Εκδήλωση – Ομιλία του Γέροντα Εφραίμ στο Αγρίνιο με θέμα “Αγιορείτικα Μηνύματα”

Στο πλαίσιο παρουσίας της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου στο Αγρίνιο, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Γέροντας Εφραίμ Καθηγούμενος της Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, μίλησε στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας. Το θέμα της ομιλίας του ήταν “Αγιορείτικα μηνύματα.” Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, το Κέντρου Ενότητας και Μελέτης – Προβολής των Αξιών “Ενωμένη Ρωμηοσύνη” , την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και την τηλεόραση του Αχελώου.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ Κοσμάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής και ο Εκπρόσωπος του Σωματείου Ενωμένη Ρωμηοσύνη Δημήτρης Μπόκας.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ Κοσμάς, μίλησε για τον Αγιορείτη Ηγούμενο, τον ιερομόναχο, τον εργάτη της Εκκλησίας ο οποίος μέσα από το Πανεπιστήμιο της ερήμου και της ασκήσεως, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “έχει πολλά να μας πει, ώστε να έχουμε μέσα μας καθαρότητα και φωτισμό για να μπορούμε να κατανοήσουμε τα μυστήρια του ουρανού”. Μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου που έφερε στους πιστούς της Μητρόπολης την μοναδική ευλογία της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ Παναγιώτης Τσιχριτζής στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η Ορθοδοξία είναι το τελευταίο προπύργιο στήριξης της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της ψυχικής ενδυνάμωσης. Χαρακτηριστικά ο κ Τσιχριτζής ανέφερε:
“Σε μια εποχή που οι αρχές και οι αξίες έρχονται σε δεύτερη μοίρα και πολλές φορές η ιδιαιτερότητα θεωρείται προσόν, η δε συνεχόμενη αποδόμηση των ορθών πρακτικών της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας μας είναι σε πρώτο πλάνο, πιστεύουμε ότι ο επαναπροσδιορισμός των ανθρωπίνων αξιών είναι πρώτιστη ανάγκη. Πιστεύουμε πέρα από την ανθρώπινη προσπάθειά μας, για την στήριξη της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας , οι προσευχές σας να στηρίζουν τον αγώνα που κάνουμε.”

Ο εκπρόσωπος του Σωματείου Ενωμένη Ρωμηοσύνη, Δημήτρης Μπόκας, ανέφερε ότι ο λόγος του Γέροντα Εφραίμ δεν είναι απλώς κηρυκτικός και διδαχτικός, αλλά μας βοηθά να εισχωρήσουμε στην ασκητική εμπειρία του Αγιορείτικου Μοναχισμού. Ο κ Μπόκας ευχαρίστησε θερμά τον Ηγούμενο, καθώς όπως είπε στέκεται δίπλα στο σωματείο και βοηθά στην επίτευξη του σκοπού του , που δεν είναι άλλος από την Μελέτη και Προβολή με κάθε μέσο (Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, εκδόσεις, διαδίκτυο και εκδηλώσεις) των αξιών, δίνοντας ελπίδα, ιδανικά και όραμα στους Νεοέλληνες, μέσα από την παιδεία και την σωστή ενημέρωση με κεντρικό στόχο την οικογένεια και τη νεότητα.

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο Γέροντας Εφραίμ, ανέλυσε τις εμπειρίες της Αγιορείτικης Ζωής. Μεταξύ άλλων ο Γέροντας ανέφερε.
“Εμείς σαν Αγιορείτες, σαν ρασοφόροι ανησυχούμε πολύ. Ανησυχούμε διότι ο άνθρωπος έχει την αθάνατη ψυχή και δεν μπορεί να κάνει κάτι να ισορροπήσει και να ολοκληρώσει τη ζωή του εάν δεν δώσει σημασία στην εποπτεία και την εξυγίανση της πνευματικής του υποστάσεως. Γι’ αυτό βλέπετε ότι ο άνθρωπος έχει συνείδηση. Για παράδειγμα, όπως περπατάω στο δρόμο και σκοντάφτω και πέφτω κι αμέσως πονάει το πόδι μου, έτσι είναι και η συνείδηση. Μόλις φταίξουμε σε κάτι αμέσως νιώθουμε τύψεις συνειδήσεως. Γι’ αυτό αδελφοί μου αυτό το μήνυμα του Αγίου Όρους που θέλω να σας πω είναι ότι, δεν λέω ότι ο άνθρωπος θα ζήσει μια αλάθητη ζωή, δε λέω ότι θα ζήσει μια αναμάρτητη ζωή. Αλλά όμως πρέπει να ζήσει μια ζωή μετάνοιας.”

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Γέροντας Εφραίμ ανέφερε:
“Λόγω της θέσης μου και του διακονήματος ήρθα σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. Κι εκεί στη Μονή Βατοπαιδίου έρχονται διάφοροι, πρόεδροι κτλ και βλέπω ότι πίσω από τη θέση και τον πλούτο, πίσω από την κοινωνική αίγλη δεν υπάρχει ανάπαυση αν πράγματι δεν αναπαυθεί η ψυχή του ανθρώπου μέσα στη Χάρη του Θεού. Μέσα στην εκκλησία μπορούμε να βρούμε αυτό που μας λείπει. Κι ακριβώς τι λείπει στον άνθρωπο. Η Χάρης του Αγίου Πνεύματος. Γι’ αυτό αδελφοί μου, πως θα ευσταθήσει ο άνθρωπος; Πως θα ευημερήσει πνευματικά ο άνθρωπος; Πρέπει να αισθανθεί την παρηγοριά. Να αισθανθεί την παραμυθία. Την εξ ουρανού. Πρέπει να πάρει εξ ύψους δύναμη. Κι αυτό το παίρνει μέσα από την εκκλησία. Μέσα από τα μυστήρια. Στο τέλος της ομιλίας έγινε σειρά ερωτήσεων πνευματικού περιεχομένου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γέροντας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτη Τσιχριτζή και ενημερώθηκε για τις δράσεις και το έργο του Επιμελητηρίου. Επίσης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Φορέα καθώς και στον εκθεσιακό χώρο, όπου ενημερώθηκε για όλα τα τοπικά προϊόντα που παράγουν και εκθέτουν οι επιχειρήσεις του νομού στον χώρο αυτό.
Ο Πανοσιολογιότατος Γέροντας Εφραίμ ενθουσιάστηκε με τα τοπικά προϊόντα, την τυποποίησή τους, αλλά και από το επίπεδο λειτουργίας όλων των δομών του Φορέα.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Βασίλης Μπενέκος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ