Το Τμήμα Κτηνιατρικής Πρέβεζας, συμμετέχοντας στην εκστρατεία ενημέρωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τη Λύσσα, ενημερώνει τους πολίτες και τους Φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας ότι έχουν προγραμματιστεί να γίνουν ρίψεις δολωμάτων από αέρος, για τον εμβολιασμό των αλεπούδων κατά της Λύσσας στην περιοχή μας. Οι ρίψεις θα αρχίσουν σύντομα και θα διαρκέσουν δυο εβδομάδες, καιρού επιτρέποντος .
Σκοπός του προγράμματος είναι ο εμβολιασμός των ειδών της άγριας πανίδας, τα οποία αποτελούν και τη δεξαμενή του ιού της Λύσσας και οι ρίψεις των δολωμάτων – εμβολίων θα γίνουν εκτός κατοικημένων περιοχών, κεντρικών οδικών αξόνων και υδάτινων συλλογών. Ωστόσο υπάρχει περίπτωση εμβόλια να πέσουν , να παρασυρθούν ή να μεταφερθούν από ζώα στα όρια κατοικημένης περιοχής.
Για τους λόγους αυτούς :
Αν βρείτε εμβόλιο – δόλωμα κατά της λύσσας : Αποφύγετε την επαφή μ’αυτό.
Αν χρειαστεί να το απομακρύνετε: ΜΗΝ ΤΟ ΠΙΑΣΕΤΕ ΜΕ ΓΥΜΝΑ ΧΕΡΙΑ. Χρησιμοποιείστε γάντια ή πλαστική σακούλα και τοποθετείστε το σε κοντινή μη πολυσύχναστη περιοχή με σχετική βλάστηση (π.χ. ανάμεσα σε θάμνους), ώστε να μην έρθει σε επαφή με άνθρωπο. Εναλλακτικά, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τοπικό Αγροτικό Κτηνιατρείο ή το Τμήμα Κτηνιατρικής.
Μετά από άμεση επαφή με εμβόλιο – δόλωμα :
Πιθανός κίνδυνος έκθεσης στον εξασθενημένο ιό του εμβολίου υπάρχει για τον άνθρωπο μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος έρχεται σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνο (μάτια , στόμα).
-
Πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή του δέρματος που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, μπορείτε να εφαρμόσετε αλκοολούχο (οινόπνευμα) ή ιωδιούχο διάλυμα (ιώδιο).
-
Πλύνετε με άφθονο νερό τους βλεννογόνους (μάτια, στόμα) που ήρθαν σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα.
-
Αν είχατε επικίνδυνη επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια σε Μονάδα Υγείας.
Αν το κατοικίδιό σας μεταφέρει στο στόμα του ή καταναλώσει το εμβόλιο – δόλωμα που βρήκε, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του.
Αποτελεί ευθύνη όλων των ιδιοκτητών κατοικιδίων (γατών και σκύλων, ιδιαίτερα κυνηγετικών και ποιμενικών) ο αντιλυσσικός εμβολιασμός τους καθώς και η αναφορά στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές κάθε περιστατικού εντοπισμού νεκρών αλεπούδων ή ζώων με επιθετική-αφύσικη συμπεριφορά. Όπως επίσης, αποτελεί ευθύνη των Δήμων η περισυλλογή και ο αντιλυσσικός εμβολιασμός των αδέσποτων ζώων της περιοχής ευθύνης τους.
Ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό όπλο στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της Λύσσας.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΠΡΟΛΗΨΗ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η επαγρύπνηση και συνεργασία όλων των Φορέων αλλά και των πολιτών για την καταπολέμηση της σοβαρής αυτής απειλής για τη Δημόσια Υγεία.