Ενημερώσεις για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς με θέμα “Αγαπάμε τα ζώα, δημιουργούμε Πολιτισμό” σε μαθητές της Πρωβάθμιας εκπαίδευσης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε Δημοτικά σχολεία του Δήμου Αγρινίου με θέμα : «Αγαπάμε τα ζώα, δημιουργούμε πολιτισμό» στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Αγρινίου. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Δ/νση Παιδείας του Δήμου Αγρινίου και τη Δ/νση Π/θμιας Εκπαίδευσης. Με τον συντονισμό του Αντιδημάρχου κ. Γεωργίου Μελιάδη και τη συμβολή των υπαλλήλων του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά ενημερώσεις σε 970 μαθητές.
Σε δηλώσεις του ο κ. Μελιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά : «Ο Δήμος Αγρινίου είναι από τους δήμους της χώρας που αντιμετωπίζει το ζήτημα των αδέσποτων ζώων παρά τις αντίξοες συνθήκες και τον περιορισμό των οικονομικών πόρων. Τηρώντας πιστά τις νομοθετικές διατάξεις για την ευζωία και προστασία των αδέσποτων του ν. 4039/ 2012 και όπως αυτές τροποποιήθηκαν από το ν. 4235 / 2014 και σύμφωνα με την 92/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου διαθέτει οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους και υλοποιεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με βασικούς στόχους την προστασία της υγείας των πολιτών και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των μαθητών ώστε να αντιμετωπίζουν τα ζώα με προσήκοντα σεβασμό και εκτίμηση όπως αρμόζει σε κάθε νοήμον και συναισθανόμενο ον, για να γίνει αλλαγή στην αντίληψη, τη νοοτροπία, την κουλτούρα και συμπεριφορά όλων απέναντι σε αυτά. Η συμβίωση με τα ζώα και, επομένως, η κατανόηση ότι πρόκειται για συναισθανόμενα όντα με ανάγκες αποτελεί ένδειξη πολιτισμού μιας σύγχρονης και οργανωμένης κοινωνίας. Ο άνθρωπος που έχει σεβασμό και επιδιώκει την προστασία των ζώων, την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και την ευζωία τους έχει αντίστοιχη στάση ζωής και με τους ανθρώπους. Για να καταπολεμήσουμε τα φαινόμενα κακοποίησης ή εγκατάλειψης αποφασίσαμε ότι πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες με ενημερώσεις. Η νοοτροπία των ανθρώπων πρέπει να αλλάξει με την πάροδο των ετών και είναι πολύ σημαντικό να διδάξουμε στα μικρά παιδιά να αλληλεπιδρούν με υπευθυνότητα και με σεβασμό με όλα τα ζώα με τα οποία ζουν μαζί. Είναι θέμα παιδείας και η παιδεία αυτή, αποτελεί στρατηγική επιλογή για τον Δήμο μας.
Η προσπάθεια του Δήμου μας για την ευζωία των αδέσποτων και την ομαλή συνύπαρξή τους με τον άνθρωπο καθώς και για τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται είναι συνεχής και επίμονη και σε στενή συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις, συλλόγους και σωματεία. Ο Δήμος μας, στηριζόμενος στην κατανόηση των πολιτών και στη συμβολή τους στη διαχείριση των αδέσποτων θα επιδιώξει την ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων ώστε το έτος 2017 να λειτουργήσουμε αποτελεσματικότερα προς την κατεύθυνση των στειρώσεων, της θεραπείας, της φροντίδας, των υιοθεσιών τους καθώς και της προστασίας της υγείας των πολιτών».
Με την ευκαιρία ευχαρίστησε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τον κ. Θεόδωρο Τσιλίκα, υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλοακαρνανίας, τη Δ/νση Παιδείας του Δήμου Αγρινίου και πάνω απ’ όλα τους εισηγητές των ενημερώσεων.
Επίσης συνεχάρη τον μαθητή Αναστάσιο Ασημακόπουλο για την εξαιρετική ζωγραφιά του από τη συμμετοχή του στον καλλιτεχνικό σχολικό διαγωνισμό με θέμα: «Αγαπάμε τα ζώα, Δημιουργούμε Πολιτισμό» η οποία μετά από κλήρωση φιλοτέχνησε την ηλεκτρονική αφίσα των ενημερώσεων του Δεκεμβρίου.
Αναλυτικά τα σχολεία στα οποία έγιναν οι ενημερώσεις είναι τα εξής:
Δημοτικό Σχολείο Παραβόλας,
5ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου,
Δημοτικό Σχολείο Λεπενούς,
Δημοτικό Σχολείο Δοκιμίου,
16 ο Δημοτικό σχολείο Αγρινίου,
20 οΔημοτικό σχολείο Αγρινίου,
2 ο Ειδικό Σχολείο Αγρινίου,
1 ο Δημοτικό Σχολείο Παναιτωλίου,
2 ο Δημοτικό Σχολείο Παναιτωλίου,
Δημοτικό Σχολείο Ζευγαρακίου
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης, υπάλληλοι του Δήμου Αγρινίου από το Τμήμα Αγροτικής (Βασιλική Καραπαπά, Γεωπόνος, Λουκία Σκύλου, Τεχνολόγος Γεωπόνος Ζωικής Παραγωγής, Βασιλική Αλαμπασύνη, Τεχνολόγος Γεωπόνος, Θεοδώρα Παπαβασίλη Οικονομολόγος Διοικητικός, ο κτηνίατρος και Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Αγρινίου, υπεύθυνος σε θέματα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, κ. Γιάννος Φαρμάκης, και ο κτηνίατρος, κ .Αλέξανδρος Αλέξανδρόπουλος, παρουσία του εκπαιδευτή σκύλων κ. Κώστα Μπιτσικώκου, επισκέφθηκαν σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σε κατάμεστες αίθουσες ενημέρωσαν τους μαθητές και τους δασκάλους για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς και τις υποχρεώσεις του Δήμου. Επιπλέον, διατέθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό i) του Δήμου σχετικό με τις υποχρεώσεις του Δήμου και των πολιτών για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και ιι) του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων www.oie.int που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ, http://minagric.gr/index.php/el/for-citizen-2/pets/3642-filozoia).
Οι ενημερώσεις περιλάμβαναν θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο για τη σωστή συμπεριφορά προς τα ζώα συντροφιάς (αδέσποτα ή δεσποζόμενα) με σκοπό την ευαισθητοποίηση του καίριου προβλήματος των αδέσποτων.
Ειδικότερα οι κτηνίατροι κ. Γιάννης Φαρμάκης και κ. Αλέξανδρος Αλεξανδρόπουλος αναφέρθηκαν στην υγεία των ζώων συντροφιάς, στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και για τα μέτρα και τους κανόνες υγιεινής προστασίας που πρέπει να παίρνουν οι πολίτες, η κ. Λουκία Σκύλου για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και το πρόγραμμα που υλοποιεί ο Δήμος Αγρινίου καθώς και τις υποχρεώσεις των αρμόδιων φορέων.
Στη συνέχεια, ο εκπαιδευτής ενθάρρυνε τα παιδιά να συμμετάσχουν σε συζήτηση θέτοντας ερωτήματα γύρω από την υγεία, φροντίδα, εκπαίδευση και διαχείριση των ζώων και πραγματοποίησε βιωματικές ασκήσεις σχετικά με τα ζώα προκειμένου οι μαθητές να εμπεδώσουν καλύτερα την πληροφόρηση.
Τις εισηγήσεις πλαισίωσαν video του Δήμου Αγρινίου που αναφερόταν σε αδέσποτα ζώα του αστικού ιστού του Δήμου Αγρινίου και για τα οποία μερίμνησε ο Δήμος και φρόντισε για την περίθαλψη, εμβολιασμό και την επανένταξή τους στο περιβάλλον ή την υιοθέτησή τους και μια ταινία μικρού μήκους για την εγκατάλειψη των ζώων και για όλους εκείνους που εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες με τίτλο
‘Ομπρέλα’ του κ. Γιάννη Μπλέτα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ