Φιλοσοφικό Καφενείο στην Πρέβεζα Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Το Φιλοσοφικό Καφενείο, υπό την αιγίδα του Δήμου Πρέβεζας, με μεγάλη χαρά και τιμή υποδέχεται στη δεύτερη συνάντηση για το 2017, την επ. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασιλική Παπανικολάου-Σολωμού, οποία θα μιλήσει για τον Πλάτωνα με θέμα «Ο Πλάτων και η πολιτική»
«Στην Επιστολή Ζ, που θεωρείται ότι συνιστά την αυτοβιογραφία του Πλάτωνα, ο Αθηναίος φιλόσοφος εξομολογείται ότι, όταν ήταν νέος, είχε την επιθυμία να ριφθεί στο στίβο της πολιτικής, αλλά αποθαρρύνθηκε τελικά να ασχοληθεί με τα κοινά λόγω της έκρυθμης πολιτικής κατάστασης που ακολούθησε τον Πελοποννησιακό πόλεμο, με υπαίτιους τους Τριάκοντα τυράννους και, γενικότερα, τους ολιγαρχικούς, και κυρίως λόγω της άδικης θανατικής καταδίκης του Σωκράτη με υπεύθυνους αυτή τη φορά τους δημοκρατικούς. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, οδηγήθηκε στη διαπίστωση ότι όλες οι σύγχρονές του ελληνικές πόλεις υπέφεραν από κακοδιοίκηση και, συνειδητοποιώντας την ανάγκη να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, σχημάτισε, όπως αναφέρει, την πεποίθηση ότι μόνο η ορθή φιλοσοφία θα μπορούσε να συμβάλει στην εξυγίανση της δημόσιας ζωής. Αποφάσισε έτσι να στραφεί στη φιλοσοφία για να υπηρετήσει την πόλιν. Στα μεγάλα πολιτικά του έργα, την Πολιτεία, τον Πολιτικό και τους Νόμους, ο Πλάτων καταθέτει τις προτάσεις του για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η ορθή διακυβέρνηση και η ηθική προαγωγή της πολιτικής κοινωνίας.»
Τη συζήτηση συντονίζουν ο Κωνσταντίνος Ακρίβος, διδάκτωρ φιλοσοφίας, η φιλόλογος Ελευθερία Αγγέλη, εντεταλμένη σύμβουλος Παιδείας & Πολιτισμού Δήμου Πρέβεζας και ο Κοσμάς Κορωναίος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας.
Η Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Απρίλη 2017, στις 19.30 μμ στην Αίθουσα Αθανασιάδη στην Πρέβεζα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ