Ο Νεκτάριος Φαρμάκης για τη Σύνδεση Λευκάδας με αεροδρόμιο Ακτίου με χρήματα από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας – Κάτι «σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας»

Με πανηγυρικούς τόνους –όπως μας έχει συνηθίσει- ο κ.Κατσιφάρας εξήγγειλε προ ημερών την ένταξη του έργου «σύνδεση της πόλης Λευκάδας με τον οδικό άξονα Άκτιο-Δυτικός Άξονας (ΑΔΑ 7ΤΔ77Λ6-Λ4Ξ) στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με συνολικό κόστος 52.449.600 ευρώ!!!!
Για να καταλάβουμε όμως τι σημαίνουν όλα αυτά:
Το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, το εργαλείο δηλαδή ανάπτυξης και χρηματοδότησης της Περιφέρειάς μας για τα επόμενα χρόνια προβλέπει ποσό 131.460.848 € για τον Άξονα Προτεραιότητας με τίτλο «ανάπτυξη-εκσυγχρονισμός –συμπλήρωση μεταφορικών υποδομών». Από αυτά τα χρήματα ο κ.Κατσιφάρας δίνει τα 53.000.000 €, δηλαδή σχεδόν τα μισά για ένα έργο α) το οποίο είναι ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης, β) το οποίο επίσης ουσιαστικά ωφελεί ΚΥΡΙΩΣ την πόλη της Λευκάδας και την Fraport (καλύπτοντας ταυτόχρονα τις συμβατικές υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου Δημοσίου για την οδική σύνδεση των υπό παραχώρηση αεροδρομίων), γ) και το οποίο στερεί τα αντίστοιχα χρήματα από έργα που θα μπορούσαν να εστιάζουν περισσότερο στους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας.
Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν: α) Γιατί στο έργο περιλαμβάνονται έργα κατασκευής αγωγού ύδρευσης στη Λευκάδα και γιατί τα πληρώνουμε εμείς; β) Γιατί επελέγη το συγκεκριμένο έργο να ενταχθεί στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που υπάρχουν ελλείψεις σε υποδομές οδοποιίας πιο σημαντικές, όπως τo οδικό δίκτυο των παραλίων της Αιτωλοακαρνανίας, ορεινή Ναυπακτία, οδικό δίκτυο Τριχωνίδας- Θέρμο, η σύνδεση μεγάλων πόλεών μας με την Ιόνια Οδό και φυσικά η σύνδεση του Πλατυγιαλιού με την Ιόνιο Οδό; γ) Γιατί επιδείξαμε τέτοιο ζήλο να χρηματοδοτήσουμε ένα έργο – πάγιο αίτημα των Λευκαδιτών; δ) Γιατί επιδείξαμε τέτοια σπουδή για να χρηματοδοτήσουμε ένα έργο που είναι ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου, που μάλιστα η σχετική υπηρεσία του (ειδική υπηρεσία δημοσίων έργων κατασκευής και συντήρησης συγκοινωνιακών υποδομών) είναι και ο δικαιούχος του έργου; ε) Διαβουλεύθηκε με κανέναν τη συγκεκριμένη ΠΟΛΙΤΙΚΗ επιλογή; στ) Δεν έπρεπε να έρθει το συγκεκριμένο θέμα σε περιφερειακό συμβούλιο με την συμμετοχή Δημάρχων και Βουλευτών της ΠΔΕ ή μήπως στα Περιφερειακά Συμβούλια πάμε μόνο για λιβάνισμα και για να εγκρίνουμε δαπάνες αλλαγής για τα ζαντολάστιχα των οχημάτων των υπηρεσιών ενώ τέτοιες πρωτοβουλίες μας ανακοινώνονται με δελτία τύπου; ζ) Ένα έργο που ουσιαστικά εξυπηρετεί τρείς περιφέρειες ΔΕΝ είναι εθνικό; Δεν θα μπορούσε να συγχρηματοδοτηθεί τέλος-τέλος από τις τρείς Περιφέρειες που ωφελούνται;
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ : Ο κ.Κατσιφάρας αγωνιωδώς επιδιώκει να επιδείξει απορροφησιμότητα στο ΠΕΠ για την «πουλήσει» πολιτικά ως επιτυχία. Ταυτόχρονα, βάζει πλάτη στην κυβέρνηση για ευνόητους πολιτικούς λόγους. Και αυτό μπορεί να πει κανείς ότι είναι δικαίωμά του. Δεν είναι όμως δικαίωμά του να στερεί από τους πολίτες της ΠΔΕ και δη της Αιτωλοακαρνανίας 53.000.000 €, από έργα μεταφορικών υποδομών για να κάνει πολιτικά χατίρια!!!! Το χειρότερο όμως είναι ότι το έχει ξανακάνει. Επειδή λοιπόν κάποιοι ξεχνάνε, θα υπενθυμίσω : Πριν τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας καυχήθηκε για το έργο της ολοκλήρωσης του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, ένα έργο, το οποίο είχε ήδη υπαχθεί στον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και δεν απαιτούνταν κανενός είδους χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, αφού ολόκληρο το απαιτούμενο ποσό των 44.000.000 Ευρώ θα χρηματοδοτείτο από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Κι όμως, και τότε ο κ.Κατσιφάρας προτίμησε να αντλήσει από εκεί πόρους για το έργο αυτό, στερώντας τους από άλλα έργα υποδομών απαραίτητα για την Αιτωλοακαρνανία. Τότε έκανε χάρη στον τότε Πρωθυπουργό και «ομόσταυλό» του πολιτικά τον κ.Παπανδρέου, σήμερα κάνει χάρες στον Πρωθυπουργό και –ποιος ξέρει σε λίγο καιρό- κ.Τσίπρα.
Τι άλλο πρέπει να δει κανείς για να καταλάβει;
Μπορεί κανείς να συγχωρήσει τις πολιτικές σκοπιμότητες. Η στέρηση όμως πόρων ύψους 97.000.000 € από το ΕΣΠΑ σε μερικά μόλις χρόνια, για χάρη πολιτικών εξυπηρετήσεων, είναι κάτι που ΔΕΝ συγχωρείται!!!
Υ.Γ 1: Πριν σπεύσουν κάποιοι να μιλήσουν για την αναγκαιότητα του έργου και για το γεγονός ότι το Εθνικό και επαρχιακό δίκτυο στην περιοχή ευθύνεται για δεκάδες θανάτους κάθε χρόνο, θα πρέπει να τονισθεί ότι ΝΑΙ το έργο πρέπει να γίνει!!! Το αίτημα των κατοίκων του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας για βελτίωση ή ολοκλήρωση των οδικών δικτύων στην περιοχή τους, είναι δίκαιο. Όμως η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί (γιατί δεν έχει την πολυτέλεια) να αναλαμβάνει υποχρεώσεις που δεν την βαρύνουν, την ίδια στιγμή που η κρατική εξουσία της μειώνει τους πόρους!!! Εξάλλου, ίδια ακριβώς είναι η κατάσταση του οδικού δικτύου σε ολόκληρη την Περιφέρεια (4.700 χλμ Εθνικού και Επαρχιακού δικτύου άθλιας κατάστασης) και οι ευθύνες για τις αδικοχαμένες ζωές έχουν ονοματεπώνυμο. Ποια είναι τα κριτήρια της συγκεκριμένης επιλογής όμως;
Υ.Γ 2: Είναι κακό πράγμα η σπέκουλα των διοικούντων πάνω στην ανάγκη των τοπικών κοινωνιών για επίλυση χρόνιων προβλημάτων τους.
Υ.Γ 3 : Κάτι μου λέει ότι η συζήτηση θα πάει στο ποια κυβέρνηση φταίει που δεν έχει γίνει το έργο έως τώρα κλπ. Κάποιοι ξεχνάνε ότι εδώ είμαστε αυτοδιοίκηση και αυτήν και ΜΟΝΟ υπηρετούμε. Είναι οι ίδιοι που ψάχνουν στηρίξεις ενόψει 2019…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νεκτάριου Φαρμάκη, Περιφερειακού Συμβούλου Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας (Π.Δ.Ε) , με την παράταξη «Ανδρέας Κατσανιώτης, μαζί να φτιάξουμε τον τόπο μας»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ