Κορονοϊός – Χαράλαμπος Γώγος για μετάλλαξη Μ: Δεν αποκλείεται να πάρει τη θέση της Δ

Για την πορεία του κορονοϊού και τη νέα μετάλλαξη Μ, κρούσματα της οποίας εντοπίστηκαν και στη χώρα μας, μίλησε το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Σημείωσε δε ότι περνάμε σε μία άλλη φάση της πανδημίας, καθώς αναμένεται να νοσήσουν άτομα κάθε ηλικίας.

Αναφερόμενος στη νέα μετάλλαξη Μ του κορονοϊοϋ, ο Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε ότι μέχρι στιγμής τα κλινικά δεδομένα δεν επαρκούν για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος «Μ» να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δ. «Η μετάλλαξη Μ ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από την Δ», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων του κορονοϊού στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη: «Θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί»

Σχετικά με το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μ σε παγκόσμια κλίμακα, ο Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%. Ωστόσο, όπως είπε υπάρχουν 2 χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί: «Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μ έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χώρες οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Εμβολιασμένοι και μεταλλάξεις
Για το αν κάποιος που είναι εμβολιασμένος πρέπει να ανησυχεί για τις μεταλλάξεις και το ενδεχόμενο να μην έχει ανοσιακή απάντηση, ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών εξήγησε ότι είναι αποδεδειγμένο πως είμαστε καλυμμένοι από την μετάλλαξη Δ’, ωστόσο δεν μπορεί ακόμα να λεχθεί με σιγουριά το ίδιο για την Μ.

Από την άλλη πλευρά, ο Χαράλαμπος Γώγος διευκρίνισε ότι η μετάλλαξη Μ μπορεί να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιο-αφρικάνικο και το Βραζιλιάνικο), για τα οποία είχαν παρθεί ειδικά μέτρα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Περνάμε σε νέα φάση της πανδημίας
Αναφορικά με την εικόνα της πανδημίας, ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ανέφερε ότι περνάμε σε μια νέα φάση, όπου ο ιός από τα νησιά θα μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα, ενώ πρόκειται να νοσήσουν άτομα κάθε ηλικίας, όχι όπως προηγουμένως που νοσούσαν κυρίως νέοι.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ
Πηγή κειμένου: newsit.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ