Πανηγυρίζει σήμερα το εκκλησάκι της Αγίας Μαύρας στο Κάστρο της Λευκάδας

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πλήθος πιστών γέμισε το εκκλησάκι της Αγίας Μαύρας στο ομώνυμο κάστρο της Λευκάδας παραμονή της γιορτής του, για τον καθιερωμένο εσπερινό.
Την Πέμπτη το πρωί τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

Η Ιστορία του Ιερού Ναού της Αγίας Μαύρας στο κάστρο της Λευκάδας

Βρίσκεται μέσα στο φράγκικο Κάστρο της Αγίας Μαύρας, ακριβώς δίπλα στην είσοδο του νησιού από την Στερεά. Την τιμή της Αγίας Μαύρας διέδωσαν στο νησί, το οποίο ονομαζόταν για έξι αιώνες κι αυτό «Αγία Μαύρα», οι Ανδηγαυοί Φράγκοι, με καταγωγή από την ομώνυμη πόλη της Γαλλίας. Αργότερα (1462) η βασίλισσα των Σέρβων Ελένη Παλαιολογίνα – Βράνκοβιτς, ξαδέρφη του τελευταίου βυζαντινού Αυτοκράτορα, που ήρθε στο νησί για τον γάμο της κόρης της με τον ηγεμόνα του τόπου έχτισε μεγαλοπρεπή ναό. Οι Τούρκοι τον μετέτρεψαν σε τζαμί, αλλά επί Ενετοκρατίας εκεί τιμήθηκε και πάλι η μνήμη της Αγίας. Ο μεγάλος ναός της Αγίας καταστράφηκε από την έκρηξη πυριτιδαποθήκης κατά την πολιορκία του νησιού από τους Άγγλους (1810) κι αργότερα ο ΝΑ προμαχώνας του Φρουρίου διαμορφώθηκε σε εκκλησία, όπως σώζεται μέχρι σήμερα. Γιορτάζει στις 3 Μαΐου.
Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας είναι ένα καλά διατηρημένο οχυρό, με τάφρο, ημικυκλικούς προμαχώνες και κρυφές διόδους, στο οποίο έχουν κάνει προσθήκες όλοι σχεδόν οι κατακτητές: Φράγκοι, Τούρκοι, Ενετοί, Άγγλοι. Για να το θαυμάσει κανείς αξίζει να περπατήσει στις επάλξεις του και ειδικά στον προμαχώνα με τον φάρο και στην ταράτσα πάνω από το ναό της Αγίας, όπου υπάρχει το καμπαναριό, για αναμνηστικές φωτογραφίες με θέα τη Λευκάδα. Μέσα στο Φρούριο στεγάζονται τα τοπικά γραφεία της 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

εικόνες απο aromalefkadas.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ