Με αφορμή την Έκθεση του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η UNICEF πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.
ΑΘΗΝΑ, 2 Μαΐου 2017 – Ενώ έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής και για την πρόσβαση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην εκπαίδευση και σε άλλες βασικές υπηρεσίες, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ενισχυθεί επειγόντως η ανταπόκριση, για την προστασία των παιδιών σε άμεσο κίνδυνο, και ιδιαίτερα των παιδιών που αντιμετωπίζουν βία, δήλωσε σήμερα η UNICEF σε συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.
«Πρέπει να συνεργαστούμε, προκειμένου να πάρουμε τις πιο ελπιδοφόρες πρακτικές στην Ελλάδα και να τις κάνουμε να λειτουργήσουν –όχι μόνο για το σήμερα, όχι μόνο για τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά για το αύριο και για όλα τα παιδιά», σημείωσε ο Laurent Chapuis, συντονιστής της UNICEF σχετικά με την ανταπόκριση στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, παρουσίασε έκθεση σχετικά με την κατάσταση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Η έκθεση βασίζεται στα ευρήματα του σχετικού Μηχανισμού του Συνηγόρου για την παρακολούθηση της κατάστασης των παιδιών που μετακινούνται, ο οποίος υποστηρίζεται από τη UNICEF. «Αν συνειδητοποιήσουμε ότι τα παιδιά που έχουν μετακινηθεί στην Ελλάδα, λόγω πολέμων ή διώξεων, είναι λιγότερα από 1% του συνόλου των παιδιών που διαμένουν στη χώρα, αντιλαμβανόμαστε ότι η ειρηνική εκπαιδευτική και κοινωνική ένταξη τους είναι απλά ζήτημα κατάλληλου σχεδιασμού», σημείωσε ο κ. Μόσχος.
Μετά από δύο χρόνια εντατικών προσπαθειών και αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα, ο Βοηθός Συνήγορος τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα, ειδικά στην Ευρώπη, πρέπει να μοιραστεί την ευθύνη για τη φροντίδα των παιδιών που μετακινούνται, σύμφωνα με όσα επιτάσσουν οι διεθνείς συνθήκες. Παράλληλα, πρέπει να γίνουν συντονισμένα βήματα στην Ελλάδα για να τους προσφέρουμε ισότιμη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά. «Κανένα παιδί δεν πρέπει να παραμείνει χωρίς γονική φροντίδα ή επιτροπεία. Όλα τα παιδιά πρέπει να διαμένουν σε ασφαλή καταλύματα και να βρουν μια θέση στη δημόσια εκπαίδευση, μέσω των τάξεων υποδοχής στα σχολεία και με κατάλληλα καταρτισμένους εκπαιδευτικούς. Πρέπει επίσης να βελτιώσουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες και την προστασία των παιδιών από κινδύνους κακοποίησης ή εκμετάλλευσης. Επίσης, πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε όλους –μικρούς και μεγάλους– ώστε η κοινωνία να αποκτήσει περισσότερους μικρούς ενεργούς πολίτες με δημοκρατική συνείδηση και όχι περιθωριοποιημένους και εχθρικούς ‘ξένους’», είπε ο κ. Μόσχος.
«Στην Ελλάδα, τα παιδιά του πολέμου προστέθηκαν στα παιδιά της οικονομικής κρίσης, κουβαλώντας στους ώμους τους όλες τις δυσβάστακτες αποσκευές που οι επιλογές των ενηλίκων έχουν φορτώσει τις ζωές τους», υπενθύμισε η Σοφία Τζιτζίκου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF. «Όλοι καλούμαστε να εντάξουμε στην κοινωνία τα παιδιά πρόσφυγες με τον πιο ομαλό τρόπο, διασφαλίζοντας την επιστροφή της κανονικότητας στις ζωές τους. Τα παιδιά που έχουν έρθει στην Ελλάδα με τις προσφυγικές ροές, κάποια στιγμή θα πρέπει να αφήσουν την ταμπέλα ‘παιδί πρόσφυγας’, αφού αντιμετωπίσουμε σαφώς τις πολύ ειδικές ανάγκες που έχει το καθένα. Θα πρέπει να είναι όπως κάθε άλλο παιδί σε αυτή τη χώρα, και να χαίρουν της ίδιας δυνατότητας να προστατεύονται, να ζουν την παιδικότητά τους και να μπορούν να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον για τα ίδια και την οικογένειά τους», πρόσθεσε η κυρία Τζιτζίκου.
Στις εισαγωγικές παρατηρήσεις της, η Μαρία Γιαννακάκη, Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρουσίασε το ολιστικό σχέδιο των ελληνικών αρχών για την προστασία των παιδιών. Σε αυτό περιλαμβάνεται ένα σχέδιο νόμου, το οποίο ρυθμίζει θέματα σχετικά με την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων, μεταξύ άλλων με προβλέψεις για τα ασυνόδευτα παιδιά από χώρες της ΕΕ, κυρίως για την αντιμετώπιση του ζητήματος των παιδιών Ρομά. Επίσης, περιλαμβάνεται η τροποποίηση της νομοθεσίας για την αναδοχή και την υιοθεσία, με τη δημιουργία εθνικών μητρώων για τα παιδιά, τους γονείς και τους αναδόχους γονείς, η καθιέρωση του «Σπιτιού του Παιδιού» για θύματα κακοποίησης, καθώς και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Ο Ειδικός Γραμματέας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής, Γιώργος Φλωρεντής, επίσης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες των Αρχών για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, μέσω σποτ σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, μέσω της τακτικής δημοσίευσης ενημερωτικών δελτίων (factsheet) σε συνεργασία με βασικούς εμπλεκόμενους φορείς όπως η UNICEF, και μέσω της διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων. Επιπλέον, ο κ. Φλωρεντής παρουσίασε την πρόταση να χρησιμοποιηθούν ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα (MOOC), για παιδιά ηλικίας 13 έως 18 ετών, τα οποία θα συμβάλουν στην εξοικείωσή τους με τα νέα μέσα ενημέρωσης, επιφέροντας παράλληλα και άλλα οφέλη.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), Περικλής Τζιάρας, δήλωσε ότι οι ενέργειες του ΕΚΚΑ για την προστασία και τη συνδρομή των περίπου 2.000 ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα δεν αποτελούν απλώς υποχρέωση για τη χώρα, αλλά βασική κοινωνική αξία στην ελληνική κοινωνία. Η μείωση του χρόνου ανταπόκρισης για τις πιο επείγουσες τοποθετήσεις σε ξενώνες, η υποστήριξη των επαγγελματιών, ο εντοπισμός ελλείψεων και η απαίτηση για ελάχιστες προδιαγραφές ποιότητας, αποτελούν λίγα μόνο μερικά παραδείγματα από τις κρίσιμες δραστηριότητες στις οποίες προβαίνει το ΕΚΚΑ.
Διεθνείς προτάσεις πολιτικής της UNICEF για τα παιδιά που μετακινούνται:
1. Προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, ιδιαίτερα των ασυνόδευτων παιδιών, από την εκμετάλλευση και τη βία.
2. Τερματισμός της κράτησης των παιδιών που ζητούν διεθνή προστασία ή μεταναστεύουν.
3. Διατήρηση των οικογενειών ενωμένων ως τον καλύτερο τρόπο για την προστασία των παιδιών και παροχή στα παιδιά νομικού καθεστώτος.
4. Εξασφάλιση της εκπαίδευσης όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών και πρόσβαση στην υγεία και σε άλλες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
5. Άσκηση πίεσης για δράση σχετικά με τα βαθύτερα αίτια των μετακινήσεων ευρείας κλίμακας προσφύγων και μεταναστών.
6. Προώθηση μέτρων για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας, των διακρίσεων και της περιθωριοποίησης στις χώρες διέλευσης και προορισμού.