Συγκλόνισε το έργο του κορυφαίου συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου: «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» – Κατάμεστο το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

2018.03.25 @ Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών συνδιοργάνωσαν την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018 και ώρα 20.00, στην κεντρική αίθουσα του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, συναυλία ανοικτή για το κοινό με το έργο του κορυφαίου συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου: «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» - μια λαϊκή Λειτουργία σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού και διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου. Στην ερμηνεία του έργου συμμετείχν οι σολίστ: Κώστας Μακεδόνας, Μανώλης Χατζημανώλης, η υψίφωνος Άννα Παπαδοπούλου και ο βαρύτονος Νικόλας Καραγκιαούρης. Αφηγήτρια ήταν η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου. Συμμετείχαν επίσης, η Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία και η Μικτή Χορωδία της Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας σε διδασκαλία του μαέστρου Σταύρου Σολωμού.

Μια συγκλονιστική βραδιά έζησαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής 25η Μαρτίου 2018, στο κατάμεστο Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου δόθηκε μία ιδιαίτερης σημασίας συναυλιακή παράσταση, βασισμένη σε ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής μουσικής, το έργο του κορυφαίου συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου: «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» – Κοσμική Λειτουργία σε Ποίηση Διονυσίου Σολωμού.

Με αυτόν τον τρόπο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θέλησε να τιμήσει την εθνική επέτειο, στην εκδήλωση που διοργάνωσε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, εστιάζοντας στο έργο του κορυφαίου εν ζωή έλληνα συνθέτη που αντανακλά διαχρονικά τα αιτήματα του ανθρώπου για αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Όπως έχει πρόσφατα αναφέρει ο ίδιος ο συνθέτης, πρόκειται για ένα έργο που εστιάζεται αφ’ ενός στις τρεις σημαίνουσες λέξεις «Λόγο, Έργο, Νόημα», οι οποίες εκφράζονται ως αίτημα και αφ’ ετέρου «στην εμπέδωση του ορίζοντα της τέχνης ώστε να κρατήσουμε ότι είναι ζωντανό και χρήσιμο για να πορευτούμε στο εκσυγχρονισμένο μέλλον».

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ευχαρίστησε την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών για την συνδιοργάνωση , όπως επίσης τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο για την ανταπόκρισή του στην πρόσκληση της Περιφέρειας, αλλά και για την προσφορά του στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Παράλληλα σημείωσε πως «είναι ώρα ευθύνης, ώρα αφύπνισης, ώρα εθνικής συνεννόησης και εθνικής ανάτασης. Σε μια εποχή που δοκιμάζονται αξίες, είναι ανάγκη να προτάξουμε την ευθύνη που μας βαραίνει. Η εθνική ανεξαρτησία είναι ευθύνη όλων μας».

Στην ερμηνεία του έργου συμμετείχαν οι σολίστ Κώστας Μακεδόνας και Μανώλης Χατζημανώλης, η υψίφωνος Άννα Παπαδοπούλου και ο βαρύτονος Νικόλας Καραγκιαούρης.

Αφηγήτρια ήταν η Μάνια Παπαδημητρίου.

Συμμετείχαν επίσης, η Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία και η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας σε διδασκαλία Σταύρου Σολωμού.

Το έργο διεύθυνε ο ίδιος ο συνθέτης, ο οποίος κλείνοντας τη συναυλία ευχαρίστησε το Πατραϊκό κοινό για τη θερμή ανταπόκριση και κατέκλυσε το συνεδριακό κέντρο και ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα.

  • Ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, στο σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=LDMO81noI0o

  • Στιγμιότυπο από τη συναυλιακή παράσταση στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=tmeWjhXuRbo

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ