Ο Νεκτάριος Φαρμάκης στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: «Η πανδημία ανέδειξε την αξία της ουσιαστικής περιφερειακής διακυβέρνησης»

«Η ποιότητα της διακυβέρνησης αποτελεί κρίσιμο μέγεθος της εποχής που βρίσκεται μπροστά μας και η ανάγκη για μία αποτελεσματική περιφερειακή διακυβέρνηση με πολιτικές από κάτω προς τα πάνω και αποτελεσματικές συνέργειες μεταξύ της κεντρικής διακυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης είναι δεδομένη».

Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, μιλώντας σήμερα, Παρασκευή 14 Μαΐου 2021, στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και στην Ενότητα με τίτλο «Περιφερειακή Διακυβέρνηση: Η επόμενη μέρα», όπου επίσης συμμετείχαν, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Σπύρος Φλογαΐτης.

Ο κ. Φαρμάκης, υπογράμμισε ότι η περίοδος της πανδημίας ανέδειξε την ανάγκη κάποιων καθοριστικών αλλαγών και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ψηφιακό άλμα που έγινε στο ελληνικό κράτος, ενώ υπογράμμισε και την προτεραιότητα του τομέα της δημόσιας υγείας που θα καθορίσει τις πολιτικές προτεραιότητες σε όλο τον πλανήτη το επόμενο διάστημα. «Μία ακόμα από τις μεγάλες αλλαγές που αποδείχτηκαν απολύτως αναγκαίες σε αυτό το διάστημα ήταν και η ανάδειξη της αυτοδιοίκησης ως δομικό στοιχείο ενδυνάμωσης του ίδιου κράτους. Με άλλα λόγια, η ανάγκη περιφερειακών πολιτικών και ενίσχυσης της αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων προκειμένου να επιτυγχάνονται οι καλύτερες δυνατές συνέργειες μεταξύ κεντρικού κράτους και αποκεντρωμένων διοικήσεων» ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε ότι τον προηγούμενο χρόνο, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιτάχυνε δράσεις και έργα προκειμένου να προστρέξει την κοινωνία και τις μεγάλες ανάγκες που προέκυψαν από την κρίση.

«Ενισχύσαμε άμεσα με ποσά άνω των 2 εκ. ευρώ τις μονάδες υγείας, δηλαδή τα νοσοκομεία μας, για ΜΕΘ και ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό. Επίσης, διαθέσαμε 21 εκατ. ευρώ για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Και στρέψαμε πόρους ύψους 60 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Θεωρητικά, κάποια από αυτά δεν ήσαν μέσα στις τυπικές αρμοδιότητές μας. Όμως, ακριβώς εκεί αναδείχτηκε η αξία της περιφερειακής διακυβέρνησης, να μπορούν δηλαδή οι Περιφέρειες να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και σε συνεργασία φυσικά με την κυβέρνηση, να στρέφουν πόρους προς τις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας» σημείωσε ο κ. Φαρμάκης, καταλήγοντας πως μία ουσιαστική περιφερειακή διακυβέρνηση δεν συνιστά μία γενική και αόριστη αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, αλλά μία στοχευμένη αποκέντρωση που θα προσφέρει πραγματική δύναμη στην ελληνική περιφέρεια, η οποία θα επιστρέψει ως δύναμη στο κράτος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ