Ν. Φαρμάκης: «Δεν βοηθούν, εισηγήσεις και αποφάσεις που μεγαλώνουν την απόσταση μεταξύ Πανεπιστημίου Πατρών και τοπικών κοινωνιών»

Την ανησυχία του για τις εισηγήσεις της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών σχετικά με τις συγχωνεύσεις και μετακινήσεις Τμημάτων και Σχολών, κυρίως όμως για το γεγονός πως βλέπουν το φως της δημοσιότητας εξελίξεις χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικότερα, με το σύνολο των φορέων της περιοχής, εξέφρασε προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστο Μπούρα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα, Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2020.

Ο κ. Φαρμάκης, αναφερόμενος και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 26ης Νοεμβρίου 2020, παρουσία του κ. Πρύτανη αλλά και των Δημάρχων της Δυτικής Ελλάδας, επανέλαβε ότι απόλυτη πεποίθησή του είναι πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να διαδραματίζει απλό ρόλο παρατηρητή στη διαμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της περιοχής, αλλά και ότι η ισχυροποίηση του Πανεπιστημίου Πατρών περνάει μέσα από την εξακτίνωση και τη δημιουργία ισχυρών περιφερειακών Τμημάτων.

Σημείωσε δε ότι και ο ίδιος ο κ. Πρύτανης, σε εκείνη τη συνεδρίαση είχε υποστηρίξει πως το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ελλάδας, εκφράζοντας μάλιστα την πρόθεση πρόσκλησης των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, η οποία θα συζητήσει το μέλλον και την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Είμαι βέβαιος ότι ένας ανοιχτός και καλοπροαίρετος διάλογος, χωρίς προαπαιτούμενα, μπορεί να οδηγήσει στις καλύτερες και πιο επωφελείς, για όλους, αποφάσεις, καθώς κοινός στόχος όλων μας είναι η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, κάτι που εξάλλου αποδεικνύεται και από το γεγονός πως η Περιφέρεια συνεχίζει σταθερά να στηρίζει το Πανεπιστήμιο μέσω των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που έχει. Αυτή η ανάπτυξη όμως, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με… προσθέσεις και όχι με αφαιρέσεις» τόνισε ο κ. Φαρμάκης, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεσή του, το ζήτημα – μαζί με τις τελευταίες εξελίξεις – να τεθεί εκ νέου σε έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπούρας, επεσήμανε ότι οι εισηγήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν προδικάζουν τις θέσεις της Συγκλήτου, στη συνεδρίαση της οποίας επιβεβαίωσε εκ νέου πως θα προσκληθούν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Να σημειωθεί ότι μετά τη συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Πρύτανη, ακολούθησε συνάντηση του κ. Φαρμάκη με τους Δημάρχους Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου, Πύργου, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο και Ήλιδας, Γιάννη Λυμπέρη.

Ο Περιφερειάρχης τους ενημέρωσε επίσης για την πρόθεσή του να συγκληθεί έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και για την προσωπική του θέση ότι «οποιοσδήποτε εξορθολογισμός δια της συρρίκνωσης, δεν βοηθάει ούτε το Πανεπιστήμιο, ούτε τις τοπικές κοινωνίες».

Τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και οι Δήμαρχοι συμφώνησαν πως η διαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της περιοχής δεν μπορεί να γίνεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών, επιβεβαιώνοντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά το Περιφερειακό Συμβούλιο της 26ης Νοεμβρίου.

«Η Πολιτεία, είτε ως κεντρική εξουσία, είτε ως Αυτοδιοίκηση, έχει προσφέρει επί χρόνια πολλά στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου και οποιαδήποτε αναστροφή αυτής της πορείας, αφενός αποτελεί ομολογία αποτυχίας ενώ αφετέρου δεν προοιωνίζει πιο επιτυχημένη πορεία στο μέλλον, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι αποφάσεις που λαμβάνονται μεγαλώνουν τις αποστάσεις μεταξύ Πανεπιστημίου και τοπικών κοινωνιών» τόνισε ο Περιφερειάρχης. «Η Δυτική Ελλάδα θα έχει ένα πολύ καλύτερο μέλλον όταν αποδείξει πως η διάχυση της γνώσης, της καινοτομίας και της αριστείας είναι τόσο μεγάλη που φτάνει σε όλες τις γωνιές της. Ο υδροκεφαλισμός δεν συνιστά πρόοδο, αλλά υποχώρηση…» κατέληξε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ