Κορωνοϊός: Η Ελλάδα έχει εμβολιάσει το 0.33% του πληθυσμού της – Στο 0.23% ο παγκόσμιος μέσος όρος

Η Ελλάδα μέχρι και χθες το βράδυ είχε εμβολιάσει 34.787 ανθρώπους με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Δηλαδή, στο 0.33% του πληθυσμού της, την ώρα που ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι στο 0.23%.

Aναλυτικότερα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Υγείας μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, 8.1.2021, 13 ημέρες από την έναρξη των εμβολιασμών (σύμφωνα με το our world in data) η Ελλάδα είχε εμβολιάσει το 0,33% (34.787 εμβόλια) του πληθυσμού της. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι στο 0.23%.

Χαρακτηριστικά την Πρωτοχρονιά έγιναν 278 εμβολιασμοί και ο αριθμός ξεπέρασε τις 5.000 στις 4 Ιανουαρίου και τις 8.000 στις 8 Ιανουαρίου. Από τις 20 του μήνα που τα εμβολιαστικά κέντρα θα φτάσουν τα 175, η δυναμικότητα θα φθάσει τους 17.500 εμβολιασμούς ημερησίως για τον υπόλοιπο Ιανουάριο.

212.312 εμβόλια τον Ιανουάριο

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει η Ε.Ε με τις παραγωγούς εταιρίες των εμβολίων που έχουν αδειοδοτηθεί (Pfizer και Moderna) -και της σχετικής κλείδας που ορίζει τις εθνικές κατανομές σε κάθε κράτος μέλος-, έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν για τον Ιανουάριο συνολικά 424.624 δόσεις, δλδ, 212.312 εμβόλια.

Ο αριθμός αυτός διατίθεται σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΕΕ στο υγειονομικό προσωπικό δημοσίων-ιδιωτικών νοσοκομείων και σε ιδιώτες γιατρούς, σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων και σε ηλικιωμένους άνω των 85 ετών.

Μάλιστα, οι έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμού, στον κύκλο διανομής, φύλαξης και χρήσης των εμβολίων θα είναι συνεχείς.

Οι γραμμές εμβολιασμού αναπτύσσονται σταδιακά, διότι σχετίζονται α) με το διαθέσιμο αριθμό εμβολίων αυτή τη στιγμή β) την ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού σε ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στο ΕΣΥ γ) την προσεκτική δοκιμή μιας συνθέτης εφοδιαστικής αλυσίδας διανομής των φιαλιδίων του εμβολίου υπό πολύ αυστηρές προδιαγραφές αποθήκευσης, ψύξης και μεταφοράς.

Η Ελλάδα και τα εμβόλια

Κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα εκτός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για τα εμβόλια. Η Ελλάδα, από πλευρά της, έχει «κλειδώσει» τις δόσεις που της αναλογούν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και οι οποίες αναλογούν στον εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων πολιτών.

Μαζικότεροι εμβολιασμοί θα γίνουν όταν αδειοδοτηθούν περισσότερα εμβόλια. Τότε, θα μπορούμε ως χώρα να φτάσουμε έως και 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. Η παρουσίαση του τελικού σχεδίου ανάπτυξης εμβολιαστικών κέντρων δεν πρέπει να συγχέεται με τις σημερινές δυνατότητες εμβολιασμού με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια.

Πηγή: iefimerida.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ