Πελώνη για lockdown: Λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν η κόπωση των πολιτών – «Βαλβίδα αποσυμπίεσης» η χαλάρωση των μέτρων

«Δεν μιλάμε για ανοίγματα αλλά για εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων» είπε και παρέπεμψε στις αποφάσεις των επιστημόνων – «Ο κ. Τσίπρας δεν διάβασε καλά την πρόταση της Κομισιόν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού»

Για τις τελευταίες εξελίξεις και τις αποφάσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας ενημέρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη τους πολιτικούς συντάκτες.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η κυρία Πελώνη είπε ότι αναζητούνται από την κυβέρνηση βαλβίδες αποσυμπίεσης προκειμένου να υπάρξει λελογισμένη χαλάρωση των μέτρων χωρίς επιδημιολογικό κόστος. Η επιτροπή του υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσει αύριο, είπε, και με βάση της εισηγήσεις της η κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις.

Η κυρία Πελώνη έκανε επίσης αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την υποβοήθηση του ΕΣΥ από τον ιδιωτικό τομέα. «Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και ιδίως στην Αττική, αλλά όχι μόνο, παραμένει βεβαρυμένη και το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση», τόνισε.

Για τους εμβολιασμούς, η κυρία Πελώνη είπε πως έχουν ήδη ξεπεράσει το 1.345.000 και περισσότεροι από 915.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση. Εκτιμάται μάλιστα, ανέφερε, ότι τον Απρίλιο θα γίνουν 1.500.000 εμβολιασμοί -περισσότεροι δηλαδή από όσους έχουν γίνει μέχρι σήμερα- χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα εμβόλια της Johnson & Johnson τον αριθμό των οποίων θα γνωρίζουμε τις επόμενες ημέρες.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ θα ακολουθήσει στις 26 Μαρτίου για την ηλιακή ομάδα για 70 έως 74 ετών και τις αμέσως επόμενες ημέρες για την ηλικιακή ομάδα 65 έως 69 ετών.

Η Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας σε σχετικό ερώτημα γιατί χαλαρώνουν τα μέτρα είπε: «δεν μιλάμε για ανοίγματα αλλά για εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων που θα προσφέρουν βαλβίδες αποσυμπίεσης στους κουρασμένους πολίτες».

Σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τον χαρακτηρισμό του ως ανοησία από τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι είναι μια επιτυχία για την χώρα και μάλλον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει διαβάσει καλά την πρόταση της Κομισιόν.

Για το πολιτικό μορατόριουμ που πρότεινε στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν έχει εξηγήσει τι εννοεί. «Θέλει αντάλλαγμα για να σταματήσει να βγάζει κόσμο στους δρόμους;»
, είπε χαρακτηριστικά. «Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε οποιαδήποτε σοβαρή τεκμηριωμένη πρόταση με την προϋποθεση να μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα», πρόσθεσε.

Δείτε το briefing:

Σε ό,τι αφορά την Οικονομία

«Χθες το ελληνικό Δημόσιο πέτυχε κάτι που -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- ήταν αδιανόητο πριν από δύο χρόνια. Για πρώτη φορά από το 2008 προχώρησε στην έκδοση 30ετους ομολόγου και άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο 1,956%.

Η εξέλιξη αυτή -και μάλιστα την ώρα που επικρατεί διεθνής αβεβαιότητα εξαιτίας της πανδημίας- αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Είναι μάλιστα εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι οι προσφορές ήταν υπερδεκαπλάσιες του ποσού που ζητήθηκε και το 90% πήγε σε ξένους επενδυτές», είπε η κυρία Πελώνη.

Πηγή: protothema.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ