Δήμος Ιωαννιτών: Συζήτηση για τα πεπραγμένα της Οικονομικής Επιτροπής

Την έκθεση πεπραγμένων της Οικονομικής Επιτροπής συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος η Οικονομική Επιτροπή συνεδριάζει πολύ τακτικά, λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις και τις περισσότερες σε κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας.

Η Οικονομική Επιτροπή έχει λάβει 1.248 αποφάσεις με πολλές απ’ αυτές να αφορούν στη δρομολόγηση σημαντικών έργων για την περιοχή.

Με αφορμή τα πεπραγμένα της Οικονομικής Επιτροπής η συζήτηση και η κριτική επικεντρώθηκε στη νομοθετική ρύθμιση για την ενίσχυσή της αμέσως μετά τις εκλογές του 2019.

«Η παράταξή μας συμμετείχε με διάθεση συνεργασίας και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με αυτή την λογική. Διαφωνούμε με τον τρόπο λειτουργίας στο πλαίσιο των νομοθετημάτων Θεοδωρικάκου», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας.

«Η Οικονομική Επιτροπή αποτελεί κρίσιμο όργανο του Δήμου. Η παράταξή μας πολιτεύεται με συναίνεση και ασκούμε δομημένη αντιπολίτευση» ανέφερε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» για να συμπληρώσει ότι στην Οικονομική Επιτροπή καταψήφισε μόνο οκτώ θέματα.

Ο Λάζαρος Νάτσης, επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» καυτηρίασε τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία πολλές αρμοδιότητες πέρασαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή υποστηρίζοντας ότι σ’ αυτό συμφώνησαν και οι δήμαρχοι. Ζήτησε δε σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνει συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο.

Ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Χρήστος Πατσούρας υποστήριξε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της Οικονομικής Επιτροπής καταργούν τη λαϊκή ετυμηγορία. Υποστήριξε ακόμη ότι δεν θα έπρεπε να έχει τόσες αρμοδιότητες καθώς το κυρίαρχο όργανο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ αναφέρθηκε στον εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική τονίζοντας τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει στη διοίκηση των δήμων.

«Οι εκλογές κρίθηκαν σε δύο γύρους. Στο δεύτερο γύρο εκλέγεται δήμαρχος ο οποίος καλείται να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Όμως τι συμβαίνει στην πράξη… Ο δήμαρχος είναι υπόλογος στους πολίτες, άλλοι όμως αποφασίζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πολλές φορές μάλιστα ο Δήμαρχος καλείται να υλοποιήσει αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί κι αυτό δημιουργεί πελώρια προβλήματα», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ.

-Σημειώνεται ότι από την συνεδρίαση απουσίαζε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη.

Έγινε ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας

Για την πορεία της πανδημίας ενημέρωσε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε, στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών υπάρχουν 184 ενεργά κρούσματα, 43 συμπολίτες νοσηλεύονται και 141 βρίσκονται σε κατ’ οίκον νοσηλεία.
«Είναι ένας μεγάλος αριθμός, ίσως ο μεγαλύτερος που έχουμε σε τοπικό επίπεδο», σημείωσε ο Δήμαρχος.

Ανέφερε επίσης ότι οι δομές υγείας ακόμη αντέχουν. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο νοσηλεύονται 47 ασθενείς στις ΜΕΛ και 11 στις ΜΕΘ ενώ στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα νοσηλεύονται 14 ασθενείς στις ΜΕΛ και τρεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σημείωσε τέλος ότι ένα 30% δεν προσήλθε για εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ