Επίσκεψη του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη στη Μονή Ιβήρων, Σταυρονικήτα & Μονή Ξενοφώντος – Αντιφωνήσεις

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε, σήμερα, Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, την προσκυνηματική επίσκεψή του στο Άγιον Όρος.

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Μονή Ιβήρων και ακολούθως τη Μονή Σταυρονικήτα και, απευθυνόμενος στην Ιερά Κοινότητα, ανέφερε τα εξής:

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την θερμή σας υποδοχή και για τα ζεστά σας λόγια πνευματικότητας και σοφίας, που είναι τόσο επίκαιρα σε έναν κόσμο, ο οποίος συχνά μας δίνει την εντύπωση ότι χάνει το νόημα της πραγματικής ζωής.

Έχω μεγάλη συγκίνηση που επισκέπτομαι το Μοναστήρι σας, για δεύτερη φορά μετά από 16 χρόνια. Είχα τη χαρά να έρθω πάλι μαζί με τον πατέρα μου, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, το 2000, σεμνοί και απλοί προσκυνητές, στην τελευταία ευκαιρία που είχε να επισκεφθεί το Άγιο Όρος. Χαίρομαι πραγματικά που αναγνωρίσατε τη σημαντική του συνεισφορά και τη στήριξη την οποία παρείχε μέσα από την πολιτική του ιδιότητα στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων του Αγίου Όρους.

Ξέρετε, για εμάς που ασχολούμαστε καθημερινά με τα κοινά, το Όρος αποτελεί ένα καταφύγιο πνευματικότητας και ηρεμίας σε ένα κόσμο ο οποίος αλλάζει πολύ γρήγορα. Μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε τα πράγματα μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία, να αντιληφθούμε την έννοια του χρόνου, μέσα από τη διάσταση που της δίνει η πίστη. Και κυρίως να θυμηθούμε τρεις σημαντικές έννοιες, οι οποίες είναι ταυτισμένες με την Χριστιανική πίστη: Την έννοια της αλήθειας, την έννοια της πίστης αλλά και την έννοια της ελπίδας. Την οποία ελπίδα, ο κάθε πολίτης, ο κάθε Χριστιανός τη βιώνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Θέλω να επαναλάβω και αυτό το οποίο είχα την ευκαιρία να πω και στις Καρυές ότι ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θα είμαι αρωγός στις προσπάθειες τις οποίες κάνει το Άγιον Όρος να συντηρήσει και να ενισχύσει αυτήν την πνευματικότητα, την οποία υπηρετεί εδώ και παραπάνω από χίλια χρόνια. Εμείς ερχόμαστε και επανερχόμαστε, αλλά το Όρος θα είναι εδώ. Ένας φάρος πνευματικότητας και Ορθοδοξίας σε έναν κόσμο, ο οποίος αναζητά ολοένα και περισσότερο αυτή την πνευματική διάσταση, που η επαφή με την εκεί πραγματικότητα, συχνά μας στερεί.

Σας ευχαριστώ, λοιπόν, πρωτίστως που μας δίνετε τη δυνατότητα να έρθουμε πάλι σε επαφή με αυτές ακριβώς τις σπουδαίες έννοιες. Σας ευχαριστώ που μας δίνετε τη δυνατότητα, έστω και για μια μέρα, έστω και για λίγες ώρες, να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα την οποία βιώνουμε και να μπορέσουμε να έρθουμε – ο καθένας με το δικό του τρόπο – σε επαφή με τη δική του πίστη, όπως ο καθένας με προσωπικό τρόπο την βιώνει. Και πάλι σας ευχαριστώ για τη θερμή σας υποδοχή».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε τη Μονή Ξενοφώντος και, απευθυνόμενος στην Ιερά Κοινότητα, ανέφερε τα εξής:

«Θέλω, καταρχάς, να σας ευχαριστήσω για τα θερμά σας λόγια, για την καλοσύνη και την αγάπη, με την οποία με υποδεχθήκατε σήμερα εδώ, στη Μονή Ξενοφώντος, εμένα και τους συνεργάτες μου. Προσευχόμαστε ως ταπεινοί προσκυνητές σε αναζήτηση πνευματικής ηρεμίας και μιας διεξόδου από τα μεγάλα προβλήματα, τα οποία όλοι μας αντιμετωπίζουμε.

Είχα την ευκαιρία να έρθω για πρώτη φορά στο Άγιο Όρος, όταν έκλεισα τα 18 μου χρόνια, συνοδεύοντας τότε τον πατέρα μου Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που ήταν τότε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση, διότι 30 χρόνια μετά από αυτήν την πρώτη επίσκεψη που έλαβε χώρα το 1986, έχω την τιμή και τη χαρά να προσέρχομαι κι εγώ τώρα, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Θέλω να γνωρίζετε ότι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η Ορθοδοξία και ειδικά το Άγιο Όρος είναι για εμάς ένα πνευματικό καταφύγιο. Ένα καταφύγιο πίστης, αγάπης, αλήθειας και ελπίδας. Γνωρίζω καλά και το γνωρίζετε κι εσείς, ότι ο τόπος μας περνάει μέσα από μεγάλες δυσκολίες. Γνωρίζω, επίσης, εξίσου καλά με εσάς ότι η πνευματική αναζήτηση, το πνευματικό καταφύγιο, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι ακόμα πιο σημαντικό σε εποχές μεγάλη δυστυχίας και πολλών προβλημάτων.

Θα κρατήσω τις ευχές σας και την παρότρυνσή σας ως ένα φάρο αλήθειας, ο οποίος θα καθοδηγεί εμένα και τους συνεργάτες μου στις δύσκολες αποφάσεις τις οποίες έχουμε να πάρουμε. Ενωμένοι και σεβόμενοι πάντα την πίστη, την Ορθοδοξία, τους θεσμούς αυτής της πατρίδας, θα τα καταφέρουμε και θα βγάλουμε τη χώρα μας από την κρίση.

Εξάλλου, και το Όρος στην υπερ-χιλιετή διαδρομή του, έχει ζήσει μεγάλες στιγμές, έχει ζήσει δύσκολες στιγμές, και γνωρίζει καλά ότι ο χρόνος θεραπεύει τελικά τα δεινά και πρέπει να είμαστε σε κάθε περίπτωση αισιόδοξοι, με πίστη στις δικές μας εσωτερικές δυνατότητες. Αυτό το μήνυμα κρατώ από τα λόγια γεμάτα καλοσύνη, με τα οποία μας υποδεχθήκατε. Και θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για αυτή την υποδοχή. Να γνωρίζετε ότι στο πρόσωπο το δικό μου αλλά και στο πρόσωπο των συνεργατών μου, θα έχετε πάντα έναν αρωγό, έναν πολύ καλό φίλο, όχι μόνο της δικής σας πολύ όμορφης Μονής αλλά και του Αγίου Όρους συνολικά».
_dim8016

_dim8021

_dim8022

_dim8053

_dim8101

_dim8102

_dim8105

img_3212

img_3224

img_3228

img_3239

img_3257

img_3300

img_3353

img_3374

img_3391

img_3395

img_3411

img_3427

img_3436

img_3504

img_3513

img_3527

img_3536

img_3561

img_3575

img_3630

img_3735

img_3758

img_3785

img_3825

img_3829

img_3830

img_3831

img_3832

img_3833

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ