«Το επιχειρηματικό κράτος και επιχειρηματική περιφέρεια- Ρόλος, μύθοι και πραγματικότητα»

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση -κατά τη διάρκεια του τριημέρου Διεθνούς Αναπτυξιακού Συνεδρίου «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα – ήταν αυτή που συντόνισε η δημοσιογράφος Κάτια Μακρή με θέμα: «Το επιχειρηματικό κράτος και επιχειρηματική περιφέρεια-Ρόλος , μύθοι και πραγματικότητα».
Ο Αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κωνσταντίνος Φωτάκης, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Ευστράτιος Ζαφείρης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης , ο καθηγητής και πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών Πελοποννήσου Κλεομένης Μπάρλος και η καθηγήτρια επιχειρηματικότητας και καινοτομίας του πανεπιστημίου Αάτο Φινλανδίας Τάινα Τουκιάινεν, απάντησαν σε πληθώρα ερωτήσεων που τέθηκαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου που οργανώνει στην Πάτρα (13-15/12) η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Το πρόγραμμα για την επιστροφή των νέων επιστημόνων που έχουν φύγει στα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό ανέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κωνσταντίνος Φωτάκης, απαντώντας στην ερώτηση ποιες πολιτικές θα ακολουθηθούν για να επιστρέψουν οι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα σημείωσε μεταξύ άλλων πως δημιουργείται ένα ελκυστικό περιβάλλον για επιστημονικές ευκαιρίες. Μάλιστα τόνισε πως μεγάλες εταιρείες ετοιμάζονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, ακριβώς γιατί έχουν διακρίνει την εξειδίκευση του επιστημονικού δυναμικού. Παράλληλα σημείωσε ότι το Δημόσιο στηρίζει το στελεχιακό δυναμικό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της

έρευνας , όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα, ενώ υπάρχει και ως χρηματοδοτικό εργαλείο αντίστοιχο ταμείο.
«Έχουμε ως υπουργείο ξεκινήσει πρωτοβουλία, ώστε και όσοι επιστήμονες εργάζονται πλέον στο εξωτερικό να στρατευτούν έστω και από μακριά. Υπάρχουν 160 προτάσεις από έλληνες ερευνητές για να έλθουν και να αναδείξουν τη δουλειά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ποιά είναι η πολιτική για την επιχειρηματικότητα σήμερα;», ήταν το ερώτημα της δημοσιογράφου Κάτιας Μακρή προς τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας Ευστράτιο Ζαφείρη. Ο οποίος στάθηκε περισσότερο στις χρηματοδοτήσεις για στοχευμένες δράσεις των επιχειρήσεων, που βρίσκονται σε λειτουργία .
Σημείωσε, ωστόσο, ότι δημιουργήθηκε νέο θεσμικό πλαίσιο ακόμη και για δεύτερη ευκαιρία σε όσους απέτυχαν επιχειρηματικά στο παρελθόν. «Υστερούμε σε έναν τομέα. Τα πανεπιστήμια είναι αποκομμένα από την επιχειρηματικότητα. Απαιτείται άνοιγμα ώστε η έρευνα να έχει την ανάλογη απήχηση», τόνισε.
Ο κ. Κλεομένης Μπάρλος μίλησε για την έλλειψη συνεννόησης για ένα εθνικό σχέδιο για το μέλλον της χώρας- απαντώντας στην σχετική δημοσιογραφική ερώτηση.
«Καθένας θεωρεί το δικό του σχέδιο μοναδικό , χωρίς ωστόσο να καταθέτει και ένα άλλο εναλλακτικό. Κλασικό παράδειγμα η περίπτωση της διέλευσης του τρένου από την Πάτρα. Όπου κανείς δεν γνωρίζει από πού θα περάσει. Ωστόσο άπαντες έχουν τη δική τους πρόταση. Αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα. Η παθογένειά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην ανάγκη ενίσχυσης του τουρισμού με επιθετικές πολιτικές στάθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης , απαντώντας στην Κάτια Μακρή εάν η «βαριά βιομηχανία» μας έχει στήριξη.
«Δεν αρκούμαστε μόνο να λέμε πως κάθε χρόνο αυξάνουμε το τουριστικό ρεύμα προς την χώρα μας. Ο τουρισμός αυξήθηκε κατά 55% την τελευταία πενταετία στην Κρήτη. Όμως θέλουμε να πετύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου,
πέραν του καλοκαιριού», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα για την επίτευξη του στόχου.
Τις διαφορές κράτους-περιφερειών και την ανάλυση του φινλανδικού μοντέλου επιχειρηματικότητας ανέπτυξε προς τους συνέδρους η καθηγήτρια κ. Τουκιάινεν, μετά από σχετική ερώτηση της κ. Μακρή.
«Οι περιφέρειες έχουν τη δύναμη, στην Φινλανδία, γιατί εκεί ζουν οι πολίτες, εκεί λαμβάνονται οι σημαντικές αποφάσεις. Είναι οι βασικοί παίκτες στην χώρα μου», υποστήριξε η Φιλανδή καθηγήτρια.
Ενώ αναφορικά με την επιχειρηματικότητα σημείωσε: «Επιστήμονες και βιομηχανία συνεργάζονται στενά και αρμονικά, ενώ οι φοιτητές που καινοτομούν, έχουν δημιουργήσει το δικό τους μοντέλο επιχειρηματικότητας. Λειτουργούν μια επιχειρηματική κοινότητα 20.000 μελών, με στόχο και την πρακτική άσκηση».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ