Επίσκεψη φοιτητών της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κόβεντρυ Αγγλίας

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη των φοιτητών της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κόβεντρυ Αγγλίας μεταξύ 14 και 21 Μαΐου 2017 στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μετά από πρόσκληση του Επίκουρου Καθηγητή κ. Μακρίδη Σοφοκλή του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων με έδρα το Αγρίνιο.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκίνησε με παρουσιάσεις στο Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο. Αρχικά, ο Υποψήφιος Διδάκτωρ κ. Γεωργόπουλος Σταύρος (επιβλέπων η κα Μαρία Παπαδάκη) παρουσίασε την εκτίμηση της τοξικότητας και της γονιδιοτοξικότητας των υδατικών διαλυμάτων με τη μέθοδο του AlliumcepaL, όπου μετά την παρουσίαση πραγματοποιήθηκαν και σχετικά πειράματα στα εργαστήρια.

Την Τρίτη 16 Μαΐου η Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων κ. Μιχαλακάκου Παναγιώτα ανέλυσε τις παραμέτρους που έχουν καθοριστικό ρόλο στον Ενεργειακό Σχεδιασμό Κτιρίων. Σύμφωνα με την κ. Μιχαλακάκου κυριότεροι παράγοντες θεωρούνται οι οπτικοί παράμετροι των υλικών και της ατμόσφαιρας, ο σχεδιασμός ή γεωμετρία των αστικών περιοχών, τα υλικά κατασκευής των κτιρίων, οι μειωμένες ροές εξατμισοδιαπνοής στην αστική περιοχή, η ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς επίσης και η μειωμένη ταχύτητας αέρος εντός των αστικών περιοχών.

Την Τετάρτη 17 Μαΐου οι φιλοξενούμενοι φοιτητές μαζί με φοιτητές από τα Τμήματα του Αγρινίου επισκέφθηκαν τις κεντρικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών στο Ρίο. Η ενημέρωση άρχισε από το Επιστημονικό Πάρκο Πάτρας όπου υποδέχθηκε τους φοιτητές ο Καθηγητής του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Πανεπιστημίου Πατρών κ. Παπαδάκης Ευάγγελος. Με μεγάλο ενδιαφέρον επισκέφθηκαν τα εργαστήρια του Επιστημονικού Πάρκου όπου παρουσιάστηκαν καινοτόμα υλικά και διεργασίες που απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά. Επίσης ο κ. Παπαδάκης παρουσίασε το σημαντικό έργο του Ινστιτούτου Καινοτομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης ΑΕΙΠΛΟΥΣ (http://www.aeiplous.org). Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Πατρών κ. Καζαντζίδης Ανδρέας παρουσίασε την εκτίμηση και πρόγνωση του ηλιακού δυναμικού στο πλαίσιο της ενεργειακής μετεωρολογίας καθώς επίσης και άλλα projects που τρέχουν αυτή την περίοδο στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας (http://www.atmosphere-upatras.gr/) . Επίσης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής κ. Λευθεριώτης Γεώργιος παρουσίασε στους φοιτητές το έργο του εργαστηρίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (http://rel.physics.upatras.gr) . Ο Καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Γιαννόπουλος Παναγιώτης, παρουσίασε το έργο της σχολής στους φοιτητές. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανολογίας κ. Καούρης Ιωάννης ανέλυσε το έργο της σχολής καθώς και τις εξελίξεις στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης (http://www.mead.upatras.gr) . Τέλος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών κ. Κατσαούνης Αλέξανδρος παρουσίασε τα περισσότερα εργαστήρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών όπου έγιναν και σύντομες παρουσιάσεις των Projects από τους υπεύθυνους των εργαστηρίων (http://www.nemca-chemeng.gr/) .

Την Πέμπτη 18 Μαΐου οι φοιτητές επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω αεριοποίησης της βιομάζας. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Αφοί Νικολογιάννη είναι η πρώτη εταιρία που έχει εγκαταστήσει σύστημα αεριοποίησης βιομάζας στην Ελλάδα (http://www.nikologianni.gr/gr/) .

Την Παρασκευή 19 Μαΐου επισκέφθηκαν τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Καστρακίου όπου έγινε εκτενής αναφορά στις ανάγκες που μπορεί να καλύψει ο σταθμός σε Εθνικό επίπεδο, τον τρόπο ενεργοποίησης – απενεργοποίησης των μηχανών παραγωγής σύμφωνα με τις απαιτήσεις σε κατανάλωση καθώς επίσης γίνονταν και τακτική συντήρηση σε μία από τις μηχανές παραγωγής όπου παρακολούθησαν μεγάλο μέρος των εργασιών συντήρησης.

Το Σάββατο 20 Μαίου, o Επίκουρος Καθηγητής κ. Σοφοκλής Μακρίδης αφού μας καλωσόρισε στην Λευκάδα και στο Επιμελητήριο η ομιλία του στράφηκε σε καινοτόμες δράσεις των μηχανικών και η ανάπτυξη καριέρας των φοιτητών μέσω συνδυαστικών αντικειμένων υλικών-ενέργειας-περιβάλλοντος. Η χρήση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας μέσω υδρογόνου σε σκάφη ή ξενοδοχεία στο αντικείμενο της Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης ήταν μια ενδιαφέρουσα προοπτική αξιοποίησης γνώσεων. Η σύνδεση των υλικών με τις εφαρμογές είναι μια βασική επίσης προσέγγιση για εξειδίκευση και ανάπτυξη νέων πιο αποδοτικών συστημάτων. Τέλος, αφού προσκλήθηκαν οι φοιτητές να συμμετάσχουν στο συνέδριο Υλικών για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Περιβάλλοντος 1-3 Οκτώβρη 2017 στη Λευκάδα: www.mree2017.weebly.com οι φοιτητές γεύτηκαν το τοπίο και τη θάλασσα με μια βουτιά στα όμορφα νερά του Ιονίου.

Ο Επίκουρος Καθηγητής ΠΠ κ. Μακρίδης Σοφοκλής και η οργανωτική ομάδα της επίσκεψης ευχαριστούν θερμά το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Δήμο Αγρινίου, τους αδελφούς Νικολογιάννη, τη Διοίκηση του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Καστρακίου και συγκεκριμένα τον κ. Σαλάπα, το Επιμελητήριο Λευκάδας καθώς επίσης και όσους προσέφεραν με κάθε τρόπο στη δράση αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μεγάλη επιτυχία της επίσκεψης αλλά και η ευχαρίστηση των φοιτητών τόσο του τμήματος ΔΠΦΠ που συμμετείχαν όσο και των φοιτητών από το Κόβεντρυ, ενθαρρύνει την οργανωτική ομάδα να συνεχίσει τις προσκλήσεις για και σε Πανεπιστήμια άλλων χωρών.

Στα πλαίσια της συνεργασίας με την ερευνητική ομάδα του κ. Γκανά, Επικουρου Καθηγητή του University of Coventry, θα επισκεφτούν την Αγγλία και 10 φοιτητές μας αντίστοιχα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ