Δράσεις και εκδηλώσεις της Επιτροπής Ισότητας της ΠΙΝ για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Sυνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο Περιφερειάρχης ΘεόδωροςΓαλιατσάτος και πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της ΠΙΝ και τα μέλη της Επιτροπής ΝικολέτταΠανδή (αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας),ΜαρίναΜοσχάτ (περιφερειακή σύμβουλος) και ΛιάναΤσιρίδου (εκπαιδευτικός, συγγραφέας).

Η συνέντευξη τύπου δόθηκε ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου και των εκδηλώσεων που προγραμματίζει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν στο μεγάλο πρόβλημα της βίας, υπογραμμίζοντας ότι “κανείς δεν δικαιούται να εφησυχάζει και να αδιαφορεί”. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία:

  • Η βία κατά των γυναικών είναι συνήθως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες ενώ το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές.

  • Από τις αλλοδαπές, θύματα βίας, οι 4 στις 10 προέρχονται από τα Βαλκάνια.

  • Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος δεν επιβεβαιώνεται. 7 στις 10 γυναίκες – θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης -ανώτατης εκπαίδευσης.

  • Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση είναι σε μέτρια ή και καλή οικονομική κατάσταση.

  • Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους 10 εκ των δραστών είναι άνεργος.

Σημειωτέον ότι το 40-50% των γυναικών στην ΕΕ έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας ενώ το 55-95% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα.

Ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος έδωσε στη δημοσιότητα και τα στατιστικά στοιχεία του Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας στην Κέρκυρα, ο οποίος:

  • Από τον Αύγουστο του 2014 έως και σήμερα έχει φιλοξενήσει συνολικά 28 άτομα, εκ των οποίων 14 γυναίκες (η μία από αυτές μάλιστα φιλοξενήθηκε δύο φορές) και 14 παιδιά.

  • Όλες οι γυναίκες που φιλοξενήθηκαν ήταν θύματα ενδοοικογενειακής ή συντροφικής βίας. Για δύο από τις γυναίκες η συντροφική βία οδήγησε στην εμπορία ανθρώπων(trafficking).

  • Οι ηλικίες των φιλοξενούμενων γυναικών κυμαίνονται από 24-64 ετών, ενώ των παιδιών τους από νεογέννητα έως 13 ετών.

  • Έξι από τις γυναίκες αυτές ήταν αλλοδαπές και οι υπόλοιπες ελληνικής καταγωγής.

  • Μετά την αποχώρησή τους από τον Ξενώνα: 5 επέστρεψαν στο θύτη, 2 πήραν διαζύγιο, 5 βρήκαν εργασία, 6 βρήκαν δικό τους σπίτι, 2 θύματα trafficking επέστρεψαν στην οικογένειά τους.

pb220670-300x224
Ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε ότι η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία δεν κάνει διαχωρισμό συνόρων, πλούτου και πολιτισμών και εξήγησε ότι με τον όρο βία εννοούμε κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων.

Συμβαίνει δίπλα μας, στη γειτονιά μας. Εμείς επιζητούμε να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και οι φορείς και να λάβουν ενεργά μέρος στις εκδηλώσεις που προγραμματίζουμε”, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νικολέττα Πανδή (αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας) ζήτησε να μην αντιμετωπίζεται η Παγκόσμια Ημέρα ως μια επετειακή υπενθύμιση της βίας που υφίστανται οι γυναίκες, αλλά να “γίνει εθισμός σε όλους μας η αντιμετώπιση της βίας”.

Χρειάζεται, είπε, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία για να μειωθεί το πρόβλημα, που είναι υπαρκτό και μεγάλο. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την συμμετοχή των πολιτών στις δράσεις της Επιτροπής Ισότητας για “να πετύχουν οι στόχοι των δράσεων και η ευόδωση των προσπαθειών”.

Αυτό που θέλουμε να αντιληφθούν όλες οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν τέτοιες δύσκολες καταστάσεις είναι ότι ήρθε η ώρα να σπάσουμε τη σιωπή και να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό, κοινωνικό πρόβλημα, που επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς και δημιουργεί άτομα εγκλωβισμένα, ενοχικά, φοβικά και αδύναμα” δήλωσε η περιφερειακή σύμβουλος Μαρίνα Μοσχάτ.

Η κα. Μοσχάτ ζήτησε “να παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια, στήριξη και συμπαράσταση στις γυναίκες που βγαίνουν από τη σιωπή και δίνουν όνομα και υπόσταση στον αόρατο εχθρό”. Αναφορικά με την εκδήλωση της ερχόμενης Παρασκευής ενημέρωσε ότι “στη Δημοτική Πινακοθήκη θα πραγματοποιηθεί μια διαφορετική εκδήλωση, όπου μέσα από τον πεζό και θεατρικό λόγο, μέσα από τη μουσική και τους στίχους θα ξεπηδήσουν πρόσωπα, καταστάσεις, εμπειρίες, συναισθήματα αλλά και η δύναμη που η καθεμιά κρύβει μέσα της. Δέκα γυναίκες συγγραφείς διαβάζουν αποσπάσματα από βιβλία τους ή κείμενα που δημιούργησαν για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, η ομάδα DOCS THEATRE θα παρέμβει με το δρώμενο Τεριρέμ, ενώ την εκδήλωση θα κλείσουν δύο γυναικείες φωνές, η Δόξα Καγιούλη και η Κρίνθη Ζήρα.

Σπάμε τη σιωπή, αυτή είναι η κύρια σύλληψη των εκδηλώσεων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών” τόνισε η Λιάνα Τσιρίδου, ενημερώνοντας για την έτερη δράση της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου:

Στη 1το μεσημέρι, στην πλατεία Ανουτσιάτα, η ομάδα “Ανέβα μήλο, κατέβα ρόδι” του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με την καθηγήτρια Ζωή Διονυσίου σε ένα ξεχωριστό μουσικό δρώμενο, θα ηχήσουν τα τύμπανα για να σπάσουμε τη σιωπή, να προβάλλουμε και να προωθήσουμε το μήνυμα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών”, ενημέρωσε. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου και του Ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών θα μοιράσουν ενημερωτικό υλικό και θα συζητήσουν με τον κόσμο.

Εμείς κάθε χρόνο θα επιμένουμε και θα συνεχίζουμε μέχρι να εξαλειφθεί η βία κατά των γυναικών” δήλωσε η κα. Τσιρίδου και ζήτησε από τον κόσμο να πλαισιώσει τις εκδηλώσεις της Επιτροπής Ισότητας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ