Στο πλαίσιο της έγκρισης των ενισχύσεων, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν απλούστερες διαδικασίες για το Ταμείο Αλληλεγγύης που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει σε ανακοίνωση του Κοινοβούλιο της ΕΕ.
Την Τρίτη, το Κοινοβούλιο συμφώνησε να αποδεσμεύσει 397,5 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) για να βοηθήσει 17 κράτη μέλη και τρεις υπό ένταξη χώρες να ενισχύσουν τη δημόσια υγεία στο πλαίσιο της καταπολέμησης της νόσου COVID-19. Δικαιούχοι είναι οι εξής χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, αλλά και η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία.
Περισσότερες πληροφορίες και η λεπτομερής κατανομή των ενισχύσεων για κάθε χώρα είναι διαθέσιμες στην έκθεση, η οποία εγκρίθηκε με 675 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 13 αποχές. Πρόσθετη βοήθεια ύψους 86,7 εκ. ευρώ θα χορηγηθεί στην Ελλάδα και τη Γαλλία για φυσικές καταστροφές που έπρεπε να αντιμετωπίσουν και οι δύο χώρες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Απαιτείται ταχεία δράση και άμεση ανακούφιση
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε επίσης την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι ο αυξανόμενος αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής και η εντατικοποίηση των φυσικών καταστροφών καθιστούν τις ευρωπαϊκές χώρες όλο και πιο ευάλωτες. Υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να διευκολύνει και να επιταχύνει την παροχή βοήθειας από το ΤΑΕΕ στις περιφέρειες που πλήττονται από τέτοιου είδους καταστροφές.
Το κείμενο, που εγκρίθηκε με 668 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 18 αποχές, υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι χώρες όσον αφορά τον ταχύ υπολογισμό του κόστους των ζημιών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές.
Για τη διευκόλυνση αυτών των ζητημάτων, οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να διερευνήσει τρόπους για τη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων, καθιστώντας την κατανομή των κονδυλίων όσο το δυνατόν πιο ευέλικτη, προκειμένου να εξασφαλιστεί ταχεία δράση και άμεση ανακούφιση για τις πληγείσες από καταστροφές περιοχές και χώρες.
Ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν τη ζωτική σημασία της βελτίωσης της ετοιμότητας και της πρόληψης. Για να επιτευχθεί αυτό και να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις των κρίσεων, η Επιτροπή και οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να ενισχύσουν την έρευνα και την εκπαίδευση για την αντιμετώπιση κρίσεων. Ο προϋπολογισμός του ΤΑΕΕ θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος, όχι μόνο για να συμβάλει στην κάλυψη του κόστους της ανοικοδόμησης, αλλά και για την ανάπτυξη ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή πριν επέλθουν νέες καταστροφές.
Το Κοινοβούλιο ζητά από την ΕΕ να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις εξόχως απόκεντρες περιοχές, τα νησιά και τις περιοχές που είναι επιρρεπείς σε έντονη σεισμική ή ηφαιστειακή δραστηριότητα, δηλ. τμήματα της Ευρώπης που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο φυσικών καταστροφών. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν το ΤΑΕΕ να λαμβάνει επίσης υπόψη τις περιφερειακές και διασυνοριακές καταστροφές με πιο ολοκληρωμένο τρόπο.
Επιπλέον, το Κοινοβούλιο ζητά από την Επιτροπή να παρέχει τεχνική και διοικητική στήριξη στις χώρες που λαμβάνουν χρηματοδότηση για να τις βοηθήσει να σχεδιάσουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές για τη μείωση των επιπτώσεων των περιφερειακών φυσικών καταστροφών και των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Δηλώσεις
Ο Younous OMARJEE (Αριστερά, Γαλλία), εισηγητής και πρόεδρος της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, δήλωσε: «Με την κλιματική αλλαγή, οι φυσικές καταστροφές αναμένεται να αυξηθούν κατά τα επόμενα έτη. Αντιμέτωποι με αυτές τις ανθρώπινες τραγωδίες και τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες που τις συνοδεύουν, είναι απαραίτητο να αυξηθούν σημαντικά οι πόροι του Ταμείου και να ελαττωθεί ο χρόνος που χρειάζεται για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών. Τα προβλήματα αυτά αφορούν όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης, ιδίως τις νησιωτικές περιοχές όπου η οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι επισφαλής και η ευπάθεια στην κλιματική αλλαγή είναι ακραία.»
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) ιδρύθηκε μετά τις σοβαρές πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη το 2002 για την παροχή ταχείας χρηματοδοτικής βοήθειας στα κράτη μέλη και στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες σε περίπτωση μεγάλων φυσικών καταστροφών. Έκτοτε, το ΤΑΕΕ έχει διαθέσει περίπου 6,6 δισ. ευρώ ως βοήθεια για περίπου 100 φυσικές καταστροφές σε 23 κράτη μέλη και σε μία υπό ένταξη χώρα.
Τον Μάρτιο του 2020, ως απάντηση στην πανδημία COVID-19, το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου επεκτάθηκε ώστε να καλύπτει μείζονες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας.