Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας εξέδωσε ψήφισμα για τον αιφνίδιο θάνατο του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη και Επίτιμου Δημότη Ναυπακτίας, Μίκη Θεοδωράκη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος:

«Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας, που συνήλθε σήμερα ημέρα Παρασκευή 3-9-2021 σε κατεπείγουσα δια περιφοράς συνεδρίαση (μέσω τηλέφωνου) με ώρα έναρξης 12:30 και ώρα λήξης 13:30 ύστερα από την υπ’ αριθμ. πρωτ. 15630/2-9-2021 πρόσκληση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σιμάκης Γεώργιος εισήγαγε ως μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την έκδοση ψηφίσματος για το θάνατο του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του:

  1. Το άγγελμα του αιφνίδιου θανάτου του.

  2. Την υπ’ αριθ. 261/2003 απόφαση δημοτικού συμβουλίου ανακήρυξής του ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου.

  3. Την εξόχως σημαντική συμβολή του στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Ναυπακτίας με την προσφορά του ονόματός του στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης» και στη Δημοτική Παιδική Χορωδία Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης».

  4. Την πλούσια αντιστασιακή και πολιτική δράση και το γεγονός ότι υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους μουσικοσυνθέτες. Ένας άνθρωπος που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας, παραμένοντας ενεργός με τις παρεμβάσεις, τις συνεντεύξεις και το συγγραφικό του έργο ως το τέλος της ζωής του.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

ΟΜΟΦΩΝΑ

  1. Να εκφράσει τη συμπαράστασή του στο βαρύ πένθος και τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

  2. Να συμμετέχει στο τριήμερο εθνικό πένθος.

  3. Να κυματίζει μεσίστια η σημαία του Δήμου.

  4. Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευτεί στον Τοπικό Τύπο.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Σιμάκης Γεώργιος»

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Ναυπακτίας κ.Βασίλη Γκίζα:

«Ό,τι και να ειπωθεί για τον Μίκη Θεοδωράκη θα είναι πραγματικά πολύ λίγο μπροστά στο μεγαλείο της προσωπικότητάς του και στην ανεκτίμητη πολυδιάστατη παρακαταθήκη που αφήνει στις επερχόμενες γενιές.

Για εμάς τους ναυπάκτιους, οι δεσμοί που αναπτύξαμε με τον άνθρωπο και καλλιτέχνη Μίκη Θεοδωράκη ήταν ξεχωριστοί. Ξεχωριστοί, γιατί ο ίδιος, βάζοντας την προσωπική του σφραγίδα και δίνοντας το όνομά του στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου συνέβαλλε τα μέγιστα, ώστε η Ναύπακτος να καταστεί από το 2001 σημείο αναφοράς του χορωδιακού τραγουδιού. Δεν έμεινε όμως εκεί. Λίγα χρόνια αργότερα έδωσε το όνομά του και στην Παιδική Χορωδία Ναυπάκτου ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο τους δεσμούς του με τον τόπο μας και υπογραμμίζοντας, για ακόμη μία φορά, το ενδιαφέρον του για την επαφή των παιδιών με την ελληνική μουσική και παράδοση.

Στις 17.10.2003, ο Μίκης Θεοδωράκης ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Ναυπάκτου, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης.

Με αισθήματα ευγνωμοσύνης τον αποχαιρετούμε και σήμερα.

Για όλα όσα προσέφερε στον τόπο μας, στη χώρα, στον κόσμο.

Μίκη, σε ευχαριστούμε. Καλό ταξίδι.»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ