Το άλμα ανάπτυξης ως αναγκαιότητα για την Αιτωλοακαρνανία παραδέχθηκαν όλοι οι προσκεκλημένοι κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας.
Το κύκλο των χαιρετισμών άνοιξε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τις πολλές θεματικές του συνεδρίου, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αγγίζουν όλο το φάσμα της δραστηριότητας του ανθρώπου και αναδεικνύουν την ανάγκη της ισόρροπης ανάπτυξης.
Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας χαιρέτησε την επιλογή της Ναυπάκτου για την φετινή διοργάνωση και στάθηκε στην παρουσίαση του λογοτύπου για την επέτειο φέτος των 450 ετών από την ιστορική Ναυμαχία της Ναυπάκτου.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις της επόμενης μέρας μετά την πανδημία απαιτούν συνένωση δυνάμεων, αλλά και διόρθωση των λαθών με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, άλλα και την αποκατάσταση των ενδοπεριφερειακων ανισοτήτων ως ζήτημα ανάπτυξης και όχι μόνο για λόγους δικαιοσύνης. Ο περιφερειάρχης έκανε μια αναλυτική αναφορά σε δράσεις της περιφερειακής αρχής όπως ο υπερριπλασιασμός του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Αγρινίου με 70 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, την απεμπλοκή των έργων ενεργειακής αναβάθμισης, την αποκατάσταση τριών αρχαίων θεάτρων κ.α. Ο Νεκτάριος Φαρμάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι συντελείται μια μεγάλη αλλαγή, αντλώντας την εκτίμηση αυτή από το ενδιαφέρον που υπήρχε στις δράσεις της Περιφέρειας, όπως η «επιχειρηματική εκκίνηση» που διένειμε 20 εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις της περιοχής. Τέλος ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε την ένταξη των έργων αποκατάστασης για τις ζημίες από τις πλημμύρες του περασμένου Ιανουαρίου, καθώς επίσης και έργων για το οδικό δίκτυο της ορεινής Ναυπακτίας, αμφότερα χρηματοδοτούμενα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ο Τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης εκπροσώπησε την αξιωματική αντιπολίτευση στην επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα οι ρυθμοί της ανάπτυξης να αποτυπωθούν στην καθημερινότητα των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι μόνο στις λίγες μεγάλες επιχειρήσεις. Ο Κ. Ζαχαριάδης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τα μηνύματα της εποχής και την ανάγκη η ανάπτυξη να χτιστεί αντίστροφα από τα κάτω προς τα πάνω. Επιπλέον ο Κ. Ζαχαριάδης σχολίασε πως οι κυβερνητικές αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση και το εργασιακό θα διερευνούν τις ανισότητες. Τέλος ο εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπογράμμισε την αναγκαιότητα η κυβέρνηση στο διάλογο που έχει ξεκινήσει για το Ταμείο Ανάκαμψης για παράδειγμα να υιοθετήσει ως έχει την πρόταση της Κ.Ε.Δ.Ε., που όπως είπε δηκτικά δεν απεληχεί τις προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αλλά των αυτοδιοικητικών της Ν.Δ.
Για λογαριασμό του ΚΙΝ.ΑΛ. ο Γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετά covid εποχής : τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, την ανάγκη συναινέσεων γιατί οι προκλήσεις και οι προοπτικές ξεπερνούν τις εκάστοτε κυβερνητικές θητείες και το πολιτικό πρόσωπο των σχεδίων για την αξιοποίηση των πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου. «Η Κυβέρνηση όμως αποφεύγει το διάλογο ακόμη και σε επίπεδο φορέων» εκτίμησε ο Μ. Χριστουδαλάκης.
Την επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, διαδικτυακά όμως καθότι η σημερινή τελετή για την παραχώρηση του Ελληνικού στη Lamda Development. Γι’ αυτό και ο Υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε την ομιλία του με τη σημειολογία της ημέρας, αφού καθώς ολοκληρώνεται η εμβληματικότερη επένδυση των τελευταίων ετών είναι το ιδανικό σημείο εκκίνησης μία συζήτησης για την ανάπτυξη. «Η χώρα τα κατάφερε άντεξε την κρίση και στο υγειονομικό και στο οικονομικό επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και προς επίρρωση αυτης της εκτίμησης επικαλέστηκε τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τη συγκράτηση της ανεργίας μέσα στην υγειονομική κρίση, αλλά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τρεις διεθνείς οίκους αξιολόγησης μέσα στην κρίση. Ο Υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για ενδείξεις ισχυρής και ταχείας ανάκαμψης, που με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου Ε.Σ.Π.Α. μέσα από το σχέδιο «Ελλάδα 2.0».
Τέλος ο Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η Κυβέρνηση μέσα στα πλαίσια της δημοσιονομικής ευελιξίας που θα συνεχιστεί και το 2022 έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει ένα μεγάλο πλέγμα μειώσεων φόρων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αποτελούν το πρωταρχικό βήμα ανάπτυξης.