Ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο του 5ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «Γέφυρες Ανάπτυξης με την Ήπειρο»

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Ε’ Αναπτυξιακού Συνεδριου στα Ιωάννινα. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 και επανέλαβε ότι η χώρα θα βγει από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018. Μάλιστα, όπως είπε «η χώρα ανακτά την εθνική της κυριαρχία και μπαίνει στην εποχή της Δίκαιης Ανάπτυξης, απαλλαγμένη από στρεβλώσεις και παθογένειες δεκαετιών» προσθέτοντας ότι «πετύχαμε εκεί που οι άλλοι απέτυχαν» και πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική που προσέφυγε στις κάλπες και τη λαϊκή κρίση αφού υπέγραψε συμφωνία με τους θεσμούς, κι όχι πριν».Ξεκινώντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη χρά του που βρίσκεται και πάλι στην Ήπειρο και τόνισε χαρακτιριστικά : Αυτήν τη φορά στα πλαίσια ενός θεσμού που τώρα ξεκινάμε, αλλά αποδεικνύεται εξαιρετικά παραγωγικός. Και αναφέρομαι στο θεσμό που ξεκινήσαμε με τα Περιφερειακά Συνέδρια, μέσα από τα οποία φιλοδοξούμε να συγκροτήσουμε, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, τους παραγωγικούς φορείς, τους κλαδικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα. Το σχέδιο μας για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και για το νέο μοντέλο ανάπτυξης που οραματιζόμαστε. Το μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης, καθότι τώρα που σιγά – σιγά αχνοφαίνεται στον ορίζοντα η οριστική έξοδος από αυτήν την πολύ μεγάλη περιπέτεια, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να θελήσουμε ή να πιστέψουμε ότι μπορούμε, γιατί δε μπορούμε ούτως ή άλλως, να γυρίσουμε στο πώς ήταν τα πράγματα πριν την κρίση, στο 2009. Αν δεν αλλάξουμε το μοντέλο της παραγωγής και το μοντέλο της ανάπτυξης η κρίση θα ξανακυλήσει. Μαζί, λοιπόν, με την έξοδο από την κρίση πρέπει να καταπολεμήσουμε και τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτήν. Και πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια που καταγράφεται με επιτυχία, και η επιτυχία φαίνεται από την παρουσία όχι μόνο στην ομιλία του Πρωθυπουργού, κυρίως στα στρογγυλά τραπέζια, εκεί όπου γίνεται πολύ ουσιαστική συζήτηση, σχεδόν με το μισό υπουργικό συμβούλιο κάθε φορά. ΜΙλώντας για τηνΠεριφέρεια Ήπειρο ανέφερε ότι είναι μία αδικημένη περιφέρεια που έχει τρομακτικές δυνατότητες. Και είναι και μία ιστορική περιφέρεια, ένας ιστορικός τόπος. Δεν το λέω γιατί κατάγομαι από εδώ, αλλά είναι έτσι. Η Ήπειρος είναι μία γεωγραφική περιοχή με πλούσια ιστορία, πολιτισμό, παιδεία και οικονομική ισχύ, αλλά είναι δυστυχώς σήμερα μία από τις φτωχότερες περιφέρειες, όχι της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης. Και, δυστυχώς, με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Η ανάπτυξη την οποία επιδιώκουμε, με αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης, με ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, και με τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος πρέπει να ανατρέψει όλες αυτές τις αρνητικές δυναμικές, όλες τις παθογένειες που έχουν επιβαρύνει, για δεκαετίες τώρα, την Ήπειρο. Αναφερόμενος στον πρωτογενή τομέα επεσήμανε ότι πολλά προβλήματα συσσωρεύτηκαν. Όμως οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι μπροστά μας και οφείλουμε να τις υποστηρίξουμε. Η πολιτική μας βασίζεται σε σταθερούς άξονες που υπερβαίνουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες και αντιμετωπίζουν τη συσσωρευμένη παθογένεια των τελευταίων δεκαετιών.
Γι’ αυτό, για μας, προτεραιότητά μας είναι:
· Πρώτον, ο ταχύτερος εξορθολογισμός, η αποκατάσταση των αδικιών στην κατανομή των αγροτικών ενισχύσεων.
· Η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.
· Η παραγωγή αγροτικών προϊόντων, με δυνατότητες ανταγωνισμού και εξωστρέφειας, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συλλογικών, συνεργατικών επαγγελματικών σχημάτων.
· Η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στον αγροτικό-κτηνοτροφικό χώρο. Πολύ σημαντικό ζήτημα, διότι προσθέτει, δίνει προστιθέμενη αξία, δημιουργεί υποδομές και βεβαίως προϋποθέτει και την υποστήριξη από ένα νέο επιστημονικό δυναμικό.
Ξέρω ότι στην ειδική συζήτηση που έγινε, σε αυτό εδώ το συνέδριο, δύο ημέρες τώρα, για τα αγροτικά θέματα, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η πολιτική μας στον αγροτικό χώρο στοχεύει κυρίως:
· Στην παραγωγή Αγροτικών Προϊόντων ποιότητας, υψηλής προστιθεμένης αξίας, όπως είπα, αλλά και ανταγωνιστικού χαρακτήρα κι έχουμε τέτοια παραδείγματα. Αναφερθήκατε στα αρωματικά φυτά. Υπάρχουν τέτοια προϊόντα, ανταγωνιστικού χαρακτήρα.
· Επίσης, στην παραγωγή ειδικών προϊόντων εξαγωγικού ενδιαφέροντος, που ευνοούνται από τις κλιματικές συνθήκες και από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.
· Στην παραγωγή βασικών προϊόντων διατροφικής επάρκειας για τη χώρα μας, όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας.
Για την υποστήριξη της κτηνοτροφίας, ιδιαίτερα, θα χρειαστεί να εστιάσουμε ακόμα περισσότερο σε πολιτικές, όπως η εγχώρια παραγωγή ζωοτροφών και κτηνοτροφικών φυτών και η προστασία ντόπιων φυλών, για τις οποίες υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες βελτιώσεων.
Στον τομέα της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, είναι ενδεικτικό ότι το μεγάλο ενδιαφέρον της Ηπείρου στον τομέα της αγροδιατροφής αποτυπώνεται και στις υποβολές που έχουμε στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Το 55% των αιτήσεων της Περιφέρειας Ηπείρου αφορούν στην αγροδιατροφή. Συνολικά υπεβλήθησαν 17 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 35 εκατ. ευρώ.
Επίσης, με συγκεκριμένα προγράμματα από το ΕΣΠΑ για τη βελτίωση της εξωστρέφειας, όπως το πρόγραμμα «Επιχειρώ έξω», προϋπολογισμού 30 εκατ., με το οποίο ενισχύουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.
Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις, καθώς και άλλους τρόπους προώθησης των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές. Και σε αυτήν την κατεύθυνση ανακοινώσαμε ήδη την έναρξη του προγράμματος για τη διαμόρφωση Ελληνικού Σήματος, με στόχο την ανάπτυξη ενιαίας ταυτότητας, ελληνικής ταυτότητας για τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα.
Μέρος της ομιλίας του Πρωθυπουργό επικεντρώθηκε και στα οδικά έργα αναφέροντας :
.Πριν από μερικές εβδομάδες, ήμουν πάλι εδώ. Παραδώσαμε στο σύνολό της την Ιόνια Οδό. Ένα έργο στρατηγικής σημασίας, που βάζει τέλος, επιτέλους, στον συγκοινωνιακό αποκλεισμό της Ηπείρου και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας.
Στο πλαίσιο της παραχώρησης της Ιόνιας Οδού, προωθούμε και μια σειρά από έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου, από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννενα.
Τα έργα αυτά στοχεύουν στην αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία των όμορων περιοχών. Αλλά και στη ριζική αναβάθμιση των συνδέσεων του αυτοκινητοδρόμου, με το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο.
Μέσα στην εβδομάδα ανατίθεται η εκπόνηση των μελετών από τον παραχωρησιούχο, χωρίς δαπάνη για το ελληνικό Δημόσιο.
Ενώ η στόχευση και προτεραιότητα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι τα πρώτα αντιπλημμυρικά έργα να ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος έτους.
Στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG και σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά τη μελέτη που αφορά τον οδικό άξονα Ηγουμενίτσα-Σαγιάδα-Μαυρομάτι, προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.
Ταυτόχρονα, ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, εγώ θα προσέθετα αλλά και ύψιστης εθνικής σημασίας, είναι ο οδικός άξονας Γιάννενα –Κακαβιά, το οποίο, επίσης, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.
Προωθούμε τη χρηματοδότησή του μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με την οποία αναζητούμε τα βέλτιστα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Πρόκειται για ένα έργο, συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ολοκληρώσει επί της ουσίας τον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού και σε σύνδεση και με την Εγνατία θα τονώσει την εξωστρέφεια της Ηπείρου προς τις χώρες των βορείων συνόρων μας.

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ