Επίτιμος Δημότης του Δήμου Ιωαννιτών ανακηρύχθηκε σε ειδική τελετή η κ. Σοφίας Στάϊκου, Προέδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

Επίτιμος Δημότης του Δήμου Ιωαννιτών ανακηρύχθηκε η κ. Σοφία Στάϊκου, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, σε ειδική τελετή που διοργάνωσε την Τρίτη 28 Μαρτίου ο Δήμος Ιωαννιτών. Στην κ. Στάϊκου απονεμήθηκε επίσης το Αργυρό Μετάλλιο της Πόλης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών, μετά από εισήγηση του Δημάρχου, Θωμά Μπέγκα, έλαβε την απόφαση να τιμήσει ο Δήμος με αυτό τον τρόπο την κ. Στάϊκου “για την πολύτιμη συνεισφορά της στην προβολή των Ιωαννίνων, καθώς και τη διαρκή στήριξη της στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”.
Ο Δήμαρχος, κατά την προσφώνηση στην τελετή ανακήρυξης, αναφέρθηκε στο πολυεπίπεδο έργο της κ. Στάϊκου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “αναζητώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ιστορικής περιόδου, διακρίνουμε σε κάθε εποχή, ξεχωριστές προσωπικότητες που αφήνουν με τη δράση τους τη σφραγίδα τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Ιδιαίτερη σημασία αποκτούν οι δημιουργικές πρωτοβουλίες των ανθρώπων οι οποίοι παρεμβαίνουν με τη δράση τους σε ιστορικές περιόδους όπου η κοινωνία λόγω των αντίξοων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, αναζητά ερεθίσματα για ανάταση. Τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας προσωπικότητας, στους καιρούς που διάγουμε, συμπυκνώνονται στο πρόσωπο της Προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κ. Σοφίας Στάϊκο”.
Ο κ. Μπέγκας επεσήμανε την προσφορά της Προέδρου του ΠΙΟΠ στην πόλη των Ιωαννίνων χαρακτηρίζοντάς την πολυδιάστατη, ανιδιοτελή και επαναλαμβανόμενη καθώς – όπως είπε- “με δικές της υποστηρικτικές ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί πολλές δράσεις και σημαντικά έργα πολιτιστικής υποδομής στην πόλη μας, με κορυφαίο το Μουσείο Αργυροτεχνίας. Ένα έργο διαχρονικό, που αναβαθμίζει το πολιτιστικό προϊόν του τόπου και δημιουργεί επιπρόσθετα μια υπεραξία στον ποιοτικό τουριστικό προορισμό «Ιωάννινα», συνεισφέροντας ταυτόχρονα και καταλυτικά στην κοινωνικο-οικονομική ανάδειξη της πόλης”.
Στην αντιφώνησή της η κ. Στάϊκου, αφού ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο και το Δήμαρχο προσωπικά για την τιμητική ανακήρυξή της σε Επίτιμο Δημότη, μίλησε για την πόλη των Ιωαννίνων «πόλη με μεγάλη ιστορία και με ιδιαίτερη σημασία για την πολιτιστική ανάπτυξη, όχι μόνο της περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και ολόκληρης της χώρας» όπως τόνισε.
Στη συνέχεια η κ. Στάϊκου ανέφερε πως για το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς το Μουσείο Αργυροτεχνίας δεν είναι μόνο ένα λαμπρό κόσμημα στο Δίκτυο Μουσείων του, αλλά “είναι μοχλός για τον πολιτιστικό τουρισμό, για μία μοναδική διαδρομή πολιτισμού που προσφέρει ο τόπος σας. Ένας τόπος που άργησε να εξελιχθεί τουριστικά, που όμως για αυτό το λόγο θα έχει πιο σωστή τουριστική ανάπτυξη”.
Παράλληλα, η Πρόεδρος του ΠΙΟΠ υπογράμμισε ότι «το θετικό πρόσημο του Μουσείου ήδη καταγράφεται, με 25.000 επισκέπτες σε διάστημα λίγων μόλις μηνών, αλλά και με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ να μιλούν για συνολική επίδραση του Μουσείου στην οικονομία της πόλης που φθάνει περίπου στο 1 εκατομμύριο ευρώ» κι έκανε λόγο για τη “θετική αύρα που απέκτησε από την αρχή το Μουσείο Αργυροτεχνίας”, γεγονός διόλου τυχαίο -όπως είπε η κ. Στάϊκου – αφού “στην προσπάθεια μας βρήκαμε στην πόλη σας πολύτιμους συμμάχους” .
Στο επόμενο διάστημα η συνεργασία Δήμου Ιωαννιτών και Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς θα συνεχιστεί και θα ενταθεί μέσα από ένα εξωστρεφές πλαίσιο δράσης που συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές κι έλαβε τη μορφή Μνημονίου Συνεργασίας που συνυπέγραψαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής ο Δήμαρχος και η Πρόεδρος του ΠΙΟΠ.
Πρόκειται για πλαίσιο δράσης που προβάλει τον πολιτισμό ως δύναμη προόδου και κοινωνικής συνοχής, που αναδεικνύει το Μουσείο Αργυροτεχνίας, το ενσωματώνει στην πόλη και το αξιοποιεί προβάλλοντας την Ελλάδα στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ