Η τρίτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου ξεκίνησε με τη θεματική ενότητα που ήταν αφιερωμένη στο Περιβάλλον και την Ενέργεια, με καλεσμένο τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα.
Αρχικά τις εργασίες της τρίτης ημέρας των εργασιών του συνεδρίου χαιρέτησαν η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά και ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Θανάσης Μαυρομμάτης.
Η Μαρία Σαλμά στο χαιρετισμό της τόνισε τη σημασία τέτοιων αναπτυξιακών συνεδρίων για την προκοπή του τόπου. Κάνοντας μια επιγραμματική αναφορά στα πλεονεκτήματα της Αιτωλοακαρνανίας ανέφερε ότι απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων. Αναφορικά με τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της πολιτικής προστασίας η Μαρία Σαλμά υπερθεμάτισε λέγοντας ότι η εποχή των αυθαίρετων παρεμβάσεων στο παρειβάλλον έχει τελειώσει σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της ρέματα και χειμάρρους που υπερβαίνουν τα 800.
Ο Θανάσης Μαυρομμάτης από την πλευρά του έθεσε ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη τις υποδομές και τα δίκτυα. Υπογράμμισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια μόνο στην Αιτωλοακαρνανία υλοποιούνται ή βαίνουν προς υλοποίηση καθώς είναι ήδη σε ενταγμένα σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα έργα της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις συντηρήσεις του επαρχιακού οδικού δικτύου λέγοντας ότι πολλές από τις παρεμβάσεις που γίνονται αυτή την περίοδο γίνονται σε σημεία που για πολλά χρόνια ή ακόμη σε κάποιες περιπτώσεις σε σημεία που δεν είχαν συντηρηθεί εδώ και δεκαετίες.
Στο κύριο μέρος της συζήτησης ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας υπογράμμισε την ανάγκη προετοιμασίας της χώρας απέναντι στη κλιματική κρίση τα πρώτα στάδια της οποίας βλέπουμε ήδη αφού για παράδειγμα εξ’ αιτίας των επαναλαμβανόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων ο ΕΛΓΑ έχει αναγκαστεί να τετραπλασιάσει τις αποζημιώσεις που χορηγεί προς τους αγρότες.
Ο Κ.Σκρέκας τόνισε ότι η πράσινη ανάπτυξη και η ενεργειακή μετάβαση την επόμενη επταετία θα μπορέσουν να δημιουργήσουν 200.000 θέσεις εργασίας μέσα από την αξιοποίηση των δισεκατομμυρίων που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Κ. Σκρέκας ξεχώρισε δύο εμβληματικές παρεμβάσεις για την Αιτωλοακαρνανία και τη Δυτική Ελλάδα: το έργο της αντλισοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στον ορεινό Βάλτο αλλά και την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε με κολακευτικά λόγια για το σχέδιο που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε όλο το φάσμα των επιμέρους δράσεων για τον ενεργειακό μετασχηματισμό.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Οικονόμου στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι μέσα από τη νέα Κ.Α.Π. οι επιδοτήσεις προς τους αγρότες θα συνοδεύεται πλέον από δεσμεύσεις σχετικές με το περιβάλλον και τη διαχείριση του νερού.
Ιδίως σε ό,τι αφορά το δεύτερο ο Γ. Οικονόμου χαρακτήρισε αυτοκτονική και αυτοκαταστροφική τη διαχείριση του νερού που γίνεται στη χώρα καθώς το 80% περίπου καταναλώνεται στη γεωργία, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Γι’ αυτό ο Γ. Οικονόμου προανήγγειλε μεγάλες επενδύσεις στα αρδευτικά δίκτυα και φράγματα, μεταξύ των οποίων και στην Αιτωλοακαρνανία, όπως στην κάτω ζώνη του Αχελώου, με τη δημιουργία νέων κλειστών δικτύων.
Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Σ. Φάμελλος στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι φυσικά μια αναγκαιότητα ωστόσο αναρωτήθηκε αν αυτή θα είναι για όλους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς αυτή τη στιγμή φαίνεται πως η ενεργειακή μετάβαση προχωρά με το Νότο απλώς να αγοράζει από το Βορρά π.χ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διαφωνεί με την προσέγγιση της κυβέρνησης πως δηλαδή η ενεργειακή μετάβαση θα προχωρήσει μέσα από την αγορά. Είδαμε είπε χαρακτηριστικά ο Σ. Φάμελλος με αφορμή την πανδημία ότι χρειαζόμαστε την Πολιτεία και δεν μπορούμε να τα αφήσουμε όλα στην αγορά.
Τέλος ο Σ. Φάμελλος επεσήμανε τον κίνδυνο από την καθυστέρηση στο ειδικό χωροταξικό των Α.Π.Ε. και το πάγωμα των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών των περιοχών Natura 200.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Παπαναστασίου τόνισε οι αγρότες ενδιαφέρονται μέσα από τις επενδύσεις στα αρδευτικά νερά να έχουν νερό και κατά το δυνατόν φθηνό.
Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Γ. Οικονόμου είπε πως όταν μιλά η κυβέρνηση για τις επενδύσεις στα αρδευτικά δίκτυα και φράγματα αυτοαναιρείται όταν ταυτόχρονα επιμένει στο μέγα λάθος της εκτροπής του Αχελώου.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς έκανε μια μικρή παρουσίαση των δραστηριοτήτων του συνεταιρισμού δίνοντας έμφαση στις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά αλλά και στα αιολικά, που έχει προωθήσει μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων που έχει συστήσει ο συνεταιρισμός.
Ορισμένες από τις επενδύσεις αυτές έχουν ήδη υλοποιηθεί, όπως το μεγάλο φωτοβολταϊκό στην Κατούνα και άλλες σχεδιάζονται για το μέλλον, ενώ όπως ανέφερε η κατασκευή των αιολικών σταθμών θα προχωρήσει το αμέσως προσεχές διάστημα.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Δημητρογιαννης υπογράμμισε ότι την πρόσφατη πρωτοβουλία να συστήσει σε συνεργασία με τους Δήμους και τους Τ.Ο.Ε.Β. επτά ενεργειακές κοινότητες. Επιπλέον επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την ετοιμότητας σε θέματα όπως η ηλεκτροκίνηση και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή που τα σχετικά σχέδια είναι ήδη η έτοιμα.
Τέλος ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσακας ανέφερε ότι το φυσικό αέριο είναι το εργαλείο μετάβασης στις ΑΠΕ, αλλά και εργαλείο ανάπτυξης. Μισό περίπου δισεκατομμύριο, σύμφωνα με το Μ. Τσάκα, θα είναι οι επενδύσεις της ΔΕΔΑ την επόμενη δεκαετία, ενώ στο πλάνο ανάπτυξης των δικτύων περιλαμβάνεται και η Δυτική Ελλάδα.
Το έργο των δικτύων διανομής για το Αγρίνιο, την Πάτρα και τον Πύργο θα ξεκινήσει το προσεχές φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί σε περίπου δυόμιση χρόνια.