Συνελήφθησαν συνολικά δεκατέσσερις δράστες – Εξαρθρώθηκαν δυο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις που διέπρατταν ληστείες και κλοπές στην Αχαΐα, στην Ζάκυνθο και στην Αττική

Συνελήφθησαν συνολικά δεκατέσσερις δράστες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα αρχηγικά μέλη των εγκληματικών οργανώσεων

Από την έως τώρα έρευνα έχουν εξιχνιαστεί συνολικά οκτώ ληστείες και έντεκα κλοπές

Το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος, που αποκόμισαν τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, ξεπερνά τις 150.000 ευρώ

Οι δράστες επέλεγαν ως θύματα κυρίως ηλικιωμένα ζευγάρια, στα οποία ασκούσαν σωματική βία και τα απειλούσαν με όπλα και μαχαίρια

Εξαρθρώθηκαν, στο πλαίσιο μεθοδικών και εμπεριστατωμένων ερευνών των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, δυο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων διέπρατταν ληστείες και κλοπές.
Για την υπόθεση αυτή, έχουν συλληφθεί συνολικά δεκατρία άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διεύθυνσης, σύστασης, διευκόλυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διάπραξης ληστειών και διακεκριμένων κλοπών και της παράβασης του νόμου για τα όπλα.
Για την ίδια υπόθεση, συνελήφθη και ένας 50χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη οπλοκατοχή και κλοπή.
Οι συλλήψεις των δραστών είναι αποτέλεσμα ευρείας αστυνομικής επιχείρησης, την οποία οργάνωσε και υλοποίησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, με τη συνδρομή αστυνομικών των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Ειδικότερα, χθες (1-11-2017) στην Πάτρα, στην Αθήνα και στη Ζάκυνθο, ειδικές ομάδες αστυνομικών, πραγματοποίησαν στο πλαίσιο ταυτόχρονων αστυνομικών επιχειρήσεων, τις συλλήψεις των δραστών.

Σε ότι αφορά την πρώτη εγκληματική οργάνωση, συνελήφθησαν συνολικά δέκα μέλη της, (εννέα άνδρες και μια γυναίκα) και συγκεκριμένα, επτά αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας και τρεις ημεδαποί, ενώ αναζητούνται για να συλληφθούν ακόμα τρία μέλη της.
Μεταξύ των συλληφθέντων, συγκαταλέγεται και ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, υπήκοος Αλβανίας, 40 ετών, ο οποίος επέλεγε τους στόχους – θύματα και όριζε κάθε φορά τη σύνθεση και τον αριθμό της ομάδας δραστών, που θα διέπραττε τη ληστεία ή την κλοπή.
Επίσης, ένας από τους αλλοδαπούς, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος έχει συλληφθεί είναι ήδη έγκλειστος σε σωφρονιστικό κατάστημα της Χώρας.
Ως προς τον τρόπο δράσης, επισημαίνεται ότι τα μέλη της, συγκέντρωναν πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση κυρίως ηλικιωμένων ατόμων και στη συνέχεια σχεδίαζαν και διέπρατταν ληστείες και κλοπές σε βάρος τους.
Κατά τις ληστείες, οι δράστες είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, με κουκούλες τύπου «full face», φορούσαν γάντια και αφού ακινητοποιούσαν τα θύματα τους, με την απειλή όπλων και τη χρήση σωματικής βίας, τους αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα, χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες και ηλεκτρονικές συσκευές.
Στη συνέχεια, διέθεταν, τις περισσότερες φορές αυθημερόν, τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους, προκειμένου να μην εντοπιστούν στην κατοχή τους από τις αστυνομικές Αρχές.
Από τις έως τώρα έρευνες, έχει εξακριβωθεί ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διέπραξαν από τις 3-6-2017 μέχρι και τις 7-9-2017, τρεις ληστείες στα Σαγαίϊκα Αχαΐας, στο Μουζάκι και στο Καλλιπάδο Ζακύνθου, καθώς και έξι διαρρήξεις οικιών και επιχείρησης στο Λαγανά, στις Βάρρες, στο Αργάσι και στο Μουζάκι Ζακύνθου, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις (125.000) ευρώ.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 50χρονου, ο οποίος φιλοξενούσε μέλος της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής:
 Ένα αεροβόλο όπλο (τύπου πιστολιού), με γεμιστήρα και μεταλλικά σφαιρίδια,
 Τρεις πυροκροτητές ,
 Βραδύκαυστο φυτίλι σε μορφή κουλούρας,
 Είκοσι φυσίγγια κυνηγετικού όπλου,
 Σκοπευτικό Lazer που προσαρμόζεται σε ατομικά πυροβόλα – αεροβόλα όπλα και
 Δύο στρογγυλές ανάγλυφες σφραγίδες Εισαγγελικής Αρχής και Κέντρου Υγείας, η γνησιότητα των οποίων διερευνάται.

Σε ότι αφορά την δεύτερη εγκληματική οργάνωση, συνελήφθησαν δυο αλλοδαποί άνδρες, υπήκοοι Αλβανίας και μια ημεδαπή γυναίκα, ενώ στη σύνθεση της συγκαταλέγεται ως αρχηγός και ένας 26χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος είναι κρατούμενος σε σωφρονιστικό κατάστημα της Χώρας.
Επίσης, ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αναζητούνται τέσσερα ακόμα άτομα, εκ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία του ενός και πρόκειται για αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λειτουργώντας με την προαναφερόμενη μεθοδολογία, είχαν διαπράξει από τις 29-10-2015 μέχρι και 24-9-2017, πέντε ληστείες στην Πάτρα, στο Παλαιό Φάληρο και στο Γαλάτσι, καθώς και πέντε διαρρήξεις σε οικίες στο Γαλάτσι και στο Ψυχικό Αττικής.
Το περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης από τις παράνομες πράξεις τους, ξεπερνά το χρηματικό ποσό των (28.000) ευρώ.
Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών συνεχίζονται οι έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν οι δράστες έχουν διαπράξει και άλλες παρόμοιες εγκληματικές πράξεις.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.
Την προανάκριση και τις έρευνες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ