Ζάκυνθος – Μαίνεται το πύρινο μέτωπο  Απειλείται το Μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου Κρημνών (φωτο)

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη πυρκαγιά που καίει από χθές στις μία το μεσήμερι τα χωριά Αναφωνήτρια, Ορθονιές, Βολίμα και Μαριές. Η εικόνα μπορεί, το πρωί της Κυριακής να είναι καλύτερη αλλά ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, αφού αναφέρεται πως απειλείται το Μοναστήρι του Αγίου γεωργίου στα Κρημνά. Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη της κατάσβεσης «έπεσαν» τα εναέρια μέσα. Με έκτακτο δρομολόγιο της LEVANTE FERRIES μεταφέρθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο νησί 20 πυροσβεστικά οχήματα με δεκάδες πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα και μηχανήματα του Στρατού προκειμένου να συνδράμουν το δύσκολο έργο των τοπικών δυνάμεων.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής περιφρουρούν σε κάθε πλευρά του Μοναστηριού στα Κρημνά προκειμένου να προλάβουν το μέτωπο.

Η νύχτα για τους κατοίκους του νησιού και τους πυροσβέστες ήταν πολύ δύσκολη. Στην τεράστια επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν συνολικά 76 πυροσβέστες, 37 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 22 ατόμων, 3 γεωπροωθητήρες και 1 ερπυστριοφόρο του Ελληνικού Στρατού, προκειμένου να σχματίσουν αντιπυρικές ζώνες γύρω από τις Μαριές. Παράλληλα από νωρίς το πρωί γίνονται ρίψεις νερού από 1 ελικόπτερο Chinook και 2 αεροσκάφη Canadair. Σήμερα αναμένονται άλλοι 20 Πυροσβέστες, 5 οχήματα και επιπλέον 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Η φωτιά που έχει ξεσπάσει στις περιοχές Αναφωνήτρια, Μαριές, Ορθωνιές, Βολίμες δεν ήταν δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο. Το σημαντικότερο μέτωπο είναι στην περιοχή Μαριές, όπου η πύρινη λαίλαπα κατακαίει δάση πεύκης και υπεραιωνόβιους ελαιώνες. Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Αναφωνήτριας, πέρασε μέσα από τις αυλές των σπίτιών της περιοχής και συνέχισε το καταστροφικό της έργο στην άλλη πλευρά του βουνού και κατευθήνθηκε προς το χωριό Μαριές. Στην Αναφωνήτρια, κάηκε ολοσχερώς, ένα παλιό σπίτι όπου κατοικούσαν ένα ζευγάρι ηλικιωμένοι ενώ υπέστη σοβαρές ζημιές μια ταβέρνα της περιοχής.

Η πυρκαγιά απείλησε το Μοναστήρι της Αναφωνήτριας το οποίο γλίτωσε την τελευταία στιγμή. Στην περιοχή Πόρτο Βρώμη έγινε επιχείρηση για την απομάκρυνση 25 οχημάτων, με περίπου 100 επιβαίνοντες από το λιμάνι, στο οποίο είχαν φθάσει οι φλόγες. Πρόκειται για τουρίστες οι οποίοι άφησαν στην ακτή το αυτοκίνητά τους ,νοίκιασαν σκάφη από το λιμάνι και κατά την επιστροφή τους είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν στην περιοχή. Στο νησί της Ζακύνθου έχουν καταγραφεί 76 ενάρξεις πυρκαγιών από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου.

Αρχική

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ