Πλάτωνα «Απολογία Σωκράτη» στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Η συγκλονιστική παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη ξεκίνησε σαν παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και ολοκλήρωσε μια περιοδεία 60 παραστάσεων υπό την Αιγίδα του ΚΘΒΕ. Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων συνεργάζεται και παρουσιάζει μια μόνο βραδιά με την σπουδαία αυτή παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη, ενός από τους πλέον καταξιωμένους θεατράνθρωπους της χώρας μας. Η παράσταση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο «Καμπέρειο» την Τρίτη 10 Ιανουαρίου και ώρα 9 το βράδυ.

Ιστορικά η παράσταση καθήλωσε από την αρχή της χιλιάδες θεατές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στη Θεσσαλονίκη, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στη Ρουμανία, την Κύπρο και το Βιετνάμ, όπου αποθεώθηκε από το Διεθνές Διπλωματικό Σώμα 27 Πρεσβειών στην ιστορική Όπερα του Ανόι και έγινε παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός αναδεικνύοντας την αρχαία ελληνική γλώσσα, σε ζωντανή γλώσσα, πρώτη φορά ύστερα από δυόμιση χιλιάδες χρόνια. Η πιο πρόσφατη αποθέωση σημειώθηκε στο κατάμεστο Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου, στις 13 Νοεμβρίου 2016 με την παρουσία αρχών από τις δύο χώρες.

Η αυθεντική αυτή Αναπαράσταση της πιο συγκλονιστικής δίκης στην ιστορία του πολιτισμού, στην ίδια ακριβώς γλώσσα που μιλούσε ο Σωκράτης, κάνουν την παρακολούθηση της για τους θεατές, μια μοναδική βιωματική εμπειρία, έχοντας την αίσθηση ότι ζουν μέσα στην πραγματική ατμόσφαιρα της ημέρας της δίκης κι όπου ο Σωκράτης και ο Μέλητος ενσαρκώνονται μπροστά τους ζωντανά. Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται η προσδοκία να εκφέρεται η αρχαία ελληνική γλώσσα έτσι, ώστε ν’ ακούγεται με έναν φυσικό, άμεσο και οικείο τρόπο χωρίς χαρακτήρα πειραματισμού, αναδεικνύοντας την αδιάλειπτη ενότητα όλων των μορφών της ελληνικής γλώσσας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Πλάτωνα «Απολογία Σωκράτη»

Διδασκαλία Εκφοράς &Ερμηνείας Αρχαίου Κειμένου, Σκηνικός χώρος, Σκηνοθεσία, Μετάφραση: Δήμος Αβδελιώδης
Μακέτες, Κοστούμια: Αριστείδης Πατσόγλου
Σχεδιασμός, κατασκευή Κλεψύδρας: ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, Κώστας Κοτσανάς
Μεταγραφή στην Αγγλική γλώσσα, επιμέλεια υποτιτλισμού: Αμαλία Κοντογιάννη

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Βασίλης Καραμπούλας
ΜΕΛΗΤΟΣ: Γιάννης Κολόι

Διεύθυνση Παραγωγής: Αθηνά Ζώτου
Boηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Νικόπουλος, Δανάη Ρούσσου.
Φωτογραφίες: Κορνηλία Σιδηρά, Γιώργος Χρυσοχοίδης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
θέατρο «Καμπέρειο» Τρίτη 10 Ιανουαρίου
στα αρχαία ελληνικά, με υπέρτιτλους στα ελληνικά και στα αγγλικά
Ώρα Έναρξης: 21:00 – Διάρκεια: 90’
Κρατήσεις θέσεων στο τηλλ. 6947 186 910
Προπώληση εισιτηρίων: ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (Αρχοντικό Πυσινέλλα, καθημερινές, πρωινές ώρες)
και Βιβλιοπωλείο Χαρτέξ (Πλατεία Δημοκρατίας 13)
Τιμή εισιτηρίου: Προπώληση, ανέργων, φοιτητές, πολύτεκνων, ΑΜΕΑ 10,00 ευρώ. Ταμείο 12,00 ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ