Θ. Γαλιατσάτος: « Άμεση η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής στην υπόθεση διαχείρισης των απορριμμάτων του ΧΥΤΥ Λευκίμμης»

Στην «άμεση» όπως τη χαρακτήρισε σχέση της ΧΑ στη διαχείριση των απορριμμάτων του ΧΥΤΥ Λευκίμμης και στην ανάγκη της ανάληψης πρωτοβουλιών από το δημοκρατικό λαό της Λευκίμμης και των φορέων της Νότιας Κέρκυρας, για την κοινωνική συνοχή, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής Τύπου ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος , επισημαίνοντας πως η δράση της ΧΑ στην περιοχή αποκαλύφθηκε με την παρουσία του βουλευτή της σε εκδήλωση κινητοποίηση – συναυλία των Λευκιμμιωτών, που διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, κατά του ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ Λευκίμμης
«Γύρω από αυτή την υπόθεση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και τη διαχείριση της λαϊκής αντίδρασης και της λαϊκής άποψης για το συμβαίνει ακριβώς, έχουμε ορισμένα φαινόμενα, που εμείς ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δε μπορούμε να τα αφήσουμε ασχολίαστα. Το κυρίαρχο στοιχείο των ημερών είναι η άμεση εμπλοκή της ΧΑ στην υπόθεση διαχείρησης των απορριμμάτων και στην υπόθεση του ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ Λευκίμμης.
«Ορισμένοι θεώρησαν ως υπερβολή τις αναφορές μας για το «αυγό του φιδιού», μια φράση που είναι καθιερωμένη ευρύτερα για να καταδείξει τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες όπου επωάζεται ο φασισμός. Κατά τη γνώμη μας, ήρθε η ώρα της αποκάλυψης, με την προκλητική παρουσία του βουλευτή της ΧΑ , ο οποίος διεκδικεί, πλέον ανοιχτά, τα επίχειρα της προσπάθειας του πολιτικού του χώρου. Πήγε στη Λευκίμμη για να εισπράξει τα πολιτικά οφέλη και ήρθε η ώρα της επιβεβαίωσης, για αυτή τη διαπλοκή, που εμείς την καταγγείλαμε από την αρχή, των δήθεν κινημάτων. Μέλος των διοργανωτών της κινητοποίησης – συναυλίας, ανέκραξε από μικροφώνου, στη Λευκίμμη, «ότι κανείς δε περισσεύει», αναφερόμενος στο βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Αυτά για όσους είχαν και έχουν αμφιβολίες για τι ακριβώς παιχνίδι παίζεται στην περιοχή» είπε ο Περιφερειάρχης στη συνέντευξη Τύπου.
«Εδώ όμως πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν και οι κοντόφθαλμες πολιτικές εκείνων των πολιτικών κομμάτων και μάλιστα ορισμένων της Αριστεράς που επιλέγουν να συναγελάζονται με τα δήθεν κινήματα και τα στηρίζουν νομιμοποιώντας τη δράση και τη λειτουργία τους προκειμένου να αποκομίσουν όπως πιστεύουν παραταξιακά οφέλη. Η ιστορία είναι αμείλικτη και το παρελθόν διδάσκει. Και οφείλουν ειδικά τα κόμματα της Αριστεράς να γνωρίζουν από την ιστορία. Ο μόνος χαμένος στις περιπτώσεις αυτές είναι ο λαός και η δημοκρατία.
Αν υποθέσουμε ότι δε γνώριζαν, ή δε κατάλαβαν, τώρα πια δεν έχουν καμία δικαιολογία.
Από εδώ και στο εξής θα έχουν ακέραια την ευθύνη για την εισβολή των φασιστικών πολιτικών πρακτικών στη δημόσια ζωή της Κέρκυρας. Αυτά ισχύουν όχι μόνο για τα κόμματα και τις παρατάξεις που παρείχαν αφειδώς τη στήριξη και την κάλυψή τους , αλλά και για τοπικούς παράγοντες εκεί της περιοχής, που όλο αυτό το διάστημα έχουν καλύψει πλήρως τη δράση των δήθεν κινημάτων συμπαρατασσόμενοι μαζί τους» τόνισε ο κ. Γαλιατσάτος.
«Τι πιστεύουμε εμείς ότι πρέπει να γίνει. Ο δημοκρατικός λαός της Λευκίμμης , της Νότιας Κέρκυρας, οι φορείς του, όχι τα δήθεν κινήματα και οι λεγόμενες συλλογικότητες του αέρα, οι φορείς του, οι καλλιτεχνικοί ,οι πολιτιστικοί, οι αθλητικοί, οι αυτοδιοικητικοί, οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την κοινωνική συνοχή. Να παραμερίσουν τους φασίστες και τα παρακλάδια τους. Να βάλουν στη γωνία κάθε φωνή που υπερασπίζεται τη βία σα μέσο επίλυσης των προβλημάτων και να συνταχθούν στην κατεύθυνση της συλλογικής κινηματικής δράσης που αναλαμβάνει τον έλεγχο και διαμορφώνει τη γνήσια προοδευτική δημοκρατική φωνή της Κέρκυρας. Αυτό πρέπει να κάνουν και υπάρχουν πολλοί που μπορούν να το κάνουν. Έχουμε όλοι υποχρέωση να υπερασπιστούμε την κοινωνική συνοχή το δικαίωμα σε καθαρό περιβάλλον, την επιτυχή διαχείριση της καθημερινότητας. Εμείς ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα το πράξουμε συνειδητά και σταθερά. Καλούμε κάθε φορέα του τόπου, κάθε πολιτική δύναμη, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε μαζί της στο δια ταύτα, να πράξει ομοίως καθαρά και χωρίς αμφισημίες αυτό που πρέπει να πράξει αυτή τη στιγμή» τόνισε ο κ. Γαλιατσάτος.
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις εξελίξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, τους κοινοποίησε τη σημερινή απόφαση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελ/νησου- Δυτικής Ελλάδας- Ιονίου, της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής & περιβαλλοντικής Πολιτικής, για την κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, ενώ έκανε αναλυτική μνεία κάτω από ποιες συνθήκες εκχωρήθηκε το 2014 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας –Ιονίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η ΠΙΝ ανέλαβε το σχεδιασμό , λόγω της μη λειτουργίας του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, το οποίο είναι το αρμόδιο όργανο (αποτελείται από τους δήμους της ΠΙΝ) για το σκοπό αυτό.
«Η ΠΙΝ βρίσκεται να εκπονεί αυτό το σχεδιασμό, ο οποίος τελικά ψηφίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 18-12-2016 με την απόφαση 26 /2016 του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στις 30-12-2016 ήρθε η ολοκλήρωση αυτού του σχεδιασμού με την έκδοση της ΚΥΑ από τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας . Αξίζει να πούμε ότι για να φτάσουμε στον Περιφερειακό Σχεδιασμό αυτόν που ψηφίστηκε, προηγήθηκε εκτεταμένος διάλογος με τους δήμους, με συζητήσεις στα δημοτικά συμβούλια και με αποφάσεις όλων των δημοτικών συμβουλίων . Το καθένα από αυτά εξέδωσε το τοπικό διαχειριστικό σχέδιο, το οποίο ήταν εισηγητικό κείμενο για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και το οποίο αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία η δική μας υπηρεσία στηρίχθηκε για να συντάξει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και να τον εισάγει στο Περιφερειακό Συμβούλιο», είπε ο κ.Γαλιατσάτος.
Ο Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κριτική που ασκείται για το σχεδιασμό του ΠΕΣΔΑ διευκρινίζοντας «ότι τα προβλήματα από εκεί και μετά παρουσιάζονται στην υλοποίησή του ,όχι γιατί προσπάθησαν κάποιοι να τον υλοποιήσουν και είχαν δυσκολίες αλλά γιατί κυρίως υπάρχει αμέλεια και αδυναμία ανάληψης σχετικών πρωτοβουλιών. Αυτή είναι η εκτίμησή μας».
Ήδη, όπως τόνισε, «έχει δοθεί εντολή στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να διαγνώσει την πορεία υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ σε κάθε μια από τις διαχειριστικές ενότητες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων , τα αποτελέσματα των οποίων θα εκπλήξουν πολλούς», όπως δήλωσε ο κ.Γαλιατσάτος.
Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου ο κ. Γαλιατσάτος απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου και για την τελευταία μήνυση που κατατέθηκε εις βάρος του, εκ μέρους της προέδρου του Συλλόγου “Αλεύχιμον”, ενώ αναφέρθηκε και στις μηνυτήριες αναφορές που έχει δεχθεί μέχρι σήμερα κατά τη θητεία του ως Περιφερειάρχης.
«Η μήνυση από την πρόεδρο του “Αλεύχιμον” είναι ένας φθηνός αντιπερισπασμός που εκδηλώθηκε όταν οι αστυνομικές αρχές άρχισαν να κάνουν τη δουλεία τους στην περιοχή, και να ερευνούν τις συνθήκες του εμπρησμού.
Μέχρι τώρα στη θητεία μου δέχθηκα πέντε μηνύσεις . Δύο μηνύσεις από τη Χρυσή Αυγή και τον βουλευτής της, μία αγωγή και μία μήνυση από τον τηλεοπτικό σταθμό, Corfuchannel, που είναι σε εξέλιξη, μία μήνυση από Γενικό Διευθυντή της ΠΙΝ, μία μήνυση από το Αστυνομικό Τμήμα Κερκύρας για δήθεν παράβαση καθήκοντος όταν η ΠΙΝ έδωσε άδεια για να γίνει ο ποδοσφαιρικός αγώνας Πρωταθλήματος Κέρκυρας -ΑΕΚ το 2016 και τώρα αυτή η μήνυση από την πρόεδρου του «Αλεύχιμον», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ