Ενημερωτικό σημείωμα για τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID

«Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας. Αλλά πάνω από όλα μας υπενθύμισε πως η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει εκκολαπτήριο ιδεών, καινοτομίας και λύσεων που μπορούν να οδηγήσουν στην αλλαγή, σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID (EU Digital COVID Certificate).

Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Η παρουσίαση έγινε από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

«Τώρα που έχουμε το νομικό πλαίσιο, εμείς ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου. Και καλούμε και όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα, για να αποφύγουμε τις περίπλοκες διμερείς διασυνδέσεις που θα είχαμε δημιουργήσει, εάν δεν είχαμε πρόσβαση σε αυτό το ψηφιακό εργαλείο» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε με έμφαση: «Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι στόχος μας δεν είναι να κάνουμε διαχωρισμό των πολιτών. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι κάτι παραπάνω από μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Θα καταστήσει τα ταξίδια πολύ ευκολότερα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Ευχαριστώντας την ηγεσία των Ευρωπαϊκών Θεσμών, τα στελέχη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ομάδα του ΕΔΥΤΕ που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του έργου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το Πιστοποιητικό «είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, ως μια τουριστική χώρα αλλά και για καθένα από τα κράτη-μέλη, γιατί αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να επαναφέρουμε την ελευθερία των μετακινήσεων».

«Σπουδαίο επίτευγμα»

«Θυμάμαι πολύ καλά, αγαπητέ μου Κυριάκο, ότι πριν από λίγους μήνες εσύ έθεσες αυτή την ιδέα στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και σε συγχαίρω, διότι ήταν πολύ σημαντικό να προετοιμαστούμε για τη στιγμή που θα ήταν εφικτό να άρουμε τα μέτρα και να ανοίξουμε ξανά τις κοινωνίες», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσε τον Ιανουάριο ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Michel σημείωσε πως το πιστοποιητικό αποτελεί ένα «σπουδαίο επίτευγμα» και δήλωσε ότι είναι «πολύ περήφανος» που βρίσκεται στην Ελλάδα για την παρουσίασή του, δεδομένης και της σημασίας που θα έχει για τη ζωή των ευρωπαίων πολιτών.

«Τον Ιανουάριο λίγοι πίστευαν σε αυτή την ιδέα»

«Η συγκυρία της συνάντησής μας στην Ελλάδα είναι η κατάλληλη, διότι αυτή η διαδικασία έχει έντονο ελληνικό χρώμα. Όχι μόνο επειδή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε πρώτος την ιδέα, στις αρχές Ιανουαρίου, όχι μόνο επειδή ο Carles Michel με ιδιαίτερη επιμέλεια προχώρησε τη διαδικασία σε επίπεδο ηγετών, αλλά και επειδή η ελληνική πλατφόρμα -που μόλις είδαμε- είναι μία από τις πρώτες που είναι λειτουργικά έτοιμες, όπως ήταν και το ελληνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης» ανέφερε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Είναι σαφές πως το πιστοποιητικό γίνεται πραγματικότητα και μάλιστα διανύσαμε μακρύ δρόμο, καθώς στην έναρξη της διαδικασίας, τον Ιανουάριο, λίγοι πίστευαν σε αυτή την ιδέα και επικρατούσε έντονος σκεπτικισμός για το κατά πόσο η Ευρώπη μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο. Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτή τη μεγάλη, ευρωπαϊκή συμφωνία» τόνισε.

Ψηφιακό πιστοποιητικό και για το test της επιστροφής

«Η ΕΕ υλοποιεί την πρόταση του Πρωθυπουργού, ενεργοποιώντας ένα εργαλείο διευκόλυνσης των πολιτών και επιστροφής στην καθημερινότητα με ασφάλεια» επισήμανε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ευχαριστώντας τον κ. Michel και τον κ. Σχοινά. Μιλώντας για το πρώτο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID που παρουσίασε ο ίδιος, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ήταν εξαιρετικά πυκνό: «Χρειάστηκε να κινηθούμε σε ένα περίπλοκο τοπίο διαφορετικών μητρώων εντός των κρατών – μελών, σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και σε βάσεις δεδομένων και υπηρεσίες, κάτι που θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ως μια ψηφιακή χορογραφία».

Ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις εγγυήσεις για την ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων που προσφέρει το σύστημα. Παράλληλα σημείωσε ότι η Ελλάδα θα διευκολύνει με μια επιπλέον ψηφιακή υπηρεσία τους ξένους επισκέπτες. «Θα μπορούμε να χορηγούμε ελληνικό ψηφιακό πιστοποιητικό για τους τουρίστες εάν κάνουν test στην Ελλάδα» σημείωσε, γεγονός που θα διευκολύνει ιδιαίτερα τη διαδικασία της επιστροφής των επισκεπτών στις χώρες προέλευσης.

Ευρωπαϊκή λύση με ελληνικά θεμέλια

Το πιστοποιητικό είναι το αποτέλεσμα της πρότασης που κατέθεσε από τις αρχές του έτους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω επιστολής που είχε στείλει στις 12 Ιανουαρίου στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, κίνηση που δρομολόγησε συζήτηση της πρότασης και στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 του ίδιου μήνα. Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που παρουσίασε το πιστοποιητικό, καθώς προχώρησε εξ αρχής με ταχείς ρυθμούς στην ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών που θα απαιτούνταν για την ανάπτυξή του καθώς και στις δοκιμές για την τελειοποίησή του.

Στο πιστοποιητικό θα καταχωρούνται μόνον βασικά στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης και η ημερομηνία έκδοσης, όπως και πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο που έχει λάβει ο ταξιδιώτης ή σχετικά με τη διαγνωστική εξέταση στην οποία έχει υποβληθεί ή αναφορικά με την ανάρρωσή του.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, θα διευκολύνει τις μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ασφάλεια και σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Το πιστοποιητικό θα είναι έγκυρο σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Η έκδοση του πιστοποιητικού, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή και έγχαρτη μορφή, θα γίνεται δωρεάν μέσω της πύλης gov.gr. Κάθε πολίτης θα μπορεί να συνδεθεί στην ηλεκτρονική υπηρεσία με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet ή με τον ΑΜΚΑ του. Το EU Digital COVID Certificate υλοποιείται στη χώρα μας από το ΕΔΥΤE και την ΗΔΙΚΑ, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Σε ευχαριστώ Κυριάκο, Charles, Μαργαρίτη,

Καλωσορίσατε στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας. Είναι πραγματικό προνόμιο για εμάς η παρουσία σας σε έναν χώρο που ουσιαστικά αποτελεί κόμβο καινοτομίας για την ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό που βρίσκουμε εντυπωσιακό και νομίζω πως το νιώσατε κι εσείς, κατά τη διάρκεια της σύντομης περιήγησής μας, είναι αυτή η κουλτούρα νεοφυούς επιχείρησης που επικρατεί στην ομάδα, η οποία ήταν σε θέση να αναπτύξει ένα ολόκληρο φάσμα ψηφιακών υπηρεσιών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Είμαστε πολύ περήφανοι για το έργο του Υπουργείου και της ομάδας, με στόχο να διευκολύνουν τους Έλληνες πολίτες και τις ελληνικές επιχειρήσεις στην επαφή με το κράτος.

Βέβαια, ο Covid-19 έδρασε ως ένας μεγάλος επιταχυντής για όλες τις ψηφιακές μας υπηρεσίες και κατέστη απόλυτα σαφές σε εμάς και σε εμένα προσωπικά -όταν κάποια στιγμή επικοινωνήσαμε στην αρχή του έτους- ότι θα χρειαζόμασταν ένα ευρωπαϊκό εργαλείο το οποίο ουσιαστικά δεν θα ήταν κάτι παραπάνω από μια «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας», η οποία θα διευκόλυνε τα ταξίδια.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, ως μια τουριστική χώρα, αλλά θεωρώ πως είναι σημαντικό για καθένα από τα κράτη-μέλη γιατί αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να επαναφέρουμε την ελευθερία των μετακινήσεων. Αυτό λοιπόν που αναπτύξαμε εδώ, με τη βοήθεια της Επιτροπής, είναι αυτό που πλέον αποκαλούμε το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, το οποίο είναι ένα σύνθετο εργαλείο διαλειτουργικότητας που ενσωματώνει εθνικά δεδομένα σε μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα, με τρόπο ασφαλή και προστατευμένο.

Είδατε την παρουσίαση. Είναι πάρα πολύ απλό. Ουσιαστικά περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που θα χρειαζόταν ένα κράτος-μέλος για να υποδεχτεί τον ταξιδιώτη χωρίς να επιβάλει επιπρόσθετους περιορισμούς. Βεβαίωση για εμβολιασμό, για αρνητικό τεστ –PCR ή αντιγόνων- ή βεβαίωση πως ο ταξιδιώτης έχει νοσήσει.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και οι ίδιοι έχει γίνει πολλή δουλειά σε επίπεδο interface, αυτό που βλέπει δηλαδή ο πολίτης. Θα ήθελα να συγχαρώ την ομάδα αλλά και την Επιτροπή καθώς διασφάλισαν την τήρηση μιας πολύ αυστηρής προθεσμίας.

Και βέβαια σε πολιτικό επίπεδο ήταν επίσης σημαντικό να λάβουμε την απαραίτητη έγκριση. Γνωρίζετε πολύ καλά πως ο τριμερής διάλογος ήταν περίπλοκος, αλλά καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα συμβιβασμό ανάμεσα στο Συμβούλιο, την Επιτροπή και το Κοινοβούλιο.

Σε ευχαριστώ Μαργαρίτη για τη συνεισφορά σου προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα που έχουμε το νομικό πλαίσιο, εμείς ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου. Και καλούμε και όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα, για να αποφύγουμε τις περίπλοκες διμερείς διασυνδέσεις που θα είχαμε δημιουργήσει, εάν δεν είχαμε πρόσβαση σε αυτό το ψηφιακό εργαλείο.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι στόχος μας δεν είναι να κάνουμε διαχωρισμό των πολιτών. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι κάτι παραπάνω από μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Θα καταστήσει τα ταξίδια πολύ ευκολότερα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Και επαναλαμβάνω πόσο σημαντικό είναι αυτό για εμάς.

Και θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας. Αλλά πάνω από όλα μας υπενθύμισε πως η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει εκκολαπτήριο ιδεών, καινοτομίας και λύσεων που μπορούν να οδηγήσουν στην αλλαγή, σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο.

Θα ήθελα να δώσω τώρα το λόγο στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Charles, σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη σου σήμερα εδώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ