Πανήγυρις Ιερού Εξωκκλησίου Αγίου Ευθυμίου Κωνωπίνας Ξηρομέρου Αιτωλ/νιας

Την 20η Ιανουαρίου κάθε εκκλησιαστικού έτους η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνή του εν Αγίοις Πατρός ημών Ευθυμίου του Μεγάλου. Ο Άγιος Ευθύμιος αναδείχθηκε μέγας στους ασκητικούς του αγώνες και δικαίως η Εκκλησία μας τον έχει ονομάσει δεύτερο καθηγητή της ερήμου μετά τον Μέγα Αντώνιο. Ο Άγιος Ευθύμιος γεννήθηκε στη Μελιτηνή της Αρμενίας το 377 επί βυζαντινού αυτοκράτορος Γρατιανού. Ήταν μοναχογιός και οι γονείς του τον ονόμασαν Ευθύμιο για να ευχαριστήσουν τον θεό, που τους χάρισε αυτή την ευθυμία. Σε ηλικία τριών ετών έμεινε ορφανός από πατέρα και η χήρα μητέρα του ανέθεσε την ανατροφή του στον τοπικό επίσκοπο Ευτρώιο. Αυτός τον εκπαίδευσε καλώς και σε ηλικία 28 ετών τον χειροτόνησε πρεσβύτερο.
Το 406 ο Ευθύμιος μετέβη στα Ιεροσόλυμα και ασκήτευσε στο σπήλαιο του Αγίου Θεοκτίστου. Σύμφωνα με τον βιογράφο του Κύριλλο τον Σκυθοπολίτη, τα μεγάλα πνευματικά του χαρίσματα γρήγορα τον ανέδειξαν και η φήμη του ως Αγίου απλώθηκε παντού. Πολλοί αιρετικοί, επέστρεψαν στην ορθή πίστη. Γύρω του συγκεντρώθηκαν πολλοί μοναχοί, που τον ανακήρυξαν ηγούμενό τους.
Ο Άγιος Ευθύμιος είχε το χάρισμα της θαυματουργίας, σύμφωνα με τους συναξαριστές, ενώ κοιμήθηκε σε βαθιά γηρατειά στις 20 Ιανουαρίου του  473.
Στην Κωνωπίνα Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας υπάρχει βυζαντινό εξωκκλήσι του 17 ου αιώνος (1650), το οποίο διεδραμάτισε το δικό του ρόλο μέσα στην τοπική ιστορία. Υπήρξε κρυφό σχολειό κατά τους σκοτεινούς αιώνες της Τουρκοκρατίας, όπου μάθαιναν τα ελληνόπουλα γράμματα. Υπήρξε σχολείο και κατά την νεώτερη Ελλάδα. Υπήρξε όμως και βωμός θυσίας. Κατά τη διάρκεια του ανταρτοπολέμου δολοφονούσαν και βασάνιζαν μέσα στο εκκλησάκι πατριώτες. Έτσι, η μνήμη του τιμήθηκε ιδιαίτερα.
Αφ εσπέρας τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος. Της ιεράς ακολουθίας προεξήρχε ο πολιός πρωτοπρεσβύτερος και συνταξιούχος κληρικός π. Φώτιος Σαράκης, ο οποίος εκήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος στον πνευματικό τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να εορτάζουν τα εξωκκλήσια και τις ευκαιρίες για μετάνοια που μας δίνει ο Άγιος Ευθύμιος με το παράδειγμά του. Στην ακολουθία του Εσπερινού συμμετείχαν επίσης ο αιδεσιμότατος π. Θεοδόσιος Αθανασόπουλος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καλυβίων και ο οικείος εφημέριος Κωνωπίνας αιδεσιμότατος π. Δημήτριος Χαμαλέτσος.
Την δε πρωία της εορτής τελέστηκε η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του πανοσιοτάτου Ιερομονάχου π. Νικοδήμου Ζαβογιάννη εφημερίου της γειτονικής ενορίας Αγίου Γεωργίου Μαχαιρά. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο λαϊκός ιεροκήρυκας της ιεράς Μητροπόλεως κ. Σωκράτης Ψιλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στον προβληματισμό για το τι μηνύματα μπορεί να μας δώσει ένας Άγιος που ανήκει στην τάξη των μοναχών μιας και δεν έκαναν δική τους οικογένεια, ούτε έμαθαν να ζουν με ευθύνες και έζησαν σε άλλες εποχές που τα πράγματα ήταν πιο ήρεμα. Και τα μηνύματα τα οποία έδωσε είναι οι Άγιοι είναι αι οδοδείκτες στην πορεία μας για να αγωνιζόμαστε κι εμείς τον αγώνα. Είτε είμαστε έγγαμοι είτε άγαμοι και να γινόμαστε άνθρωποι Του Θεού. Να πλησιάσουμε τον Θεό και όχι να τον απομακρύνουμε με τη στάση μας. Κόβουμε τον χριστιανισμό στα μέτρα που μας βολεύουν. Η Εκκλησία καθόρισε ποια θα είναι αυτά τα όρια και όχι εμείς.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τα μέλη του συμβουλίου της τοπικής ενότητας και του πολιτιστικού συλλόγου παρέθεσαν δεξίωση σε κατάστημα της Κωνωπίνας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ