Π.Παπαδόπουλος – Ιδού το αποτέλεσμα της εξυγίανσης: 1 εκατ. ευρώ επιπλέον χρέος της ΔΕΥΑΜ στη ΔΕΗ μέσα σε δύο (2) χρόνια!

Άρθρο – Παρέμβαση του Πάνου Παπαδόπουλου, επικεφαλής του Συνδυασμού «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Οι δημότες, το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της ευρύτερης περιοχής, έχουμε δύο (2) χρόνια τώρα υποστεί έναν ανελέητο βομβαρδισμό περί νοικοκυρέματος των οικονομικών του Δήμου, περί πλεονάσματος (!) και είμαστε δέκτες ενός αφηγήματος ότι σύντομα τα οικονομικά του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων θα είναι κρυστάλλινα και διαφανή και χωρίς τα “βαρίδια” του παρελθόντος. Να μας επιστρέψετε να έχουμε μία διαφορετική ανάγνωση, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με επίκεντρο και πάλι την ΔΕΥΑΜ.

Η πρόσφατη εξώδικη διαμαρτυρία της ΔΕΗ προς τη ΔΕΥΑΜ, ότι η Δημοτική Επιχείρηση οφείλει 3,4 εκατ. ευρώ (!) πάγωσαν τα χαμόγελα του τοπικού success story. Να θυμίσουμε εδώ ότι το χρέος της ΔΕΥΑΜ προς τη ΔΕΗ προσέγγιζε στις 1-9-2014 τα 2,4 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΥΑΜ το 2012 κατέβαλε προς τη ΔΕΗ 650.000 ευρώ, προσέφυγε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εντάχθηκε τότε στις 36 δόσεις και τα έτη 2013 και 2014 κατέβαλε στη ΔΕΗ 405.000 ευρώ.

Σήμερα λοιπόν, μετά από δύο χρόνια και δύο μήνες υπό την διοίκηση της Δημοτικής Αρχής Καραπάνου, μέχρι 30-11-2016, το χρέος της ΔΕΥΑΜ προς τη ΔΕΗ έχει εκτοξευθεί στα 3.350.336 ευρώ!

Με δυο λόγια, έχουμε επιπλέον χρέος 1 εκατ. ευρώ περίπου μέσα σε δύο (2) χρόνια!

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

  • 919.467 ευρώ στη χαμηλή τάση (νοικοκυριά, επιχειρήσεις κ.λπ.)

  • 2.433.074 ευρώ στη μεσαία και υψηλή τάση με οφειλές σε: αντλιοστάσιο Ευήνου 2.292.284 ευρώ, βιολογικός καθαρισμός Μεσολογγίου 131.704 ευρώ και αντλιοστάσια πόλης Μεσολογγίου 9.086 ευρώ

Επιπροσθέτως από τις οφειλές μεσαίας και υψηλής τάσης, τα τελευταία 2,5 χρόνια, απ’ τα υπάρχοντα στοιχεία, έχουν πληρωθεί μόνο 554.000 ευρώ.

Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι έχουμε μία συνολική αύξηση χρέους προς τη ΔΕΗ της τάξης του 40% που προσεγγίζει το 1 εκατ. ευρώ σε δύο (2) χρόνια Δημοτικής Αρχής Καραπάνου!!!

Πάμε τώρα και σε δύο καίρια και κρίσιμα ερωτήματα:

  1. Τι απέγινε η ένταξη στην περιβόητη ρύθμιση των 100 δόσεων που εντάχθηκε η ΔΕΥΑΜ; Προφανώς ούτε και αυτή τηρήθηκε στην πράξη, διότι δεν εξοφλούνταν και οι τρέχουσες υποχρεώσεις…

  2. Γιατί ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου αρνήθηκε να ενταχθούν στα ληξιπρόθεσμα το σύνολο των οφειλών του Πνευματικού Κέντρου στη ΔΕΥΑΜ, που προσεγγίζουν τις 500.000 ευρώ, ούτως ώστε να αποδοθούν στη ΔΕΗ μετά για να μην υπάρξει πρόβλημα και δέχθηκε να ενταχθούν μόνο 250.000 ευρώ; Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ μια επαρκή εξήγηση από τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, τη στιγμή κατά την οποία υπήρχαν τέτοιες εισηγήσεις από αρμόδιους παράγοντες και συναδέλφους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την εξέλιξη αυτή, αποδεικνύεται η έλλειψη θέσεων και επιχειρημάτων. Κλείνω με μια διαπίστωση: Εάν δεν ελάμβανε ο Δήμος και τα Νομικά του Πρόσωπα 3,6 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των πάσης φύσεως υποχρεώσεών τους προς τρίτους, μπορείτε να φανταστείτε τι θα γινόταν στο προσεχές διάστημα;

Τέλος, όσο και αν κάνετε πολιτική με ξένα κόλλυβα, τα χρήματα αυτά σας τα έδωσε η παρούσα κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών κύριοι. Τελεία και παύλα.

Πάνος Παπαδόπουλος

ΥΓ. Μην μπείτε στον κόπο να μου δώσετε απάντηση. Σας ενημερώνω ότι δεν θα ανταπαντήσω. Εξάλλου τα αποτελέσματα της δράσης όλων μας κρίνονται και όχι οι καλές προθέσεις…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ