Η Πρέβεζα τα…έσπασε στην πρώτη Ανάσταση! (photos+video)

Με…εκκωφαντικό τρόπο γιόρτασε το χαρμόσυνο μήνυμα της πρώτης Ανάστασης σήμερα το πρωί η Πρέβεζα, αναβιώνοντας με επιτυχία το έθιμο με το σπάσιμο των πήλινων στο Σαϊτάν Παζάρ και στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

 

 

 

 

 

 

 

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε τόσο στο γραφικό στενό όσο και στην κεντρική αγορά και στις 10:00, αφού ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Αγίου Χαραλάμπους, δεκάδες πήλινα αντικείμενα έσπασαν στα πλακόστρωτα ενώ κροτίδες έπεσαν σε όλο το ιστορικό κέντρο, στέλνοντας το μήνυμα της νίκης της ζωής ενάντια στον θάνατο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τη χαρμόσυνη ατμόσφαιρα πλαισίωσε η φιλαρμονική του Λούρου, ενώ σε διάφορα σημεία του ιστορικού κέντρου προσφέρθηκαν νηστίσιμα γλυκίσματα .

 

 

 

 

 

 

 

Το ιστορικό κέντρο πλημμύρισε από ντόπιους και επισκέπτες της περιοχής που συμμετείχαν στη γιορτή της πρώτης Ανάστασης, ενώ ο Χορευτικός Όμιλος Πρέβεζας παρουσίασε την πρεβεζάνικη παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά και παραδοσιακά χορευτικά με συνοδεία ζωντανής μουσικής.

 

 

 

 

 

 

 

Να σημειώσουμε πως το έθιμο «χάνεται» στα βάθη της Τουρκοκρατίας όταν οι Χριστιανοί , προκειμένου να μπορέσουν να γιορτάσουν την Ανάσταση προκαλούσαν φασαρία στο Σαϊτάν Παζάρ για να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους. Η συνήθεια αυτή τηρήθηκε και μετά την Απελευθέρωση και έφτασε μέχρι τις μέρες μας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ