με σκοπό να υπάρχουν ώριμες προτάσεις για αναβάθμιση των τομέων της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

Σε εξέλιξη έργα δεκάδων εκατομμυρίων- Όλες οι προτάσεις στον «Τρίτση»

Τριάντα συγχηματοδοτούμενα έργα με προϋπολογισμό 59 εκατομμυρίων υλοποιεί ο Δήμος Ιωαννιτών ενώ στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχει καταθέσει προτάσεις σε όλες τις προσκλήσεις που ήταν δικαιούχος συνολικού προϋπολογισμού 28,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα τελευταία δύο χρόνια έγινε αγώνας δρόμου για να ξεμπλοκαριστούν διαδικασίες και να πάρουν τον δρόμο της υλοποίησης μεγάλες παρεμβάσεις, όπως είναι το Πάρκο Πολιτισμού στο Κάστρο και το Κέντρο για το Παιδί στο παλιό Άσυλο Ανιάτων.

Παράλληλα εντάχθηκαν νέα έργα ενώ αξιοποιήθηκε κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία που υπήρξε και μάλιστα μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες όπως αυτές που δημιούργησε η πανδημία.

Η προσπάθεια για την επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης είναι καθημερινή τόσο από το πολιτικό προσωπικό όσο και από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Αυτά ήταν τα βασικότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό αντικείμενο την πορεία υλοποίησης των συγχηματοδοτούμενων έργων.

Την πορεία υλοποίησης των έργων παρουσίασε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ενώ και την αντίστοιχη για τα έργα της ΔΕΥΑΙ ο πρόεδρος της επιχείρησης Άρης Μπαρτζώκας.

Ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του αναγνώρισε τις καθυστερήσεις που υπήρξαν, όμως καυτηρίασε και τους μηδενικούς ρυθμούς απορρόφησης κοινοτικών πόρων που παρέλαβε η σημερινή αρχή, όπως και το μεγάλο έλλειμμα στην ωρίμανση μελετών.

«Όποιος θέλει να είναι πραγματικά αντικειμενικός, έστω και τώρα που βρισκόμαστε μακριά από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και εξ ίσου μακριά από τις επόμενες εκλογές, οφείλει να αποδεχθεί ότι οι ρυθμοί υλοποίησης του προγράμματος στο Δήμο Ιωαννιτών ήταν εξαιρετικά χαμηλοί.

Μόλις δύο έργα συμβασιοποιημένα από την κοσμογονία που πιστεύαμε ότι συνέβαινε γύρω μας. Απορρόφηση μηδέν…

Κληθήκαμε μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες να τρέξουμε διαδικασίες που έπρεπε να είχαν γίνει πολύ καιρό πριν. Και το κάναμε γιατί το οφείλουμε στην πόλη και τους πολίτες. Παράλληλα αξιοποιήσαμε κάθε άλλη χρηματοδοτική ευκαιρία και σήμερα βρισκόμαστε σε ένα καλό επίπεδο.

Δεν παραγνωρίζω τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις συνθήκες της πανδημίας, στο ασφυκτικό γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας του ελληνικού Δημοσίου αλλά και στις δικές μας αδυναμίες. Κατά γενική ομολογία το έργο της Δημοτικής Αρχής έχει τους τελευταίους μήνες επιταχυνθεί με απτά αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, θα επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε εποικοδομητικές προτάσεις όπως και σε κάθε καλόπιστη κριτική.

Τα έργα εξάλλου δεν ανήκουν στον δήμαρχο και την δημοτική αρχή. Ούτε την σημερινή, ούτε την προηγούμενη, ούτε την επόμενη.

Γίνονται κι ανήκουν στους πολίτες.

Άλλοτε για να απαντούν σε καθημερινά προβλήματα, άλλοτε για βελτιώνουν την καθημερινότητα κι άλλοτε για να σηματοδοτούν το μέλλον της πόλης.

Σήμερα είμαστε στο σημείο όπου γίνονται έργα για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων, γίνονται έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα και προγραμματίζονται άλλα που μπορούν να αλλάξουν την φυσιογνωμία της πόλης τα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε στην τοποθέτησή του.

Παράλληλα ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του Δήμου, όλους τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες του για την μεγάλη προσπάθεια που έκαναν.

Τα σημαντικότερα έργα

Στο Δήμο Ιωαννιτών τα συγχρηματοδοτούμενα έργα ανέρχονται σε 30 με προυπολογισμό 59 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2016 είχε ενταχθεί μόλις ένα και αφορούσε στην προμήθεια τροφίμων –ΤΕΒΑ-.

Το 2017 είχαν ενταχθεί δύο έργα, το νέο νηπιαγωγείο στους παλιούς στρατιωτικούς φούρνους και η ανάπλαση των παλιών στρατιωτικών φυλακών.

Το 2018 εντάχθηκαν επτά έργα εκ των οποίων τον Σεπτέμβριο του 2019 δεν ήταν κανένα συμβασιοποιημένο.

Σήμερα σε όλα αυτά τα έργα υπάρχουν συμβάσεις και θα ολοκληρωθούν εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.

Το 2019 εντάχθηκαν οκτώ έργα. Έξι δημοπρατήθηκαν το 2020 και ένα το 2021. Τέσσερα έχουν συμβασιοποιηθεί, ένα είναι σε φάση κατακύρωσης και ένα σε διαδικασία ανάθεσης.

Το 2020 εντάχθηκαν επτά έργα, εκ’ των οποίων τα έξι έχουν δημοπρατηθεί και αναμένονται να ολοκληρωθούν εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Το 2021, έως σήμερα έχουν ήδη ενταχθεί πέντε έργα.

Τα σημαντικότερα συγχρηματοδοτούμενα έργα είναι:

-Νέο νηπιαγωγείο στους παλιούς στρατιωτικούς φούρνους.

-Ανάπλαση πάρκου Κουραμπά και Λακκωμάτων.

-Διαμορφώσεις- πεζοδρομήσεις στην περιοχή Σιαράβα.

-Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου.

-Διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων, οδών και πλατειών στο Κάστρο.

-Δημιουργία Κέντρου για το Παιδί.

-Αναβάθμιση κοινόχρηστου χώρου στο εσωτερικό της Ανατολής.

-Κατασκευή Πράσινου Σημείου.

-Διαχείριση βιοαποβλήτων.

-Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων.

-Ολοκληρωμένη παρέμβαση στην υποδομή των φωτεινών σηματοδοτών.

Ο μεγάλος δακτύλιος

Για τον μεγάλο δακτύλιο ήδη έχει δημοσιευθεί η διακήρυξη δημοπράτησης χωρίς να υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση καθώς έγινε μία ημέρα μετά την έγκριση των όρων δημοπράτησης από την διαχειριστική αρχή.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος το έργο εξακολουθεί να μπορεί να υλοποιηθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, εάν η διαγωνιστική διαδικασία εξελιχθεί ομαλά. Η διάρκεια υλοποίησής του είναι 15 μήνες. Ο προυπολογισμός του είναι 24,9 εκατομμύρια ευρώ.

Προτάσεις στο πρόγραμμα Τρίτσης

Τα σημαντικότερα έργα που έχει υποβάλλει ο Δήμος Ιωαννιτών προς ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι τα ακόλουθα:

-Γωνιές ανακύκλωσης

-Βελτίωση προσβασιμότητας αγροτικού οδικού δικτύου.

-Παρεμβάσεις αναζωογόνησης του αστικού περιβάλλοντος.

-Μεταστέγαση Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων.

-Νέες ψηφιακές υπηρεσίες και εξοπλισμός για την πολιτική προστασία.

-Συντήρηση σχολικών μονάδων και ανοιχτών αθλητικών χώρων.

-Προσεισμικός έλεγχος στις σχολικές μονάδες.

-Υποδομές ηλεκτροκίνησης.

-Μουσείο ψηφιακών εμπειριών.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση κι απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ σημείωσε ότι οι παρατάξεις είχαν προετοιμαστεί για την μητέρα των μαχών αλλά ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας.

«Δεν χάθηκε καμία ευκαιρία, δεν χάθηκε καμία προθεσμία. Πρέπει να τρέξουμε περισσότερο.. Όμως είναι άλλο πράγμα να καταγράφονται κάποιες καθυστερήσεις κι άλλο να παρουσιάζεται μία ειδυλλιακή εικόνα των προηγούμενων ετών όταν γινόταν πρωταθλητισμός στις μακέτες. Δεν μπορούμε να ωραιοποιούμε το παρελθόν, δεν μπορούμε να μηδενίζουμε ότι γίνεται σήμερα», κατέληξε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ