Πρόγραμμα Ιεράς Πανηγύρεως Ιεράς Μονής Γενεσίου Υπεραγίας Θεοτόκου Καθαρών Ιθάκης.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Καθαρών Ιθάκης είναι σημείο αναφοράς για τους απανταχού της γης Ιθακησίους. Χτισμένη στη ΝΑ κορυφή του όρους Νήριτον, σε υψόμετρο 600 μ. και σε απόσταση 15 χλμ. από το Βαθύ, πλουτεί ως θησαυρό πολύτιμο την ιερά εικόνα της πολιούχου του νησιού, Υπεραγίας Θεοτόκου της Καθαριωτίσσης.
Οι πρώτες μαρτυρίες για τη Μονή ανάγονται στο 1696. Το όνομα «Καθαρά» προέρχεται, κατά την παράδοση, από τη λέξη «κάθαρα», που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει τα ξερόκλαδα και τους μικρούς θάμνους που κόβονται και καίγονται για να καθαρίσει κάποιος τόπος. Επειδή λοιπόν την ιερή εικόνα του Γενεσίου της Θεοτόκου τη βρήκαν με θαυματουργό τρόπο μέσα στα καιόμενα κάθαρα, την ονόμασαν «Καθαριώτισσα». Άλλη εκδοχή συνδέει τη Μονή με την αίρεση των «καθαρών» και μια Τρίτη με την προχριστιανική λατρεία της «Καθαράς» «θεάς» Αθηνάς.
Πανηγυρίζει κάθε χρόνο στην εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου 2010) κατά την εκκλησιαστική τάξη. Μετά τη Θ. Λειτουργία, η ιερά εικόνα λιτανεύεται μέχρι το επιβλητικό καμπαναριό της Μονής, που δεσπόζει της πόλεως και του όρμου του Βαθέος και η Κυρά των Καθαρών από τον υψηλό Της Θρόνο ευλογεί το νησί Της.
Στην Ι. Μονή φυλάσσονται λείψανα των Αγίων Παρασκευής, Ελευθερίου, Χαραλάμπους, Ανδρέου Κρήτης κ.ά.
Την τελευταία διετία, με την παρότρυνση του νέου Επισκόπου μας και με την φροντίδα του ηγουμενοσυμβουλίου της Ι. Μονής αναπτύσσεται έντονη ανακαινιστική και εξωραϊστική δραστηριότητα, με τη βοήθεια και την συνδρομή των ευσεβών Ιθακησίων. Στην Ι. Μονή ανήκουν 3 μοναχοί.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΘΑΡΩΝ ΙΘΑΚΗΣ

Τήν 8η Σεπτεμβρίου 2017, ἑορτή τοῦ Γενεθλίου τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, θά πραγματοποιηθεῖ στήν Ἱερά Μονή Ὑπεραγίας Θεοτόκου Καθαρῶν Ἰθάκης, μεγάλη θρησκευτική πανήγυρις πρός τιμήν τῆς θαυματουργοῦ Εἰκόνος τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου τῆς ΚΑΘΑΡΙΩΤΙΣΣΗΣ.

Τιμώντας τήν ἑορτή, θά λαμπρύνουν μέ τήν παρουσία τους:
* Ὁ Σεβασμ. Μητροπολίτης Ζιχνῶν καί Νευροκοπίου κ. κ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ
* Ὁ Σεβασμ. Μητροπολίτης Λευκάδος και Ἰθάκης κ. κ. ΘΕΟΦΙΛΟΣ

Οἱ Ἱερές ἀκολουθίες θά τελεσθοῦν κατά τό ἀκόλουθο Πρόγραμμα:
* ΠΕΜΠΤΗ, 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ καί ὥρα 7:15 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός μετά Θείου Κηρύγματος καί ἀρτοκλασίας.
10:30 μ.μ. Παρακλητικός Κανόνας πρός τήν Ὑπεραγία Θεοτόκο.
* ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ὥρα 7:00 π.μ.: Ὄρθρος καί 8:45 π.μ. Ἀρχιερατικό Συλλείτουργο. Μετά τό πέρας αὐτοῦ καί ὥρα 10.30 π.μ. Λιτάνευσις τῆς σεπτῆς Εἰκόνος τῆς Καθαριώτισσας, πέριξ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς.
7:00 μ.μ.: Μεθέορτος Ἑσπερινός καί Παρακλητικός Κανόνας πρός τήν Ὑπεραγία Θεοτόκο.

Προσκαλοῦνται ἅπαντες νά προσέλθουν στήν ἑορτή τῆς Ἱερᾶς Μονῆς,
καί νά ἑνώσουμε μαζί, Κλῆρος καί Λαός, τίς εὐχαριστίες μας καί τίς
δεήσεις μας πρός τήν προστάτιδά μας, Παναγία «Καθαριώτισσα».

ΕΚ ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ