Θάνος Μωραΐτης: «Να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ, αμέσως μετά τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς κι Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, μαζί με άλλους 30 βουλευτές του κόμματος, για την ανάγκη προτεραιοποίησης του εμβολιασμού των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, αμέσως μετά τον εμβολιασμό των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Όπως αναφέρει στην Ερώτηση ο κ. Μωραΐτης, τα σούπερ μάρκετ «συνιστούν χώρους υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι απασχολούν έναν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων κι εξυπηρετούν χιλιάδες καταναλωτές καθημερινά», ενώ είναι «χώροι κλειστοί, χωρίς, ως επί το πλείστον, παράθυρα, με ελλιπή εξαερισμό, γεγονός που τα καθιστά ακόμη πιο επίφοβα για τη διασπορά του ιού».

Συνεπώς, «απαιτείται η απόλυτη προστασία των εργαζομένων τους, που ανήκουν στους εργαζομένους της πρώτης γραμμής (essential workers)», κάτι που «σημαίνει προτεραιοποίση των εμβολιασμών τους», καθώς «τα υποχρεωτικά selftests στα σούπερ μάρκετ δεν εγγυώνται απόλυτα την αναχαίτιση της μετάδοσης του κορωνοϊού, αφού συνιστούν συμπληρωματικό μέτρο προστασίας». Σημειώνει, δε, ότι «επίκειται αυξημένη κινητικότητα την επόμενη περίοδο, άρα είναι απαραίτητο ένα πλέγμα απόλυτης προστασίας», καθώς κι ότι «τα υγειονομικά πρωτόκολλα από μόνα τους δεν επαρκούν».

Ο κ. Μωραΐτης ρωτά τους Υπουργούς:

  • Εάν προτίθενται, αμέσως μετά τον εμβολιασμό των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, να προτεραιοποιήσουν εκείνον των εργαζομένων σε σούπερ μάρκετ (που ανήκουν στους essential workers);

  • Εάν ναι, ποιο το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού;

  • Εάν προτίθενται να προβούν σε ελέγχους της τήρησης των υπαρχόντων υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σούπερ μάρκετ κι αν ναι, με ποιον τρόπο;


Ολόκληρη η Ερώτηση του κ. Μωραΐτη:

Αθήνα, 21 Απριλίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. Υπουργούς

  • Υγείας

  • Ανάπτυξης κι Επενδύσεων

  • Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Ανάγκη προτεραιοποίησης εμβολιασμού εργαζομένων σε σούπερ μάρκετ»

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, καθίσταται από 19/04/2021 υποχρεωτική η πραγματοποίηση των selftests για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στον ιδιωτικό τομέα, στους αναφερόμενους κλάδους ανήκει και αυτός του λιανεμπορίου (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών).

Αναμφίβολα, διανύουμε μία πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας, με τον αριθμό των διασωληνωμένων διαρκώς να αυξάνεται και το ΕΣΥ να έχει ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια πίεσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρθεί κάθε δυνατό μέτρο προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο προς την ενίσχυση υγειονομικών κι ΕΣΥ, όσο και προς την προστασία και θωράκιση του ενεργού πληθυσμού. Ωστόσο, οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους προχωρά η διαδικασία των εμβολιασμών καθιστούν τη θωράκιση όλο και δυσκολότερη, ενώ διαρκώς απομακρύνουν χρονικά την επίτευξη του ανοσιακού τείχους.

Τα κρούσματα στα σούπερ μάρκετ ανά την επικράτεια άρχισαν να εκτοξεύονται ήδη από τα τέλη Αυγούστου του 2020, με διαρκή αύξηση των περιστατικών, αλλά και με την τραγική κατάληξη δύο εργαζομένων. Τόσο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας (Public Health EngandRHE), όσο και η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων της χώρας μας έχουν πολλάκις επισημάνει την επικινδυνότητα των σούπερ μάρκετ στη διασπορά του κορωνοϊού. Συνιστούν χώρους υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι απασχολούν έναν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων κι εξυπηρετούν χιλιάδες καταναλωτές καθημερινά.

Παράλληλα, πρόκεινται για χώρους κλειστούς, χωρίς, ως επί το πλείστον, παράθυρα, με ελλιπή εξαερισμό, γεγονός που τα καθιστά ακόμη πιο επίφοβα για τη διασπορά του ιού.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω κλάδος δεν επλήγη από την πανδημική κρίση, ενώ, εν όψει των εορτών του Πάσχα, αναμένεται να παρουσιάσει τις επόμενες μέρες αυξημένη κινητικότητα.

Αναμφίβολα, λοιπόν, απαιτείται η απόλυτη προστασία των εργαζομένων των σούπερ μάρκετ, που ανήκουν στους εργαζομένους της πρώτης γραμμής (essential workers). Αυτό σημαίνει προτεραιοποίση των εμβολιασμών τους.

Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής την κ. Ξενογιαννακοπούλου και τους κ. Ξανθό και Χαρίτση, είχαμε καταθέσει Ερώτηση ήδη από το Δεκέμβρη του 2020 προς τους κ. Υπουργούς Υγείας, Εργασίας κι Ανάπτυξης κι Επενδύσεων για την ανάγκη εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σούπερ μάρκετ (Αριθμός Πρωτοκόλλου Ερώτησης: 2293 και Ημερομηνία Κατάθεσης: 02/12/2020).

Η απάντηση (Αριθ. Πρωτ. : 134182 – 16/12/2020) από το Υπουργείο Ανάπτυξης κι Επενδύσεων (Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Γ.Δ. Αγοράς και Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων του Εμπορίου) αναφέρει ότι:

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιδημιολογική επιβάρυνση της Χώρας και την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σεβόμενο πάντα τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου και του καταναλωτικού κοινού για τις συνθήκες που δημιουργούνται εν μέσω των περιοριστικών μέτρων, μελετά διαρκώς τους τρόπους και τις μεθόδους λειτουργίας της αγοράς, με κύριους στόχους, την ασφάλεια και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και διάθεσης αγαθών του λιανικού εμπορίου, την προστασία του υπαλληλικού δυναμικού αυτών, καθώς και τη διασφάλιση των απαιτούμενων μέτρων, τα οποία σχετίζονται άμεσα με την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας καθώς και με τον αξιόπιστο έλεγχο, την διαρκή πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του κορωνοϊού SARSCoV2».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο αυτό ορίζεται το σύνολο της εθνικής νομοθεσίας εκτάκτων μέτρων, η οποία ισχύει για το σύνολο της Επικράτειας, με τελευταία εκδοθείσα την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 κοινή υπουργική απόφαση “Αντικατάσταση της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 80189/12.12.2020 κοινής υπουργικής απόφασης “Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00” (Β’ 5486).”(Β’ 5509)».

Ωστόσο, στην εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση, για τον κλάδο των καταστημάτων τροφίμων, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα σούπερ μάρκετ (Αρ.1 παρ.1 ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 22) αδιαφόρησε για την πρόταση των βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, απαντώντας σε όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα πλην του συγκεκριμένου, όπου γινόταν αναφορά στην εκπόνηση σχεδίου για διενέργεια τεστ. Στις απαντήσεις αναφέρονται: η λειτουργία των καταστημάτων με τέσσερα (4) άτομα έως 100 τ.μ. και ένα (1) άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον, η απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων και η ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές, ενώ παράλληλα γίνεται αναφορά στο τότε εορταστικό ωράριο και τις λειτουργίες των καταστημάτων τις Κυριακές.

Στην ίδια ακριβώς λογική κινήθηκε έκτοτε, με όλες τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες ουσιαστικά να ασχολούνται επιδερμικά με το ζήτημα της προστασίας εργαζομένων και καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ, μέχρι την τελευταία ΚΥΑ – με 4,5 μήνες, δηλαδή καθυστέρηση, έξαρση κρουσμάτων (και) στους χώρους των σούπερ μάρκετ και ραγδαία αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.

Η πανδημική κρίση σε αυτήν τη φάση μαίνεται, με τις ανάγκες προστασίας να έχουν αυξηθεί περαιτέρω.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο δείκτη θνησιμότητας στην Ευρώπη, εν μέσω, μάλιστα, ενός πολύμηνου λοκντάουν, το οποίο, όπως αποδεικνύεται περίτρανα, δεν έδωσε κανένα αποτέλεσμα εδώ κι έξι μήνες. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι οι εστίες υπερμετάδοσης και οι χώροι τεράστιου υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να αποτελέσουν, έστω και τώρα, μία από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης στο άμεσο διάστημα.

Τέλος, τονίζεται ότι Σύλλογοι Εργαζομένων σε σούπερ μάρκετ εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για μη- εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς κι απόκρυψη κρουσμάτων.

Επειδή τα υποχρεωτικά selftests στα σούπερ μάρκετ δεν εγγυώνται απόλυτα την αναχαίτιση της μετάδοσης του κορωνοϊού, καθώς συνιστούν συμπληρωματικό μέτρο προστασίας.

Επειδή οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ ανήκουν στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, που έχουν προσφέρει, αλλά κι έχουν θέσει συστηματικά τη ζωή τους σε κίνδυνο όλους αυτούς τους 14 μήνες που διαρκεί η πανδημική κρίση.

Επειδή τα σούπερ μάρκετ είναι χώροι με ελάχιστο εξαερισμό, ενώ συνήθως ούτε οι αποστάσεις τηρούνται επ’ ακριβώς, αλλά, ακόμη κι αν τηρούνται, σίγουρα δεν επαρκούν για την προστασία των εργαζομένων.

Επειδή τα υγειονομικά πρωτόκολλα από μόνα τους δεν επαρκούν.

Επειδή επίκειται αυξημένη κινητικότητα την επόμενη περίοδο, άρα είναι απαραίτητο ένα πλέγμα απόλυτης προστασίας.

Επειδή δε θα επιτευχθεί βιώσιμο άνοιγμα της οικονομίας ούτε ζώνη ανοσίας, εάν δεν πραγματοποιηθεί αυτό.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθενται, αμέσως μετά τον εμβολιασμό των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, να προτεραιοποιήσουν εκείνον των εργαζομένων σε σούπερ μάρκετ (που ανήκουν στους essential workers);

  2. Εάν ναι, ποιο το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού;

  3. Προτίθενται να προβούν σε ελέγχους της τήρησης των υπαρχόντων υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σούπερ μάρκετ κι αν ναι, με ποιον τρόπο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μωραΐτης Θάνος

Αβραμάκης Ελευθέριος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Νατάσα
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρης Κωνσταντίνος
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρλέτης Πάνος
Σπίρτζης Χρήστος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτριος
Ψυχογιός Γεώργιος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ