Ομιλία για τον Προϋπολογισμό του 2017 πραγματοποίησε στην Ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 08/12/2016, ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας.
Αρχικά ο κ. Τσίρκας εξέφρασε την αισιοδοξία πως ο προϋπολογισμός του 2017 μπορεί να αποτελέσει την αρχή για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την κανονικότητα. «Ο προϋπολογισμός για το 2017 μπορεί να αποτελέσει αρχή για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την κανονικότητα. Ήδη εντός του 2016 και για δύο συνεχόμενα τρίμηνα έχουν επιτευχθεί θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, ενώ προβλέπεται περαιτέρω βελτίωση για τα επόμενα έτη», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε τονίζοντας πως: «Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.
Πορευτήκαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμέλεια προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση των υποστηρικτών του μνημονίου. Τώρα έχουμε όμως ένα παράθυρο ελπίδας για την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από τα μνημόνια. Μετά την απόφαση του περασμένου Μαΐου, σύμφωνα με την οποία οι πληρωμές για το χρέος δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ, χθες αποφασίστηκε και η λήψη μέτρων βραχυπρόθεσμων ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 45 δισεκατομμυρίων ευρώ».
Στη συνέχεια ο βουλευτής Άρτας μίλησε για τα εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα που είχε συμφωνήσει η ΝΔ, σε αντίτιμο την υπογραφή της πέμπτης αξιολόγησης, αλλά και για τον στόχο που είχε θέσει. «Ας μας απαντήσει όμως η αξιωματική αντιπολίτευση κι ας κάνουν την αυτοκριτική τους για τα εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5 % που είχαν συμφωνήσει με αντίτιμο την υπογραφή της πέμπτης αξιολόγησης.
Αλλά ο στόχος τους ήταν άλλος. Στήνανε συνειδητά το σκηνικό της αριστερής παρένθεσης. Αλλά δεν τους βγήκε. Εξάλλου, το 2014 είχαν δεσμευθεί για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, αλλά τελικά πέτυχαν μόνο 0,3%, απόκλιση 1,2%, 2 δις ευρώ. Εμείς καταφέραμε να πετύχουμε τους στόχους του προγράμματος μέχρι τώρα. Και αυτό χωρίς νέα εξοντωτικά μέτρα για τους πολίτες».
Ο Βασίλης Τσίρκας υπογράμμισε, στο μεταξύ, πως «θεμελιώδης προτεραιότητα της Κυβέρνησης παραμένει η ενίσχυση και η θωράκιση της κοινωνικής προστασίας και η τόνωση των δημοσίων επενδύσεων», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κρίσιμες παρεμβάσεις που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2017: «Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.
Την ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις. Την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. Ευρώ. Την μηδενική συμμετοχή των δικαιούχων Ανασφάλιστων και των δικαιούχων του ΕΚΑΣ με ποσοστό αναπηρίας 80% στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής τους.
Επειδή προέρχομαι από έναν κατεξοχήν αγροτικό νομό, τον νομό της Άρτας, θέλω να τονίσω πως υποσχεθήκαμε ελάφρυνση για τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και το διασφαλίσαμε με την καθιέρωση του ατομικού αφορολογήτου ορίου των 8.600 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών του 2015, το 95% του συνόλου των δηλώσεων εισοδήματος από αγροτική εκμετάλλευση παρουσιάζουν εισόδημα από μηδέν έως 9.000 ευρώ.