Επαναλειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Λαογραφικού Μουσείου Δήμου Θέρμου

Επαναλειτουργούν από τις αρχές Μαΐου η Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Θέρμου, έπειτα από τη στελέχωσή τους με νέο προσωπικό στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας οκτάμηνης διάρκειας.
Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται στο κτήριο του παλιού δημαρχείου το οποίο βρίσκεται στην πλατεία του Θέρμου. Περισσότερα από πέντε χιλιάδες βιβλία διατίθενται προς δανεισμό ενώ εκατοντάδες ακόμα σημαντικές εκδόσεις, πολλές εκ των οποίων σπάνιες, προσφέρονται για μελέτη στο ειδικά διαμορφωμένο αναγνωστήριο. Στη συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εκδόσεις λογοτεχνικού, ιστορικού, λαογραφικού και θρησκευτικού περιεχομένου, φιλοσοφικά έργα και νομικά συγγράμματα, βιογραφίες, απομνημονεύματα – άπαντα, λευκώματα, δοκίμια, καθώς και αρχείο περιοδικών και εφημερίδων. Η παιδική λογοτεχνία έχει τη δική της θέση στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Θέρμου που λειτουργεί τις καθημερινές από τις 8 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά στο 22640 22659.
Στο Λαογραφικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται στο κληροδότημα Δημητρίου Υφαντή επί της οδού Αναστασίου Ακρίδα πλησίον της πλατείας του Θέρμου, εκτίθενται παραδοσιακά αντικείμενα που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής των κατοίκων του Δήμου Θέρμου και της ευρύτερης περιοχής της ορεινής Τριχωνίδας. Η συλλογή και διάσωση των εκθεμάτων άρχισε το 1991 με πρωτοβουλία της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Απόκουρου (ΙΛΕΑ). Τα αντικείμενα που φυλάσσονται στο καλαίσθητο κτήριο προέρχονται από διαφορετικές χρονικές περιόδους του παρελθόντος και έχουν κατηγοριοποιηθεί ανάλογα με τη θεματολογία τους. Τόσο οι δημότες όσο και οι επισκέπτες της περιοχής έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά σπάνια αντικείμενα καθημερινής χρήσης, εργαλεία, οικοσκευές, έπιπλα, όπλα, ενδυμασίες, αρχεία, έγγραφα αλλά και φωτογραφίες. Με την περιήγηση στο μουσείο μπορούν να αντλήσουν πολύτιμες πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης, τις μεθόδους εργασίας, τα ήθη και τα έθιμα καθώς και τις συνήθειες των κατοίκων στο πέρασμα των χρόνων. Η τεκμηριωμένη παρουσίαση των εκθεμάτων, η σπανιότητα πολλών εξ αυτών και η ενδιαφέρουσα θεματολογία του, καθιστούν την επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Θέρμου μοναδική εμπειρία. Το μουσείο λειτουργεί τις καθημερινές από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι ενώ για τον προγραμματισμό ομαδικών επισκέψεων οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 26440 23025.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ