Μήνυμα Αντιδημάρχου Πολιτισμού Σοφίας Ανδρίκουλα για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Η 4η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων.
Μια ημέρα που δεν αποτελεί γιορτή, αλλά ημέρα συμβολισμού και ευαισθητοποίησης για τα εκατομμύρια αδέσποτων του πλανήτη μας, ημέρα αφύπνισης του σεβασμού και της αγάπης μας στα ζώα, και ως τέτοια θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. 
Ο σεβασμός και το ενδιαφέρον των ανθρώπων για τα ζώα θα έπρεπε να είναι δεδομένα και αυτονόητα.
Όμως καθημερινά διαπιστώνουμε πως δεν είναι για όλους. Η έμπρακτη προστασία και φροντίδα τους, όπως και η στήριξη με κάθε τρόπο φορέων και σωματείων περίθαλψης, είναι δείγμα πολιτισμού. Είναι ντροπή, είναι έγκλημα και πρέπει να τιμωρούνται βαριά όσοι βαριούνται τα ζωάκια τους και τα εγκαταλείπουν. Δεν υπάρχουν αδέσποτα ζώα. Υπάρχουν αδέσποτοι και απάνθρωποι πολίτες.

Εν μέσω πανδημίας η νέα Δημοτική Αρχή, για πρώτη φορά, στάθηκε αρωγός στους τετράποδους φίλους μας. 

Με τον φτωχό προϋπολογισμό ενός μικρού Δήμου, χωρίς χρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία, χωρίς υποδομές για τη φύλαξη και για την προστασία αυτών των ζώων, με την ελάχιστη οικονομική δυνατότητα που έχει, πραγματοποιεί πρόγραμμα στειρώσεων, εμβολιασμών, microchipping και φροντίδας υπογράφοντας συνεργασία με ιδιώτη κτηνίατρο και με τη βοήθεια ενός πολύ μικρού αριθμού, δυστυχώς, συνδημοτών μας αλλά και την αμέριστη βοήθεια υπαλλήλων του Τμήματος Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου μας.
Προσφέρει υπηρεσίες περισυλλογής αδέσποτων, φροντίδας αυτών και επανένταξής τους στο φυσικό τους περιβάλλον
Αναμένεται προμήθεια εξοπλισμού μεταφοράς αδέσποτων ζώων, αναμένονται νέες ταΐστρες, ποτίστρες, φαρμακευτική αγωγή και τροφή για τα αδέσποτα

Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα γίνει και επίσημη παρουσίαση όλων των δράσεων, που προγραμματίσαμε αυτή τη δύσκολη χρονιά, συμπεριλαμβανομένου και προγράμματα περισυλλογής εγκαταλελειμμένων νεογέννητων κουταβιών και μόνιμων υιοθεσιών αυτών, κάτι αδιαπραγμάτευτα απαραίτητο για τον καλύτερο έλεγχο του αριθμού των αδέσποτων.
Στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι η προσφορά καλύτερων συνθηκών φιλοξενίας των αδέσποτων, αλλά και η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου, καθώς τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς είναι ένα τεράστιο πρόβλημα πανελλαδικά.
Δυστυχώς, οι Δήμοι που έχουν την αρμοδιότητα και την υποχρέωση να διαχειρίζονται το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία. Όσα αδέσποτα και αν στειρώνονται, διαρκώς εγκαταλείπονται καινούργια στους δρόμους. Αρωγοί στην προσπάθεια μείωσης του αριθμού, αλλά και στην περίθαλψη και τη φροντίδα για τα αδέσποτα ζώα είναι οι ελάχιστοι φιλόζωοι συμπολίτες μας. Σε αυτούς τους πολίτες, επώνυμους και ανώνυμους, καθώς δυστυχώς δεν υπάρχει και οργανωμένη φιλοζωική οργάνωση στον τόπο μας, θα ‘θελα να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, για την αφοσίωση τους αυτή τη χρονιά συνεργασίας μας και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς.
Με αφορμή αυτή την επιστολή, υπενθυμίζουμε στους ιδιοκτήτες ζώων και κυρίως στους κτηνοτρόφους, που αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων, ότι, θα πρέπει να διατηρούν βιβλιάριο υγείας και να έχουν σημάνει ηλεκτρονικά (microchip) το ζώο τους, ενώ οφείλουν να καταθέσουν αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης του ζώου στον Δήμο, και να μεριμνούν για την υγιεινή και την ασφάλεια τους στους κοινόχρηστους χώρους, εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία.

Φροντίζουμε τα αδέσποτα της γειτονιάς μας με τροφή και νερό.
Υιοθετούμε αδέσποτο. Είναι πράξη πολιτισμού και αγάπης. Θα γίνει ο πιο πιστός μας φίλος.
 
Στο Δήμο μας το ζήτημα των αδέσποτων παραμένει σημαντικό γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για την αντιμετώπιση του και σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε την συνεργασία όλων. Ατομικά και συλλογικά.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ