Το Μεσολόγγι της Ιστορίας & του Πνεύματος

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Διέξοδος» της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου στο πλαίσιο των εορτασμών για τα διακόσια χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως δημιούργησε μία ταινία – ντοκιμαντέρ διαρκείας 20 λεπτών για την Ιερή Πόλη με τον τίτλο «Το Μεσολόγγι της Ιστορίας & του Πνεύματος».
Το σενάριο βασίστηκε στο ομώνυμο δοκίμιο της πεζογράφου Ακακίας Κορδόση το οποίο περιγράφει όλη την εξελικτική πορεία του Μεσολογγίου από την πρώτη εμφάνισή του τον 14ο αιώνα ως καταφύγιο Δαλματών κουρσάρων και ψαράδικος οικισμός έως την μετεξέλιξή του σε ναυτική πόλη και εμπορικό εξαγωγικό κέντρο. Στη συνέχεια αναφέρεται στον 18ο αιώνα κατά τη διάρκεια του οποίου δημιούργησε τον μεγαλύτερο στόλο της χώρας και συνεχίζει με την ιδιαίτερη πνευματική υπόσταση της πόλης. Εξιστορεί την καταστροφή του στα Ορλωφικά και καταλήγει με την συμμετοχή του στον Αγώνα και την συγκλονιστική Έξοδο δηλαδή την εθελούσια και προμελετημένη πορεία των Μεσολογγιτών προς τον θάνατο. Των αγωνιστών που με ύψιστο ψυχικό σθένος υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και με το πνεύμα τους κατόρθωσαν και νίκησαν την ύλη. Γιατί μπορεί μεν το Μεσολόγγι να έπεσε πλην όμως η πτώση του αυτή οδήγησε στην αφύπνιση των φιλελληνικών αισθημάτων της πανευρωπαϊκής κοινότητας με τελικό αποτέλεσμα το Ναβαρίνο και κατ΄επέκταση στην απελευθέρωση της χώρας.

Οι απαγγελίες έγιναν από τον τενόρο Χρήστο Ραμμόπουλο και την ηθοποιό Γιούλη Μαρούση, την βιντεογράφηση πραγματοποίησε ο Κωνσταντίνος Σοκόλας και το μοντάζ – ηχογράφηση ο Νίκος Καλαμπαλίκης.
Η επεξεργασία των βιντεοσκοπήσεων έγινε στο Studio SIAMOS στο Μεσολόγγι ενώ το μοντάζ και η ηχογράφηση στο Studio FREG στο Αγρίνιο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ
Η «Διέξοδος» είναι Κοινωφελής Πολιτιστικός Οργανισμός που ιδρύθηκε στο Μεσολόγγι όπου και λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1999 με έδρα της το προεπαναστατικό σπίτι του Αρχηγού της Φρουράς των Μεσολογγιτών κατά την Έξοδο Αθανασίου Ραζή-Κότσικα.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της έχει ιδρύσει
α) Ιστορικό Μουσείο με 7.500 τεκμήρια και κειμήλια που χρονολογούνται από τον 4ο π.Χ αιώνα μέχρι το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα,
β) Πολιτιστική Βιβλιοθήκη με 3.000 βιβλία Τέχνης,
γ) Ιστορικό – Πολιτιστικό Αρχείο με χιλιάδες έγγραφα από την επαναστατική περίοδο μέχρι τις μέρες μας,
δ) Ξενώνα Τέχνης, και
ε) Μουσείο Άλατος, το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα.
Για την πολυσχιδή αυτή δραστηριότητά της έχει βραβευτεί από πάμπολλους δημόσιους, δημοτικούς και συλλογικούς φορείς μεταξύ των οποίων η Ακαδημία Αθηνών που της απένειμε έπαινο για την μεγίστη προσφορά της στην Παιδεία και την Ιστορία, από τον Δήμο Μεσολογγίου που της απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο της Ιερής Πόλης για την προσφορά της στην διατήρηση της Ιστορίας και του Πολιτισμού και από τους δημοσιογράφους της Αιτωλοακαρνανίας που την ανέδειξαν ως την καλύτερη Κοινωφελή Οργάνωση του νομού.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου είναι το πρώτο δημοτικό περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1981 και το 1983 εντάχθηκε επίσημα στον θεσμό των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων. Μέσω των 2 σκηνών που διαθέτει, την κεντρική και την παιδική – νεανική, κατάφερε να δώσει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες του τόπου να εκφράζονται και έτσι το κοινό να απολαμβάνει θεάματα με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που στόχο έχουν την εξέλιξη του ανθρώπου, πολιτισμικά και κοινωνικά.
Στη μακρά πορεία του παρουσίασε αξιόλογα έργα και συνέβαλε στην πολιτιστική
ανάπτυξη και θεατρική παιδεία της τοπικής κοινωνίας αλλά και της περιφέρειας,
δικαιώνοντας τον θεσμό των Δη.Πε.Θε. Συνεπές στο ρόλο που
διαδραματίζει στη πόλη και την Περιφέρεια και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων
του εφήρμοσε και κοινωνική πολιτική, όπως δωρεάν είσοδο σε ευπαθείς ομάδες
στις παραστάσεις του και χορηγική ενίσχυση σε συλλόγους ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Από την ίδρυση του μέχρι και τώρα οι παραγωγές του έχουν
επανδρωθεί με Αγρινιώτες και Αιτωλοακαρνάνες συντελεστές που η καλλιτεχνική
τους αξία είναι γνωστή στον Ελλαδικό χώρο, παράλληλα δε έχει συνεργασθεί με πάμπολλους καταξιωμένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες.
Σήμερα καλλιτεχνικός του διευθυντής είναι ο σκηνοθέτης Νίκος Καραγεώργος.
Η σεναριογράφος Ακακία Κορδόση είναι συγγραφέας, γέννημα θρέμμα Μεσολογγίτισσα, με σπουδές κλασσικής γαλλικής φιλολογίας στην Ελλάδα και μοντέρνας φιλολογίας στην Ντιζόν στη Γαλλία.
Έχει γράψει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, δοκίμια και μελέτες. Το 1979 βραβεύτηκε απ’ την Ακαδημία Αθηνών για τη γλωσσική μελέτη της «Μιλήστε Μεσολογγίτικα», ενώ το 1991 της απονεμήθηκε από την Ακαδημία της Γαλλίας το Μέγα Βραβείο των Γαλλικών Γραμμάτων. Το 2001 επελέγη και εκπροσώπησε την χώρα με άλλους 45 Έλληνες συγγραφείς στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στην Φρανκφούρτη όπου τιμώμενη χώρα ήταν η Ελλάδα. Το 2003 εξελέγη ομόφωνα για το σύνολο του έργου της Επίτιμη Διδάκτωρ της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2004 τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών. Ισόβιο μέλος του Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου, μέλος του Διεθνούς Κολεγίου Μεταφραστών Λογοτεχνίας, του Διεθνούς Οργανισμού Θεατρικής Έρευνας καθώς και του Πανελλήνιου Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Της έχουν απονεμηθεί τριάντα περίπου μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις μεταξύ των οποίων και το χρυσό μετάλλιο της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου. Έφυγε από τη ζωή το 2015.

Ο Χρήστος Ραμμόπουλος είναι πτυχιούχος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μάστερ στη Μουσική Παιδαγωγική στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε Κλασσικό τραγούδι στο Atenaeum Maria Kallas της Αθήνας. Το 2013 αποφοίτησε από το τμήμα Μελοδραματικής του Atenaeum Maria Kallas. Το 2018 έκανε το ντεμπούτο του στο Ηρώδειο στην όπερα “Περουζέ” του Θεόφραστου Σακελλαρίδη. Το 2017 συνεργάστηκε ως μέλος μικρού φωνητικού συνόλου με τον Στέφανο Κορκολή ενώ το 2019 πραγματοποίησε ζωντανές ηχογραφήσεις και συναυλίες με τον Κωστή Μαραβέγια.
Η Γιούλη Μαρούση είναι η ηθοποιός και σκηνοθέτης, απόφοιτη της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Μέλισσα» της Έλντας Πανοπούλου. Εμψυχώτρια του Θεατρικού Παιχνιδιού του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός σε Θέατρα της Αθήνας, στον κινηματογράφο αλλά και ως σκηνοθέτης σε ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες.
Ο Κωνσταντίνος Σοκόλας είναι πτυχιούχος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διαχείριση Πολιτιστικών Μονάδων. Παράλληλα με την κύρια ενασχόλησή του ως χειριστής υποθέσεων ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης από δεκαετίας ασχολείται με βιντεογραφήσεις, οπτικοακουστικές εφαρμογές και δημιουργία διαφημιστικών σποτ.
Ο Νίκος Καλαμπαλίκης είναι βιντεογράφος, μοντέρ και ηχογράφος έχοντας δημιουργήσει στο Αγρίνιο το στούντιο FREG.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ