Επιστολή Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου προς τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών σχετικά με τον κόμβο Χαλαζιά

Επιστολή απέστειλε ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου προς τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών σχετικά με τον κόμβο Χαλαζιά
Αναλυτικά
Αξιότιμε κύριε Βουλευτά,
Η κατασκευή της Ιόνιας Οδού είναι ένα έργο πολυαναμενόμενο, καθώς επρόκειτο να συμβάλλει στην άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης και να δώσει πνοή στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Εν αντιθέσει με την ως άνω αντίληψη και καθώς αποδεικνύεται από την εξέλιξη των εργασιών, ο άξονας αυτός δε θα επιτελέσει τον μεγάλο αναπτυξιακό ρόλο για τον οποίο προορίζεται και το έργο δεν θα είναι πραγματικά επωφελές για την βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Μεσολογγίου και για τους κατοίκους της.
Η θέση αυτή έγκειται στο γεγονός ότι κατά την σχεδίαση του άξονα προβλέπεται η δημιουργία κόμβου για είσοδο-έξοδο μόνο στη θέση «Ζεστή», περίπου 5 χιλιόμετρα από το Μεσολόγγι, γεγονός που δυσχεραίνει σημαντικά την εισροή των διερχόμενων οχημάτων στην πόλη. Σε αυτή την μελετητική αστοχία έρχεται να προστεθεί ακόμη μία, που αφορά τη συνοικία «Νέα Υδραγωγεία» (κόμβος Χαλαζιά).
Λόγω του γεγονότος ότι στο σημείο αυτό τέμνεται η Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων με την Ιόνια Οδό, διαμορφώθηκε ανισόπεδος κόμβος με την κατασκευή αερογέφυρας, χωρίς παρόλα αυτά να προβλέπεται στην εν λόγω θέση έξοδος της Ιόνιας Οδού προς την πόλη του Μεσολογγίου.
Ο κόμβος «Χαλαζιά» αποτελούσε ανέκαθεν την δυτική πύλη εισόδου για την πόλη, εισέρχοντας από την οποία και κατόπιν διασχίζοντας την δυτική περιμετρική της πόλης, οδηγούνταν κανείς στο λιμάνι και τη μαρίνα Μεσολογγίου.
Συμπερασματικά και όπως προκύπτει από την διαμορφωθείσα κατάσταση έχει αποκοπεί πλήρως η έξοδος οχημάτων (ιδιαιτέρως των βαρέων οχημάτων) από την Ιόνια Οδό προς την πόλη του Μεσολογγίου, ενώ αυτή καθίσταται δυνατή από έναν μόνο κόμβο και αυτόν σε μεγάλη απόσταση από την πόλη.
Ο σχεδιασμός της Ιόνιας Οδού αποδεικνύεται ιδιαιτέρως επιζήμιος για την εξασφάλιση οποιασδήποτε μορφής ανάπτυξης στην περιοχή Μεσολογγίου. Τουναντίον, λειτουργεί ως ξένο σώμα που αποκόβει τη συνέχεια της πόλης και εμποδίζει την προσπέλασή της, ενώ της στερεί ταυτόχρονα σημαντικές εμπορικές δραστηριότητες για την οικονομική της ανάπτυξη.
Δικαιολογημένα, λοιπόν, γεννώνται αισθήματα οργής και αγανάκτησης στην τοπική κοινωνία, δεδομένου ότι συντελείται ένας αδικαιολόγητος αποκλεισμός της πόλης, ενώ με την κατασκευή της προαναφερθείσας αερογέφυρας αμφισβητείται ακόμη και η ασφαλής διακίνηση των εισερχόμενων στον κόμβο οχημάτων, ένεκα των απότομων κλίσεων και στροφών, που ελλοχεύουν σημαντικούς κινδύνους.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω και με αφορμή την πρωτοβουλία 90 συμπολιτών μας, οι οποίοι απέστειλαν σχετικό εξώδικο προς το Ελληνικό Δημόσιο και το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, δηλώνουμε ότι θα είμαστε συμπαραστάτες στον αγώνα διεκδίκησης κατασκευής Εισόδου – Εξόδου στην θέση «Χαλαζιά» Μεσολογγίου, ώστε να αποκατασταθεί ο αδικαιολόγητος αποκλεισμός μιας από τις εισόδους της πόλης μας, στερώντας της την καίρια ροή επισκεπτών και οδηγώντας την σε βέβαιο μαρασμό.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος απέστειλε επιστολή προς το Τεχνικό Επιμελητήριο, ζητώντας το να γνωμοδοτήσει αναφορικά με την λειτουργικότητα, το επίπεδο ασφάλειας και την κυκλοφοριακή ικανότητα του ανισόπεδου κόμβου, που έχει κατασκευαστεί στην θέση «Χαλαζιά».
Με τη σειρά μας, διαμαρτυρόμαστε εντόνως και καταγγέλλουμε την άδικη μεταχείριση της Ι.Π. Μεσολογγίου, καθώς και την κατ’ ουσίαν έλλειψη μελετητικής ωριμότητας, ζητώντας την άμεση αποκατάσταση της αδικίας αυτής.
Εν αναμονή των ενεργειών σας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ