Στην Πάτρα, στις 7 και 8 Μαρτίου η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR

2018.03.01 @ Σύσκεψη υπο το Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, για την οργανωτική προετοιμασία της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου της CPMR, που θα φιλοξενηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, στις 7-8 Μαρτίου 2018.

Σύσκεψη εργασίας με αντικείμενο την προετοιμασία της διοργάνωσης της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου της CPMR στις 7 και 8 Μαρτίου 2018, στην Πάτρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
«Φιλοξενούμε ως Περιφέρεια μια ακόμη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Παράκτιες Περιφέρειες από όλη την Ευρώπη θα εκπροσωπηθούν στη συνεδρίαση της CPMR στις 7 και 8 Μαρτίου 2018. Είναι μια σημαντική ευκαιρία για τη Δυτική Ελλάδα για την ανάδειξη του αναξιοποίητου δυναμικού της, την ενδυνάμωση των διευρωπαϊκών συνεργασιών και την ενίσχυση του σημαντικού ρόλου της Περιφέρειας μας στην Ευρώπη» τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Με την ευκαιρία θα δοθεί η δυνατότητα να προωθηθεί η Πάτρα ως «Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας» για το 2018, καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αριστείας EDEN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεδομένου ότι διακρίθηκε στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «European Destinations of ExcelleNce (EDEN) ως η καλύτερη ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό της περιόδου 2016-2017 με θέμα «Πολιτιστικός Τουρισμός».
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη και να διαπιστώσουν τους λόγους της ευρωπαϊκής διάκρισης που κέρδισε.
Κατά τη συνάντηση, οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα της φιλοξενίας και διευθετήθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες του διημέρου.
Η κεντρική συνεδρίαση του ευρωπαϊκού οργάνου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 στο ξενοδοχείο «Αστήρ» της Πάτρας. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωϊ και θα ολοκληρωθούν στις 8 το βράδυ.
Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ άλλων θα αναλυθεί το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού, με εισήγηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, το μέλλον της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε., αλλά και ο προϋπολογισμός της Ε.Ε.
Στις εργασίες θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος της CPMR και Περιφερειάρχης των Αζορών Βάσκο Κορντέιρο και σημαντικές προσωπικότητες από την Ευρώπη.
Μεταξύ άλλων θα παρευρεθούν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, καθώς η συνεδρίαση της CPMR θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για την προβολή της Πάτρας ως διοργανώτριας πόλης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019. Για το λόγο αυτό, κλήθηκαν και θα παραστούν και μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων.
Επίσης, στα μέλη του Πολιτικού Γραφείου της CPMR, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές θα παρουσιάσει τις αναπτυξιακές δυνατοτήτες του Λιμανιού της Πάτρας, το οποίο αποτελεί την Πύλη της χώρας µας προς την Ευρώπη και είναι ένα από τα πιο σύγχρονα λιµάνια της Μεσογείου, µε σύγχρονες λιµενικές υποδοµές, σύγχρονο χώρο cruise terminal, ποιοτικά ολοκληρωµένες υπηρεσίες φιλοξενίας.
Η συνεδρίαση της ΕΝ.Π.Ε
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη μέρα, την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 και ώρα 15.00, θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, η συνεδρίαση του Δ.Σ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.
Στη συνεδρίαση μεταξύ των σημαντικών θεμάτων που θα συζητηθούν είναι οι συνεργασίες της ΕΝ.Π.Ε με όργανα και φορείς της Περιφερειακής Αυτοδιοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος 2014-2020, ενώ θα γίνει και ενημέρωση του Σώματος για τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χ. Κασίμη σχετικά με το Υπομέτρο 6.1 «Ενισχύσεις για τη σύσταση επιχείρησης από νέους γεωργούς».
Στη σύσκεψη εργασίας για την προετοιμασία της διοργάνωσης συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Τι είναι η CPMR
Η CPMR είναι ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε το 1973, με στόχο τη συνένωση εκπροσώπων των Περιφερειών της Ευρώπης, κυρίως των παράκτιων περιοχών, που ενδιαφέρονται για την ισορροπημένη και πολυκεντρική ανάπτυξη της Ευρώπης και επιθυμούν, στα πλαίσια αυτής της προοπτικής, να καθορίσουν και να προωθήσουν τα κοινά τους συμφέροντα.
Σήμερα η CPMR απαριθμεί ως μέλη 150 Περιφέρειες από 28 διαφορετικές χώρες (και κράτη-μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες), αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 200 εκ. πολίτες.
Η CPMR είναι το όργανο όπου οι Περιφέρειες μέλη της συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε:
Να διασφαλίζεται ότι τα όργανα της ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις λαμβάνουν υπόψη τα κοινά τους συμφέροντα.
Να αναπτύσσουν συγκεκριμένα έργα προκειμένου να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους και να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα προβλήματα.
και λειτουργεί τόσο ως δεξαμενή σκέψης των Περιφερειών, όσο και ως λόμπι των Περιφερειών.
Η CPMR διαρθρώνεται σε έξι Γεωγραφικές Επιτροπές. Μία εκ των Γεωγραφικών Επιτροπών της CPMR είναι και η Διαμεσογειακή Επιτροπή, που δημιουργήθηκε το 1990 για να εκφράσει τα κοινά συμφέροντα των Περιφερειών που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, της οποίας Πρόεδρος είναι ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ