Συνάντηση του Θανάση Καββαδά με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα για την προώθηση της χρηματοδότησης έργων της Λευκάδας

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ.Στέλιο Πέτσα είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, προκειμένου, με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων του, να τον ενημερώσει για τις ανάγκες της Λευκάδας σε έργα υποδομής και ανάπτυξης.

Ο Βουλευτής ευχήθηκε στον Αν.Υπουργό καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά σε έργα και δράσεις που είτε δρομολογούνται, είτε πρέπει να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα στο νομό.

Έπειτα από σχετική συνεννόηση και με το Δήμαρχο Λευκάδας, κ.Χαράλαμπο Καλό, έκανε εξαντλητική αναφορά στα έργα του Δήμου τα οποία προτάσσονται για υλοποίηση, κυρίως μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, αλλά και για την προοπτική χρηματοδότησης επιπλέον έργων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του Πράσινου Ταμείου, του Ταμείου Ανάκαμψης κ.α.

Αναφέρθηκε σε έργα αγροτικής οδοποιίας, ύψους περίπου 3,5 εκ. Ευρώ, για τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί μελέτες και τεχνικά δελτία από το Δήμο στο Υπουργείο, σε έργα αποκατάστασης και πρόληψης καταστροφών από σεισμούς και σε έργα ανάπλασης και αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος.

Σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο Βουλευτής στο γραφείο του με τους Προέδρους των κοινοτήτων Αλεξάνδρου, Λυγιάς και Καρυωτών, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη επέκτασης και εκσυγχρονισμού του δικτύου αποχέτευσης στο νησί, ένα έργο πολύ σημαντικό όχι μόνο για τις συγκεκριμένες κοινότητες, αλλά και για άλλες περιοχές όπου είναι απαραίτητη η εγκατάσταση δικτύου. Τόνισε ότι το έργο αυτό, μαζί με την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης, έχουν συνολικό προϋπολογισμό 22 εκατομμυρίων ευρώ και αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για την Λευκάδα.

Επιπλέον, ο κ. Καββαδάς αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα και τους κινδύνους που δημιουργεί η διάβρωση του δρόμου στον Άγιο Ιωάννη Λευκάδας, μεταφέροντας στον Υπουργό την ανάγκη να δρομολογηθούν αντιδιαβρωτικά έργα μακροπρόθεσμης διάρκειας και ζητώντας τη συνδρομή του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ακόμη, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη χρηματοδοτησης έργων ύψους σχεδόν 800.000 ευρώ σε αθλητικές εγκαταστάσεις, και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Στάδιο της Λευκάδας και στις κοινότητες Σφακιωτών, Μαραντοχωρίου, Βλυχού και Καρυωτών, δίνοντας μάλιστα στον Υπουργό τα σχετικά τεχνικά δελτία.

Τέλος, ζήτησε χρηματοδότηση για την αποκατάσταση ζημιών λόγω Ιανού και την επισκευή του οδικού δικτύου και άλλων υποδομών στο νησί Κάλαμος, αξίας περίπου 800.000 ευρώ, καθώς και για την υλοποίηση μονάδας τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων στο Μεγανήσι Λευκάδας, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ. Για τα ανωτέρω έργα ο Βουλευτής απέστειλε και επίσημο, γραπτό αίτημα στο γραφείο του Υπουργού.

Από την πλευρά του, ο Αν.Υπουργός ανέφερε ότι σύντομα το Υπουργείο Εσωτερικών θα θεσπίσει ένα πλαφόν χρημάτων που θα διατίθενται σε κάθε Δήμο για την υλοποίηση έργων. Για τον καθορισμό του πλαφόν, θα ληφθούν υπόψη όχι μόνο πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά και η έκταση κάθε νομού, ο χαρακτήρας του – αν δηλαδή είναι νησιωτικός, ορεινός, αγροτικός κλπ – αν πρόκειται για πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας, και όποιο άλλο κριτήριο εγγυάται τη δίκαιη κατανομή της χρηματοδότησης στους Δήμους. Πέραν του πλαφόν, επεσήμανε ότι θα υπάρχει δυνατότητα να εξετάζεται κατά περίπτωση η χρηματοδότηση επιπλέον έργων και από άλλα υπουργεία.

Τέλος, ο κ.Πέτσας ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα προβλέψει, εκτός από την συνδρομή εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού από την ΕΤΑΑ, και την παροχή τεχνικής βοήθειας στους Δήμους, για την ταχύτερη δρομολόγηση και υλοποίηση των εργών, και ιδιαίτερα για την υποβοήθησή τους στο πιο κρίσιμο κομμάτι της συμβασιοποίησής τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ