Ο Μιχάλης Γκανάς παρουσιάζει στα Γιάννενα τη δική του “Οδύσσεια”

Μια πρωτότυπη νέα Οδύσσεια ξαναγραµµένη από έναν σύγχρονο δηµιουργό.
Ο Μιχάλης Γκανάς ξαναγράφει και ξαναλέει την Οδύσσεια µε τον δικό του τρόπο, βάζοντας µέσα στο κείµενο στοιχεία από την πλούσια γλωσσική µας παράδοση.

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου

ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ του Μιχάλη Γκανά

την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016, στις 8 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (πρώην Παλιά Σφαγεία), στα Ιωάννινα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν
ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ,
ο Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος
και ο Μιχάλης Γκανάς.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει
η διδάκτωρ φιλοσοφίας Μαρία Στρατσάνη.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τον συγγραφέα.

Με τη συνεργασία του βιβλιοπωλείου ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

«Ελπίζω να μην τραυμάτισα βαριά ή θανάσιμα το μεγάλο έπος του Ομήρου. Ο ίδιος και το έργο του δεν κινδυνεύουν άλλωστε από μένα, αλλά ο Κωστάκης και ο Κώστας, η Ελένη και η Ελενίτσα, ο Οδυσσέας, η Καλυψώ, ο Αλκίνοος, η Κίρκη πώς θα το πάρουν; Αυτοί εντέλει θα με κρίνουν».
Μ. Γκ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Μια πολυεπίπεδη διασκευή της «Οδύσσειας» του Μιχάλη Γκανά σε εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα, για μικρούς και μεγάλους, νέους αναγνώστες. Ο Μιχάλης Γκανάς ξαναγράφει την Οδύσσεια με δικά του λόγια, βάζοντας μέσα στο κείμενο στοιχεία από την πλούσια γλωσσική μας παράδοση. Στίχοι από δημοτικά τραγούδια και από την ποίηση μεγάλων ποιητών, από τον Διονύσιο Σολωμό και τον Κ.Π. Καβάφη μέχρι τους σύγχρονους Γιώργο Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γκάτσο και Μάνο Ελευθερίου, αλλά και σπουδαίων στιχουργών και συνθετών όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Μανώλης Ρασούλης και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, παρεμβάλλονται μέσα στην αφήγηση εντελώς φυσικά, σαν να τους είχε γράψει ο Όμηρος, και συνθέτουν ένα διαχρονικό ανάγνωσμα αλλά και ένα εξαιρετικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς.
Διατηρείται η βασική πλοκή και σειρά –με όλες τις ραψωδίες– του ομηρικού κειμένου, όμως χρησιμοποιείται γλώσσα σημερινή, εισάγονται διαλογικά στοιχεία, ενώ υπάρχει διακειμενικότητα με έμμεσες ή άμεσες αναφορές και γίνονται μικρές παρεμβάσεις, χιουμοριστικές ή μη, που κλείνουν το μάτι στον σύγχρονο αναγνώστη.
Κάθε ραψωδία ανοίγει με μια σύντομη εισαγωγή του Μιχάλη Γκανά, που αφήνει σαφή υπονοούμενα για το τι θα ακολουθήσει και τι συμβαίνει. Η έκδοση συμπληρώνεται με τα πολύ ωραία σκίτσα του Βασίλη Γρίβα, διάσπαρτα μέσα στο κείμενο.
«Το ανάγνωσμα απευθύνεται σε παιδιά που ετοιμάζονται να μπουν στην εφηβεία και σε άλλους που έχουν βγει πρόσφατα ή προ πολλού από αυτήν, χωρίς να έχουν διαβάσει ποτέ ολόκληρη την Οδύσσεια» αναφέρει χαρακτηριστικά στο επιλογικό σημείωμα του βιβλίου ο δημιουργός.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ
Ο Μιχάλης Γκανάς γεννήθηκε στην Ήπειρο το 1944. Από το 1962 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές και δύο πεζογραφήματα, ενώ έχει μεταφράσει το Άσμα Ασμάτων, τις Νεφέλες και τους Επτά επί Θήβας. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες συνθέτες.

Διακρίσεις:
1994, Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική σύνθεση Παραλογή
2009, Βραβείο Καβάφη
2011, Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Πέτρου Χάρη) για το σύνολο του ποιητικού του έργου

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΓΡΙΒΑ
Ο Βασίλης Γρίβας γεννήθηκε στη Λαμία. Έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους και έχει εικονογραφήσει πάνω από 100 βιβλία και εξώφυλλα σε Ελλάδα και εξωτερικό (Αμερική, Κίνα, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία). Παράλληλα ασχολείται με τη ζωγραφική, συμμετέχοντας σε ομαδικές εκθέσεις, ενώ έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές. Το 2006 έγραψε και εικονογράφησε ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τη λαϊκή μας παράδοση, το Η Ηλιογέννητη κι ο Κωνσταντής. Το 2014 κυκλοφόρησε στης ΗΠΑ το παραμύθι του Zaf the Persian cat, από τον εκδοτικό οίκο Tate Publishing and Enterprises. Επίσης το 2014 έκανε την εικονογράφηση του εφηβικού βιβλίου The cats’ eyes της Jennifer Poulter, που κυκλοφορεί σε Αυστραλία και Αμερική.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ