Κορωνοϊός : Πότε και πως έρχονται τα εμβόλια

Στην τελική ευθεία για την ενεργοποίηση της επιχείρησης «Ελευθερία» μπαίνει η χώρα, καθώς οι εμβολιασμοί στην ΕΕ θα ξεκινήσουν νωρίτερα απ’ ότι είχε αρχικώς υπολογιστεί, μετά και τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι θα εξετάσει την έγκριση για το πρώτο εμβόλιο της Pfizer μια εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο, στις 21 Δεκεμβρίου αντί για τις 29 Δεκεμβρίου.

Στην χώρα μας, δεν αποκλείεται ο πρώτος συμβολικός εμβολιασμός να γίνει πριν το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα. «Τριακόσιες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού θα διατεθούν τον πρώτο μήνα στη χώρα μας, κάτι που σημαίνει πως θα εμβολιαστούν τον Ιανουάριο 150.000 πολίτες» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια θα έρθουν πιο γρήγορα αλλά οι δόσεις θα είναι λιγότερες από αυτές που αναμενόταν.

Στην Ελλάδα οι μαζικοί εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από τον Ιανουράριο καθώς τα εμβόλια αναμένονται πριν την Πρωτοχρονιά. Ειδικότερα, στις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να δοθεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων. Έως τις 24 Δεκεμβρίου αναμένεται η τελευταία έγκριση από την Κομισιόν και απο εκείνη την στιγμή απαιτούνται δύο με τρεις ημέρες για την ταυτόχρονη διανομή των εμβολίων στα κράτη-μέλη.Τα εμβόλια θα πρέπει να ταξιδέψουν, να διατηρηθούν με ασφάλεια, πολύ συχνά σε συνθήκες αυξημένης ψύξης και να κατευθυνθούν στα 1.018 ειδικά κέντρα εμβολιασμού, με 65 κινητές μονάδες.

Ήδη έχει συνταχθεί το «Εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο» από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με όλες τις οδηγίες προς το υγειονομικό προσωπικό που θα διενεργεί τους εμβολιασμούς, ενώ μαραθώνιο συσκέψεων θα έχει σήμερα ο υπουργός Υγείας, για την καταγραφή των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν.

Ο Βασίλης Κικίλιας, κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, δήλωσε ότι πρώτα θα εμβολιασθούν οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες, οι μεγάλοι σε ηλικία, οι υπέργηροι και μετά σταδιακά ο γενικός πληθυσμός, υπογραμμίζοντας πως θα γίνει μια προσπάθεια να εμβολιασθούν όσο πιο πολλοί συμπολίτες μας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ